Το ρόδι και η θρεπτική του αξία

Το ρόδι και η θρεπτική του αξία

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Το ρόδι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι από τα πιο θρεπτικά φρούτα, καθώς περιέχει μια σειρά ωφέλιμων φυτικών ενώσεων και σύμφωνα με μελέτες έχει πολλά οφέλη για το σώμα μας, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες.

Το ρόδι έχει πολλά οφέλη για την υγεία καθώς εμπεριέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, μερικές από τις οποίες δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στη φύση, όπως για παράδειγμα η πουνικαλαγίνη. Επίσης, περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, χυμό, τσάι ή κόκκινο κρασί.

Κάποια από τα οφέλη του λοιπόν είναι:

  1. Περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Το ρόδι, ή το Punica granatum, είναι ένας θάμνος που παράγει ένα κόκκινο φρούτο. Έχει εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ, καθώς ένα φλιτζάνι σπόρων ροδιού (174 γραμμάρια) περιέχει:

  • Φυτικές ίνες: 7 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 30% του RDI
  • Βιταμίνη Κ: 36% του RDI
  • Φυλλικό οξύ: 16% του RDI
  • Κάλιο: 12% του RDI
  1. Περιέχει δύο φυτικές ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Το ρόδι περιέχει δύο μοναδικές ουσίες που συμβάλουν στα περισσότερα οφέλη για την υγεία μας:

  • Πουνικαλαγίνη: είναι μια φαινόλη με αντιοξειδωτική δράση που βρίσκεται στο ρόδι (ονομάστηκε έτσι από το λατινικό όνομα της ροδιάς: punica). Η μεγαλύτερη συγκέντρωση βρίσκεται στη φλούδα του ροδιού, ενώ περιέχεται και στον χυμό ροδιού. Είναι πολύ ισχυρή, γι’αυτό και ο χυμός ροδιού έχει τρεις φορές περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
  • Πουνικικό οξύ: βρίσκεται στο έλαιο των σπόρων του ροδιού και είναι το κύριο λιπαρό του οξύ. Είναι ένας τύπος συζευγμένου λινολεϊκού οξέος με ισχυρές βιολογικές επιδράσεις.
  1. Έχει εντυπωσιακές αντιφλεγμονώδεις δράσεις

Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί έναν από τους κορυφαίους οδηγούς πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, τον διαβήτη τύπου 2, τη νόσο του Alzheimer ακόμα και την παχυσαρκία. Το ρόδι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της πουνικαλαγίνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονώδη δραστηριότητα στον πεπτικό σωλήνα, καθώς και σε καρκινικά κύτταρα του μαστού και του παχέος εντέρου.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κοινός τύπος καρκίνου στους άνδρες. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων και ακόμη να προκαλέσει απόπτωση ή κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ουρολόγους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) έδειξε ότι, οι άντρες με καρκίνο του προστάτη που έπιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού την ημέρα παρουσίαζαν πολύ βραδύτερη αύξηση στα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA (χρησιμοποιείται ως καρκινικός δείκτης) στο αίμα τους.

  1. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε μια μελέτη, τα άτομα με υπέρταση είχαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά από κατανάλωση 150ml χυμού ροδιού καθημερινά για δύο εβδομάδες. Άλλες μελέτες έχουν βρει παρόμοιες επιδράσεις, ειδικά για την συστολική αρτηριακή πίεση.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, αλλά οι περισσότεροι περιλαμβάνουν κάποια μορφή φλεγμονής στις αρθρώσεις. Δεδομένου ότι οι φυτικές ενώσεις στο ρόδι έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Είναι ενδιαφέρον ότι οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να μπλοκάρει τα ένζυμα που βλάπτουν τις αρθρώσεις σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

  1. Ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Οι καρδιακές παθήσεις είναι σήμερα η πιο κοινή αιτία πρόωρου θανάτου στον κόσμο. Πρόκειται για μία πολύπλοκη ασθένεια, η οποία οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Το πουνικικό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ρόδι, μπορεί να συμβάλει στην προστασία της καρδιακής νόσου. Μια μελέτη διάρκειας 4 εβδομάδων σε 51 άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων έδειξε ότι 800mg λαδιού από ρόδι ημερησίως μείωσαν σημαντικά τα τριγλυκερίδια και βελτίωσαν την αναλογία τριγλυκεριδίων-HDL («καλή» χοληστερόλη).

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του χυμού ροδιού σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη. Σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις στην LDL («κακή» χοληστερόλη), καθώς και άλλες βελτιώσεις.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων

Οι φυτικές ενώσεις στο ρόδι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση επιβλαβών μικροοργανισμών. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν ορισμένους τύπους βακτηριδίων. Οι αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές επιδράσεις μπορεί επίσης να προστατεύουν από λοιμώξεις και φλεγμονές στο στόμα. Αυτό περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και η στοματίτιδα.

Συμπερασματικά, το ρόδι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ισχυρές φυτικές ενώσεις. Έχει ευρύτατα οφέλη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, της αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων. Γι’αυτόν τον λόγο είναι καλό να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

 

ΠΗΓΕΣ

Ahmed S. et al. (2005) Punica granatum L. extract inhibits IL-1beta-induced expression of matrix metalloproteinases by inhibiting the activation of MAP kinases and NF-kappaB in human chondrocytes in vitro. 135(9):2096-102.

Aviram M. (2000) Pomegranate juice consumption reduces oxidative stress, atherogenic modifications to LDL, and platelet aggregation: studies in humans and in atherosclerotic apolipoprotein E-deficient mice. 71(5):1062-76.

Colombo E., Sangiovanni E., Dell’agli M. (2013)  A review on the anti-inflammatory activity of pomegranate in the gastrointestinal tract. 2013:247145.

Dikmen M., Ozturk N., Ozturk Y. (2011) The antioxidant potency of Punica granatum L. Fruit peel reduces cell proliferation and induces apoptosis on breast cancer. 14(12):1638-46.

Esmaillzadeh A., Tahbaz F., Gaieni I., Alavi-Majd H., Azadbakht L. (2006) Cholesterol-lowering effect of concentrated pomegranate juice consumption in type II diabetic patients with hyperlipidemia. 76(3):147-51.

Forest CP., Padma-Nathan H., Liker HR. (2007) Efficacy and safety of pomegranate juice on improvement of erectile dysfunction in male patients with mild to moderate erectile dysfunction: a randomized, placebo-controlled, double-blind, crossover study. 19(6):564-7.

Gil MI., Tomás-Barberán FA., Hess-Pierce B., Holcroft DM., Kader AA. (2000) Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. 48(10):4581-9.

Pantuck AJ. Et al.  (2006) Phase II study of pomegranate juice for men with rising prostate-specific antigen following surgery or radiation for prostate cancer. 1;12(13):4018-26.

Shirode AB., Kovvuru P., Chittur SV., Henning SM., Heber D., Reliene R. (2014) Antiproliferative effects of pomegranate extract in MCF-7 breast cancer cells are associated with reduced DNA repair gene expression and induction of double strand breaks. 53(6):458-70.

Sohrab G. et al. (2014) Effects of pomegranate juice consumption on inflammatory markers in patients with type 2 diabetes: A randomized, placebo-controlled trial. 19(3):215-20.

Stowe CB. (2011) The effects of pomegranate juice consumption on blood pressure and cardiovascular health. 17(2):113-5.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts