Πολλές είναι οι φορές που σπάζοντας ένα αυγό για να φτιάξουμε μια ομελέτα ή για να βάλουμε στο μείγμα από το αγαπημένο μας κέικ, βρίσκουμε πάνω στον κρόκο μια κόκκινη κηλίδα.

Πολλοί θεωρούν ότι το αυγό αυτό δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση και το απορρίπτουν, άλλοι απλά αφαιρούν την κόκκινη κηλίδα και χρησιμοποιούν τα αυγά κανονικά.

Τι είναι όμως αυτό το κόκκινο στίγμα; Ποια από τις δύο πρακτικές είναι η σωστή; Είναι ασφαλές να καταναλώνουμε τα αυγά που έχουν αυτό το κόκκινο σημαδάκι;  

Οι κόκκινες κηλίδες είναι σταγονίδια αίματος που μερικές φορές βρίσκονται στην επιφάνεια των κρόκων του αυγού. Παρόλο που οι παραγωγοί αυγών το θεωρούν ελάττωμα και χρησιμοποιώντας ειδικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους αποσύρουν τα αυγά αυτά πριν τα στείλουν στην αγορά, μικρή ποσότητα αυτών ξεφεύγουν των ελέγχων με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο καλάθι των αγορών μας. Οι κηλίδες αυτές αίματος σχηματίζονται φυσικά κατά τον κύκλο ωοτοκίας σε ορισμένες κότες. Είναι το αποτέλεσμα της ρήξης μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στις ωοθήκες, μέσω των οποίων τα αυγά περνούν στον έξω κόσμο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) και το Συμβούλιο Ασφαλείας Αυγών, τα αυγά με κηλίδες αίματος είναι ασφαλή για κατανάλωση εφόσον  είναι σωστά μαγειρεμένα.

Η κατανάλωση ωμών ή μη ψημένων αυγών, είτε περιέχουν κηλίδες αίματος είτε όχι, αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων με βακτήρια της Salmonella που μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, πυρετό και κράμπες στην κοιλιά.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα αυγά που το ασπράδι τους είναι χρωματισμένο ροζ, πράσινο ή κόκκινο μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν αλλοίωση του αυγού και πρέπει να απορρίπτονται.

Τι να κάνω λοιπόν αν βρω κόκκινη κηλίδα μέσα στο αυγό μου;

Εάν συμβεί να σπάσετε ένα αυγό και να βρείτε ένα κόκκινο στίγμα, είτε απλά το ανακατεύετε στο υπόλοιπο αυγό και συνεχίζετε το μαγείρεμα, είτε εάν δεν αισθάνεστε άνετα να καταναλώσετε την συγκεκριμένη κηλίδα από αίμα, πάρτε ένα μαχαίρι και αφαιρέστε την από τον κρόκο πριν χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο αυγό.

 

Βιβλιογραφία

  • United States Department of Agriculture. Food Safety and Inspection Service. Shell Eggs from Farm to Table. https://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/5235aa20-fee1-4e5b-86f5-8d6e09f351b6/Shell_Eggs_from_Farm_to_Table.pdf?MOD=AJPERES
  • Egg Safety Center https://eggsafety.org/faq/what-does-blood-spot-in-an-egg-mean-is-the-egg-okay-to-eat/