Φωτογραφία από τον χρήστη Any Lane στο Pexels

Τα σταφύλια είναι μια πανάρχαια καλλιέργεια. Σχεδόν σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή κρασιού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών. Καλλιεργούνται σε εύκρατα κλίματα σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης, της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Επίσης, έχουν ένα θετικών συστατικών για την υγεία μας που προκαλούν θετικές επιδράσεις σε αυτή.

  1. Είναι συσκευασμένα με θρεπτικά συστατικά, ειδικά βιταμίνες C και K

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) κόκκινων ή πράσινων σταφυλιών περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 104
  • Υδατάνθρακες: 27,3gr
  • Πρωτεΐνη: 1,1gr
  • Λίπος: 0,2gr
  • Φυτικές ίνες: 1,4gr
  • Βιταμίνη C: 27% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
  • Βιταμίνη Κ: 28% της RDI
  • Θειαμίνη: 7% της RDI
  • Ριβοφλαβίνη: 6% της RDI
  • Βιταμίνη Β6: 6% της RDI
  • Κάλιο: 8% της RDI
  • Χαλκό: 10% της RDI
  • Μαγγάνιο: 5% της RDI

Ένα φλιτζάνι σταφύλια (151 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το ένα τέταρτο του RDI σε βιταμίνη Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και για υγιή οστά. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, που είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία και ισχυρό αντιοξειδωτικό, απαραίτητο για την υγεία των συνδετικών ιστών.

  1. Έχουν υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο

Τα σταφύλια είναι υψηλά σε μια σειρά ισχυρών αντιοξειδωτικών ενώσεων. Πάνω από 1.600 ωφέλιμες φυτικές ενώσεις έχουν αναγνωριστεί σε αυτό το φρούτο. Η υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών βρίσκεται στο φλοιό και τους σπόρους τους.

Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν μεγαλύτερο αριθμό αντιοξειδωτικών, λόγω των ανθοκυανινών που τους δίνουν το χρώμα τους. Τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια παραμένουν ακόμη και μετά τη ζύμωση, γι ‘αυτό και ο κόκκινος οίνος είναι επίσης υψηλός σε αυτές τις ενώσεις. Ένα από τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το φρούτο είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία χαρακτηρίζεται ως πολυφαινόλη. Έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τα οφέλη της, αποδεικνύοντας ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνει το σάκχαρο του αίματος και προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βήτα-καροτένιο, κβερκετίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο και ελλαγικό οξύ, τα οποία είναι και αυτά ισχυρά αντιοξειδωτικά.

  1. Συνεισφέρουν στην υγεία του δέρματος

Γεμάτα βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του δέρματός. Μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλεί καρκίνο και από τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν ρυτίδες και σκούρες κηλίδες. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το δέρμα ώστε να σχηματιστεί το κολλαγόνο, το οποίο μπορεί να δώσει στο πρόσωπό μας τη νεανική σφριγηλότητα.

  1. Μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου

Τα σταφύλια περιέχουν υψηλά επίπεδα ωφέλιμων φυτικών ενώσεων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου. Η ρεσβερατρόλη, μία από τις ενώσεις που βρέθηκαν σε αυτό το φρούτο, έχει μελετηθεί καλά όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο μειώνοντας τη φλεγμονή, λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό και εμποδίζοντας την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων μέσα στο σώμα.

Ωστόσο, ο μοναδικός συνδυασμός φυτικών ενώσεων που απαντώνται στα σταφύλια μπορεί να συνεισφέρει στα αντικαρκινικά τους οφέλη. Εκτός από την ρεσβερατρόλη, τα σταφύλια περιέχουν επίσης κβερκετίνη, ανθοκυανίνες και κατεχίνες που μπορεί να έχουν επίσης ευεργετικές επιδράσεις κατά του καρκίνου.

Μία μελέτη σε 30 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έδειξε ότι η κατανάλωση 450gr σταφυλιών την ημέρα για δύο εβδομάδες μείωσε τους κινδύνους ανάπτυξης του καρκίνου παχέος εντέρου. Ενώ οι μελέτες για τα σταφύλια σχετικά με τον καρκίνο στους ανθρώπους είναι περιορισμένες, μια δίαιτα υψηλή σε τροφές με αντιοξειδωτικά, όπως τα σταφύλια, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

  1. Είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς με διάφορους τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση σταφυλιών είναι καλή για την καρδιά. Κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφυλιών περιέχει 288mg κάλιο, που είναι το 6% του RDI. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Η χαμηλή πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια μελέτη σε 12.267 ενήλικες έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα καλίου σε σχέση με το νάτριο ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα κάλιο
  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση της. Σε μια μελέτη σε 69 άτομα με υψηλή χοληστερόλη, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών σταφυλιών ημερησίως για οκτώ εβδομάδες έδειξε ότι μείωσε την ολική και κακή χοληστερόλη (LDL). Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη, όπως η μεσογειακή διατροφή, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης.
  1. Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προστατεύσουν από τον διαβήτη

Tα σταφύλια περιέχουν 23 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι (151 γραμμάρια), γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν είναι καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (53), το οποίο αποτελεί ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα μια τροφή αυξάνει το σάκχαρο του αίματος. Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε μια μελέτη διάρκειας 16 εβδομάδων σε 38 άνδρες, όσοι έλαβαν 20 γραμμάρια εκχυλίσματος σταφυλιών ημερησίως εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη και επομένως  χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  1. Περιέχουν αρκετές ενώσεις που ωφελούν την υγεία των ματιών

Σε μια μελέτη, η ρεσβερατρόλη βρέθηκε να προστατεύει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στο ανθρώπινο μάτι από το υπεριώδες Α φως. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), κοινής ασθένειας των ματιών. Σύμφωνα με μια μελέτη επανεξέτασης, η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από το γλαύκωμα, τον καταρράκτη και τη διαβητική ασθένεια των ματιών. Επιπλέον, τα σταφύλια περιέχουν τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία των ματιών από ζημιές από το μπλε φως.

  1. Μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση

Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου σας και να ενισχύσει τη μνήμη σας. Σε μια μελέτη σε υγιείς νεαρούς ενήλικες φάνηκε ότι η κατανάλωση περίπου 230ml χυμού σταφυλιών βελτίωσε τόσο την ταχύτητα των δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη μνήμη όσο και τη διάθεση 20 λεπτά μετά την κατανάλωση τους.

  1. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία των οστών

Τα σταφύλια περιέχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, μαγγάνιο και βιταμίνη Κ.

Συμπερασματικά, τα σταφύλια περιέχουν αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ισχυρές φυτικές ενώσεις που ωφελούν την υγεία. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, όπως η ρεσβερατρόλη, μειώνουν τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

ΠΗΓΕΣ

  1. Abdel-Aal E.M., et al. (2013)  Dietary sources of lutein and zeaxanthin carotenoids and their role in eye health. 5(4):1169-85.
  2. Abu-Amero K.K., Kondkar A.A., Chalam K.V. (2016)  Resveratrol and Ophthalmic Diseases. 8(4): 200.
  3. Calapai G.,et al. (2017) A Randomized, Double-Blinded, Clinical Trial on Effects of a Vitis vinifera Extract on Cognitive Function in Healthy Older Adults. 8:776.
  4. Cantos Ε., Espín J.C., Tomás-Barberán F.A. (2002) Varietal differences among the polyphenol profiles of seven table grape cultivars studied by LC-DAD-MS-MS. 50(20):5691-6.
  5. Dinicola S. et al. (2014) Grape seed extract suppresses MDA-MB231 breast cancer cell migration and invasion. 53(2):421-31.
  6. Dybkowska E. et al. (2018) The occurrence of resveratrol in foodstuffs and its potential for supporting cancer prevention and treatment. A review. 69(1):5-14.
  7. Haskell-Ramsay C.F., et al. (2017)  Cognitive and mood improvements following acute supplementation with purple grape juice in healthy young adults. 56(8):2621-2631.
  8. Li X., Wu B., Wang L., Li S. (2006) Extractable amounts of trans-resveratrol in seed and berry skin in Vitis evaluated at the germplasm level. 54(23):8804-11.
  9. Murillo A.G., Fernandez M.L. (2017)  The Relevance of Dietary Polyphenols in Cardiovascular Protection. 23(17):2444-2452.
  10. Patel A.K., et al. (2016)  Protective effects of a grape-supplemented diet in a mouse model of retinal degeneration. 32(3):384-90.
  11. Pezzuto J.M. (2008)  Grapes and human health: a perspective. 56(16):6777-84.
  12. Porquet D.,et al. (2013) Dietary resveratrol prevents Alzheimer’s markers and increases life span in SAMP8. 35(5):1851-65.
  13. Rahbar A.R.,et al. (2015)  Comparative effects of red and white grapes on oxidative markers and lipidemic parameters in adult hypercholesterolemic humans. 6(6):1992-8.
  14. Riccioni G.,et al. (2015)  Resveratrol and anti-atherogenic effects. 66(6):603-10.
  15. Tucker K.L. (2009)  Osteoporosis prevention and nutrition. 7(4):111-7
  16. Urquiaga I., et al. (2015) Wine grape pomace flour improves blood pressure, fasting glucose and protein damage in humans: a randomized controlled trial. 48(1):49.
  17. Vallianou N.G., Evangelopoulos A., Kazazis C. (2013) Resveratrol and diabetes. 10(4):236-42.
  18. Valenzuela M. et al. (2018) Autumn Royal and Ribier Grape Juice Extracts Reduced Viability and Metastatic Potential of Colon Cancer Cells. 2018:2517080.
  19. Yang Q., et al. (2011) Sodium and potassium intake and mortality among US adults: prospective data from the Third National Health and Nutrition Examination Survey. 171(13):1183-91.
  20. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/.
  21. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/.
  22. https://www.nap.edu/read/10925/chapter/7.