σταφύλι, σταφύλι και τα οφέλη του

Το σταφύλι και τα οφέλη του.

Το σταφύλι, ως αγαπημένο και ιστορικά αξιοπρόσεκτο φρούτο, έχει μελετηθεί εκτενώς όσον αφορά τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

Καρδιαγγειακά οφέλη

Τα πλεονεκτήματα που παρέχονται από τα σταφύλια για την καλή λειτουργία της καρδιάς είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό από όλα τα υπόλοιπα οφέλη. Είναι επίσης, ένας από τους λόγους που η κατανάλωση σταφυλιών με τη μορφή κόκκινου κρασιού θεωρήθηκε από ορισμένους ερευνητές ως ένα κλειδί για την κατανόηση του «γαλλικού παραδόξου». Το γαλλικό παράδοξο αναφέρεται σε ερευνητικές παρατηρήσεις σχετικά με την υγεία της καρδιάς στον γαλλικό πληθυσμό σε σχέση με την πρόσληψη κορεσμένου λίπους. Παρά την κατανάλωση αρκετά μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών στη συνολική διατροφή τους, ο γαλλικός πληθυσμός στο σύνολό του έχει παρατηρηθεί ότι έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα καρδιακής νόσου από ότι θα περίμενε κανείς με υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Ένας από τους λόγους μπορεί να είναι η αντιφλεγμονώδης (και αντιοξειδωτική) υποστήριξη που παρέχεται στο καρδιαγγειακό σύστημα τους σε τακτική βάση από το κόκκινο κρασί. Η ιδέα ότι το κόκκινο κρασί (από τα κόκκινα σταφύλια) θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε το γαλλικό παράδοξο είναι ένας ακόμα λόγος για μας να θεωρήσουμε τα σταφύλια ως μια μεγάλη αφορμή να προστεθούν σε μια υγιεινή διατροφή.

Παράλληλα σε ερευνητικές μελέτες αναφέρθηκαν όλα τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης αν είναι υψηλή
  • καλύτερη ρύθμιση της ολικής χοληστερόλης και μείωσης της χοληστερόλης αν είναι υψηλή
  • μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης LDL – μειωμένη οξείδωση LDL
  • ενισχυμένη απελευθέρωση νιτρικού οξειδίου από ενδοθηλιακά κύτταρα που επισκιάζουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σε καταστάσεις όπου απαιτείται αγγειοδιαστολή
  • αυξάνουν τα επίπεδα γλουταθειόνης (οργανική χημική ένωση με σημαντική αντιοξειδωτική δράση) στο αίμα

Οφέλη κατά της γήρανσης και μακροζωίας

Τα σταφύλια μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη μακροζωία και μπορεί να μας παράσχουν οφέλη κατά της γήρανσης. Ο καλύτερος τρόπος μελέτης σε αυτόν τον τομέα των οφέλους για την υγεία είναι η ρεσβερατρόλη (ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σήμερα κυρίως στα σταφύλια , στους σπόρους σταφυλιών και στη σάρκα). Η ρεσβερατρόλη έχει πρόσφατα αποδειχθεί ότι αυξάνει την έκφραση τριών γονιδίων που σχετίζονται με τη μακροζωία. (Αυτά τα τρία γονίδια είναι SirT1s, Fox0s και PBEFs.)

Αντικαρκινικά οφέλη

Η έρευνα έχει επικεντρωθεί σε τρεις τύπους καρκίνου: τον καρκίνο του μαστού, καρκίνο του εντέρου και καρκίνο του προστάτη. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, τα θρεπτικά συστατικά που έλαβαν την μεγαλύτερη προσοχή στην έρευνα ήταν οι κατεχίνες, οι προανθοκυανιδίνες και οι στιλβένες (ειδικά η ρεσβερατρόλη). Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, περισσότερη προσοχή έχει επικεντρωθεί  στα φλαβονοειδή του σταφυλιού και τις ανθοκυανίνες. (Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα σκούρα πορφυρά, κόκκινα και μαύρα σταφύλια θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι καλύτερες επιλογές για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου από τα πράσινα σταφύλια.). Οι φυτικές ίνες είναι πολύ αναγκαίες για την καλή υγεία του εντέρου και τα σταφύλια μας παρέχουν περίπου 1 γραμμάριο ίνας σε κάθε 60 θερμίδες. Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης απαραίτητα και τα σταφύλια εμπεριέχουν μεγάλη κατηγορία αντιοξειδωτικών. Αυτός ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που αποτελεί αιτία έρευνας για τα σταφύλια και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, οι στιλβένες (συμπεριλαμβανομένης και της ρεσβερατρόλης) αποτέλεσαν το επίκεντρο της έρευνας για τις αντικαρκινικές ιδιότητες των σταφυλιών.

Βιβλιογραφικές αναφορές

  • Bertelli AA and Das DK. Grapes, wines, resveratrol, and heart health. J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec;54(6):468-76. 2009.
  • Bertoldi D, Larcher R, Bertamini M et al. Accumulation and Distribution Pattern of Macro- and Microelements and Trace Elements in Vitis vinifera L. cv. Chardonnay Berries. J Agric Food Chem. 2011 Jul 13;59(13):7224-36. Epub 2011 Jun 16. 2011.
  • Boccalandro HE, Gonzalez CV, Wunderlin DA et al. Melatonin levels, determined by LC-ESI-MS/MS, fluctuate during the day/night cycle in Vitis vinifera cv Malbec: evidence of its antioxidant role in fruits. J Pineal Res. 2011 Apr 2. doi: 10.1111/j.1600-079X.2011.00884.x. [Epub ahead of print]. 2011.
  • Chuang CC and McIntosh MK. Potential mechanisms by which polyphenol-rich grapes prevent obesity-mediated inflammation and metabolic diseases. Annu Rev Nutr. 2011 Aug 21;31:155-76. 2011.
  • Crupi P, Coletta A and Antonacci D. Analysis of carotenoids in grapes to predict norisoprenoid varietal aroma of wines from Apulia. J Agric Food Chem. 2010 Sep 8;58(17):9647-56. 2010.
  •  Crupi P, Coletta A, Milella RA et al. Carotenoid and chlorophyll-derived compounds in some wine grapes grown in Apulian region. J Food Sci. 2010 May;75(4):S191-8. 2010.
  •  Dohadwala MM and Vita JA. Grapes and cardiovascular disease. J Nutr. 2009 Sep;139(9):1788S-93S. Epub 2009 Jul 22. Review. 2009.
  • Hollis JH, Houchins JA, Blumberg JB et al. Effects of Concord Grape Juice on Appetite, Diet, Body Weight, Lipid Profile, and Antioxidant Status of Adults. J. Am. Coll. Nutr., Oct 2009; 28: 574 – 582. 2009.
  • Joseph JA, Shukitt-Hale B, and Willis LM. Grape Juice, Berries, and Walnuts Affect Brain Aging and Behavior. The Journal of Nutrition. Bethesda: Sep 2009. Vol. 139, Iss. 9; pp. 1813S-1817S. 2009.
  • Kwon GT, Jung JI, Song HR et al. Piceatannol inhibits migration and invasion of prostate cancer cells: possible mediation by decreased interleukin-6 signaling. J Nutr Biochem. 2011 Apr 14. [Epub ahead of print]. 2011.
  • Lago-Vanzela ES, Da-Silva R, Gomes E et al. Phenolic Composition of the Brazilian Seedless Table Grape Varieties BRS Clara and BRS Morena. J Agric Food Chem. 2011 Jul 11. [Epub ahead of print]. 2011.
  • Lekli I, Ray D and Das DK. Longevity nutrients resveratrol, wines and grapes. Genes Nutr. 2010 Mar;5(1):55-60. Epub 2009 Sep 4. 2010.
  • Liu M, Liu RH, Song BB et al. Antiangiogenetic effects of 4 varieties of grapes in vitro. J Food Sci. 2010 Aug 1;75(6):T99-104. 2010.
  • Lopez-Oliva ME, Agis-Torres A, Goni I et al. Grape antioxidant dietary fibre reduced apoptosis and induced a pro-reducing shift in the glutathione redox state of the rat proximal colonic mucosa. The British Journal of Nutrition. Cambridge: Apr 28, 2010. Vol. 103, Iss. 8; pp. 1110-1117. 2010.
  • Pezzuto JM, Venkatasubramanian V, Hamad M et al. Unraveling the relationship between grapes and health. J Nutr. 2009 Sep;139(9):1783S-7S. Epub 2009 Jul 22. 2009.
  • Radhakrishnan S, Reddivari L, Sclafani R et al. Resveratrol potentiates grape seed extract induced human colon cancer cell apoptosis. Front Biosci (Elite Ed). 2011 Jun 1;3:1509-23. 2011.
  •  Ramprasath VR and Jones PJH. Anti-atherogenic effects of resveratrol. European Journal of Clinical Nutrition. London: Jul 2010. Vol. 64, Iss. 7; pp. 660-668. 2010.
  • van Mierlo LAJ, Zock PL, van der Knaap HCM et al. Grape Polyphenols Do Not Affect Vascular Function in Healthy Men. The Journal of Nutrition. Bethesda: Oct 2010. Vol. 140, Iss. 10; pp. 1769-1773. 2010.
  • Vitalini S, Gardana C, Zanzotto A et al. The presence of melatonin in grapevine (Vitis vinifera L.) berry tissues. J Pineal Res. 2011 Apr 18. doi: 10.1111/j.1600-079X.2011.00893.x. [Epub ahead of print]. 2011.
  • Xia EQ, Deng GF, Guo YJ et al. Biological activities of polyphenols from grapes. Int J Mol Sci. 2010 Feb 4;11(2):622-46. 2010.
  • Zamyatnin AA and Voronina OL. Antimicrobial and other oligopeptides of grapes. Biochemistry (Mosc). 2010 Feb;75(2):214-23. 2010.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

five × four =