διατροφική μαγιά

Η διατροφική μαγιά είναι ένα πρόσθετο τροφίμων που παράγεται από έναν μονοκύτταρο οργανισμό, τον Saccharomyces Cerevisiae, ο οποίος καλλιεργείται σε μελάσα και στη συνέχεια συλλέγεται, πλένεται και ξηραίνεται με θερμότητα.

Η διατροφική μαγιά πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά ως υποκατάστατο τυριού των αυστηρά χορτοφάγων (vegan), και στη συνέχεια διάφορες μελέτες έδειξαν την σημαντική της θρεπτική αξία. Το προιόν αυτό περιέχει πρωτείνες, βιταμίνες της ομάδας Β, ιχνοστοιχεία -όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και μολυβδαίνιο-,  μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μια κουταλιά της σούπας περιέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης (30γρ κρέας περιέχουν 7γρ ζωικής πρωτείνης)  καθιστώντας έτσι έναν εύκολο τρόπο για τους vegans να ενισχύουν τα γεύματά τους. Επίσης, είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά και σε νάτριο.

Που ενδέχεται να βοηθάει η διατροφική μαγιά;

  • Η διατροφική μαγιά μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη (πάντοτε συνδυαστικά με μια ισορροπημένη διατροφή) καθώς είναι πλούσια σε β-γλυκάνη. Από έρευνα φάνηκε ότι άνδρες με υψηλή χοληστερόλη που κατανάλωναν 15 γραμμάρια β-γλυκάνης που προέρχονται από μαγιά καθημερινά για οκτώ εβδομάδες μείωσαν τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης κατά 6%
  • Είναι πλούσια σε σίδηρο
  • Αποτελεί πηγή βιταμίνης Β12. Γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για ένα υγιές νευρικό σύστημα, την παραγωγή DNA, τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και βρίσκεται σε βιοδιαθέσιμη μορφή κυρίως σε ζωικές τροφές. Έτσι από έρευνες σε αυστηρά χορτοφάγους φάνηκε ότι 1 κουταλιάς σούπας εμπλουτισμένης διατροφικής μαγιάς καθημερινά αποκατέστησε τα επίπεδα βιταμίνης Β12 σε αυτούς που ήταν ανεπαρκείς. Σε αυτή τη μελέτη, η διατροφική μαγιά περιείχε 5 mcg βιταμίνης B12 ανά κουταλιά της σούπας, κάτι που είναι ελαφρώς πάνω από το διπλάσιο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για ενήλικες.
  • Η διατροφική μαγιά περιέχει τα ισχυρά αντιοξειδωτικά γλουταθειόνη και σεληνομεθειονίνη, δρώντας ενάντια στο οξειδωτικό στρες.
  • Η διατροφική μαγιά έχει προβιοτική δράση, και για αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στη διατήρηση της ισορροπίας της γαστρεντερικής χλωρίδας.

Πως φυλάσσεται η διατροφική μαγιά;

Η  μαγιά  πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για να διατηρήσει τις βιταμίνες της. Θα πρέπει επίσης να διατηρείται στεγανά σφραγισμένη για να παραμείνει προστατευμένη από την υγρασία.

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω τη διατροφική μαγιά

  • Στα μακαρόνια αντί για τυρί
  • Σε σούπες
  • Σε σαλάτες
  • Στο ποπ κορν
  • Στις ψητές πατάτες
  • Σε σάλτσες τυριού
  • Στην ομελέτα

Ποιός πρέπει να αποφεύγει τη διατροφική μαγιά;

  • Ενώ η διατροφική μαγιά είναι ασφαλής για κατανάλωση, οι αλλεργικοί στη μαγιά θα πρέπει να απέχουν από την κατανάλωσή της
  • Τα άτομα που έχουν πρόβλημα με το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος καλό είναι να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες και να επιλέγουν μη εμπλουτισμένα προϊόντα διατροφικής μαγιάς.

Διατροφική αξία / 100 γρ

 

Ενέργεια (kJ / Kcal) 1625/388
Πρωτεΐνη (g) 51,1
Υδατάνθρακες (g) 36.9
Λίπος (g) 4.0 από τα οποία κορεσμένα 0.7
Φυτ.Ινες (g) 22,0
Νάτριο (g) 0,07
 Β12 (mcg) 44
Θειαμίνη Β1 (mg) 45
Παντοθενικό Οξύ Β5 (mg) 140
Φυλλικό οξύ (mcg) 4400
Βιταμίνη Β6 (mg) 34
Ριβοφλαβίνη Β2 (mg) 18
Ψευδάργυρος (mg) 120

 

Βιβλιογραφία

  • https://www.healthline.com/nutrition/nutritional-yeast
  • Cesar G. Fraga,Relevance, essentiality and toxicity of trace elements in human health, Molecular Aspects of Medicine,Volume 26, Issues 4–5, 2005, Pages 235-244, ISSN 0098-2997, https://doi.org/10.1016/j.mam.2005.07.013. (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0098299705000464)
  • O’Leary F, Samman S. Vitamin B12 in Health and Disease. Nutrients. 2010;2(3):299-316. doi:10.3390/nu2030299
  • Robert Clarke, Helga Refsum, Jacqueline Birks, John Grimley Evans, Carole Johnston, Paul Sherliker, Per M Ueland, Joern Schneede, Joseph McPartlin, Ebba Nexo, John M Scott; Screening for vitamin B-12 and folate deficiency in older persons, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 77, Issue 5, 1 May 2003, Pages 1241–1247, https://doi.org/10.1093/ajcn/77.5.1241
  • Pawlak, R, Lester, S E, Babatunde, T, The prevalence of cobalamin deficiency among vegetarians assessed by serum vitamin B12: a review of literature, European Journal Of Clinical Nutrition, 2014/03/26/online, 68, 541, Macmillan Publishers Limited, http://dx.doi.org/10.1038/ejcn.2014.46, 10.1038/ejcn.2014.46, Review
  • Roman Pawlak, Scott James Parrott, Sudha Raj, Diana Cullum-Dugan, Debbie Lucus; How prevalent is vitamin B12 deficiency among vegetarians?, Nutrition Reviews, Volume 71, Issue 2, 1 February 2013, Pages 110–117, https://doi.org/10.1111/nure.12001

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

3 × five =