Τζίντζερ. Γιατί να το φάω;

Τζίντζερ. Γιατί να το φάω;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon3 min read
Spread the love

Το τζίντζερ προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι από τα πιο υγιεινά και νόστιμα μπαχαρικά.

Ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae και σχετίζεται στενά με τον κουρκουμά, το κάρδαμο και το χαυλιτζάνι. Η ρίζα του είναι το μέρος που χρησιμοποιείται συνήθως ως μπαχαρικό. Ονομάζεται συχνά ρίζα τζίντζερ ή πιπερόριζα. Το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αποξηραμένο, σε σκόνη ή ως λάδι ή χυμός. Είναι ένα πολύ κοινό συστατικό σε συνταγές.

Γιατί πρέπει να το τρώμε

Περιέχει gingerol που έχει ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Το τζίντζερ έχει πολύ μακρά ιστορία χρήσης σε διάφορες μορφές παραδοσιακής και εναλλακτικής ιατρικής. Χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση της πέψης, τη μείωση της ναυτίας και την καταπολέμηση της γρίπης και του κρυολογήματος. Το μοναδικό άρωμα και η γεύση του προέρχονται από τα φυσικά του έλαια, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι το gingerol. Το gingerol είναι η κύρια βιοδραστική ένωση στο τζίντζερ και προσδίδει ποικίλες φαρμακευτικές ιδιότητες. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής ποσότητας ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Μπορεί να βοηθήσει σε πολλές μορφές ναυτίας και ιδιαίτερα την πρωινή αδιαθεσία

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμέτου για άτομα που ειδικά στη μεταχειρουργική. Επίσης πιθανότατα μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση της ναυτίας που προκαλείται από χημειοθεραπεία, αλλά απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες σε ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό όταν πρόκειται για ναυτία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, όπως στην πρωινή αδιαθεσία.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 12 μελετών που συμμετείχαν συνολικά 1.278 έγκυες γυναίκες, 1,1-1,5 γραμμάρια τζίντζερ μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της ναυτίας. Ωστόσο, αυτή η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ δεν είχε καμία επίδραση στα επεισόδια εμετού. Παρόλο που το τζίντζερ θεωρείται ασφαλές, μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε μεγάλες ποσότητες εάν είστε έγκυος. Συνιστάται οι έγκυες γυναίκες που είναι κοντά στον τοκετό ή που είχαν αποβολές να αποφεύγουν το τζίντζερ. Επιπλέον, αντενδείκνυται σε ιστορικό κολπικής αιμορραγίας και διαταραχών πήξης.

Μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους

Το τζίντζερ μπορεί να παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν σε ανθρώπους και ζώα. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συμπλήρωμα τζίντζερ μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος και την αναλογία μέσης-ισχίου σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Μια μελέτη του 2016 σε 80 γυναίκες με παχυσαρκία έδειξε ότι το τζίντζερ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν σχετικά υψηλές ημερήσιες δόσεις, 2g σκόνης τζίντζερ για 12 εβδομάδες. Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των λειτουργικών τροφίμων του 2019 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ είχε πολύ θετική επίδραση στην παχυσαρκία και την απώλεια βάρους. Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες.

Τα στοιχεία που αφορούν τον ρόλο του τζίντζερ στην πρόληψη της παχυσαρκίας είναι ισχυρότερα σε μελέτες σε ζώα. Σε αρουραίους και ποντίκια που δόθηκε νερό με τζίντζερ ή εκχύλισμα τζίντζερ φάνηκε σταθερή μείωση του σωματικού τους βάρους, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου είχαν λάβει και διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η ικανότητα του τζίντζερ να επηρεάσει την απώλεια βάρους μπορεί να σχετίζεται σε ορισμένους μηχανισμούς, όπως η δυνατότητά του να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται ή να μειώσει τη φλεγμονή.

Μπορεί να βοηθήσει στην οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας. Περιλαμβάνει τον εκφυλισμό των αρθρώσεων στο σώμα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις και δυσκαμψία. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έδειξε ότι άτομα που χρησιμοποίησαν τζίντζερ για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας τους είδαν σημαντικές μειώσεις στον πόνο και την αναπηρία. Παρατηρήθηκαν μόνο ήπιες παρενέργειες, όπως δυσαρέσκεια με τη γεύση του. Ωστόσο, η γεύση του τζίντζερ μαζί με τον πόνο στο στομάχι, παρότρυνε σχεδόν το 22% των συμμετεχόντων στη μελέτη να το εγκαταλείψουν.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν 500mg με 1gr τζίντζερ κάθε μέρα από 3 έως 12 εβδομάδες. Η πλειονότητα αυτών είχε διαγνωστεί με ΟΑ του γόνατος. Σε μια άλλη μελέτη από το 2011 φάνηκε ότι ο συνδυασμός τοπικού τζίντζερ, μαστίχας, κανέλας και σησαμέλαιου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας σε άτομα με ΟΑ του γόνατος.

Μπορεί να μειώσει δραστικά το σάκχαρο στο αίμα και να βελτιώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Σε μια μελέτη του 2015 σε 41 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2, 2 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ ημερησίως μείωσαν το σάκχαρο στο αίμα νηστείας κατά 12%. Επίσης, βελτίωσε δραματικά την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c). Η HbA1c μειώθηκε κατά 10% σε διάστημα 12 εβδομάδων. Υπήρξε επίσης μείωση κατά 28% στην αναλογία Απολιποπρωτεΐνης Β/Απολιποπρωτεΐνης Α1 και μείωση 23% στη μαλονδιαλδεΰδη (MDA), η οποία είναι ένα υποπροϊόν του οξειδωτικού στρες. Η υψηλή αναλογία ApoB/ApoA-I και τα υψηλά επίπεδα MDA είναι και τα δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι αυτή ήταν μόνο μια μικρή μελέτη. Τα αποτελέσματα είναι απίστευτα εντυπωσιακά, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες. Σε κάπως ενθαρρυντικά νέα κατέληξε επίσης, μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας του 2019 που φάνηκε ότι το τζίντζερ μείωσε σημαντικά την HbA1c σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, φάνηκε επίσης ότι το τζίντζερ δεν είχε καμία επίδραση στο σάκχαρο του αίματος νηστείας.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της χρόνιας δυσπεψίας

Η χρόνια δυσπεψία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενο πόνο και δυσφορία στο άνω μέρος του στομάχου. Πιστεύεται ότι η καθυστερημένη κένωση του στομάχου (γαστροπάρεση) αποτελεί σημαντικό παράγοντα δυσπεψίας. Είναι ενδιαφέρον ότι το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την κένωση του στομάχου. Σε άτομα με λειτουργική δυσπεψία, η οποία είναι δυσπεψία χωρίς γνωστή αιτία, δόθηκαν κάψουλες τζίντζερ ή εικονικό φάρμακο σε μια μικρή μελέτη του 2011. Μία ώρα αργότερα, τους δόθηκε σούπα. Χρειάστηκαν 12,3 λεπτά για να αδειάσει το στομάχι σε άτομα που έλαβαν τζίντζερ, ενώ 16,1 λεπτά σε όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Αυτά τα αποτελέσματα έχουν επίσης παρατηρηθεί σε άτομα χωρίς δυσπεψία. Σε μια μελέτη του 2008 από ορισμένα μέλη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, 24 υγιή άτομα έλαβαν κάψουλες τζίντζερ ή εικονικό φάρμακο. Τους δόθηκε σούπα μια ώρα αργότερα. Η κατανάλωση τζίντζερ σε αντίθεση με το εικονικό φάρμακο επιτάχυνε σημαντικά την κένωση του στομάχου. Χρειάστηκαν 13,1 λεπτά για άτομα που έλαβαν τζίντζερ και 26,7 λεπτά για άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο της εμμήνου ρύσεως

Η δυσμηνόρροια αναφέρεται στον πόνο που αισθάνεται η γυναίκα κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Μία από τις παραδοσιακές χρήσεις του τζίντζερ είναι για την ανακούφιση του πόνου, συμπεριλαμβανομένου του εμμηνορροϊκού πόνου.
Σε μια μελέτη του 2009, 150 γυναίκες ενημερώθηκαν να πάρουν είτε τζίντζερ είτε μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) για τις πρώτες 3 ημέρες της εμμηνορροϊκής περιόδου. Οι τρεις ομάδες έλαβαν τέσσερις ημερήσιες δόσεις τζίντζερ σε σκόνη (250mg), μεφαιναμικό οξύ (250 mg) ή ιβουπροφαίνη (400 mg). Το τζίντζερ κατάφερε να μειώσει τον πόνο τόσο αποτελεσματικά όσο τα δύο ΜΣΑΦ.

Πιο πρόσφατες μελέτες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ είναι πιο αποτελεσματικό από ένα εικονικό φάρμακο και εξίσου αποτελεσματικό με τα φάρμακα όπως το μεφαιναμικό οξύ και η ακεταμινοφαίνη/καφεΐνη/ιβουπροφαίνη (Novafen). Ενώ αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται μελέτες υψηλότερης ποιότητας με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Τα υψηλά επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να έχουν ισχυρή επίδραση στα επίπεδα LDL. Σε μια μελέτη του 2018 για 60 άτομα με υπερλιπιδαιμία, τα 30 άτομα που λάμβαναν 5 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ κάθε μέρα είδαν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης να μειώνονται κατά 17,4% σε μια περίοδο 3 μηνών. Ενώ η μείωση της LDL είναι εντυπωσιακή, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν πολύ υψηλές δόσεις τζίντζερ.

Πολλοί ανέφεραν κακή γεύση, ως λόγο για να εγκαταλείψουν μια μελέτη ΟΑ όπου έλαβαν δόσεις 500mg–1g τζίντζερ. Οι δόσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης της υπερλιπιδαιμίας ήταν 5-10 φορές υψηλότερες. Είναι πιθανό ότι τα περισσότερα άτομα μπορεί να δυσκολεύονται να πάρουν μια δόση 5g για αρκετό καιρό για να δουν αποτελέσματα.
Σε μια παλαιότερη μελέτη από το 2008, τα άτομα που λάμβαναν 3g σκόνης τζίντζερ (σε μορφή κάψουλας) κάθε μέρα είδαν επίσης σημαντικές μειώσεις στους περισσότερους δείκτες χοληστερόλης. Τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης μειώθηκαν κατά 10% σε διάστημα 45 ημερών. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζονται από μια μελέτη σε αρουραίους με υποθυρεοειδισμό ή διαβήτη. Το εκχύλισμα τζίντζερ μείωσε την LDL (κακή) χοληστερόλη σε παρόμοιο βαθμό με το φάρμακο ατορβαστατίνη που μειώνει τη χοληστερόλη. Τα άτομα και από τις 3 μελέτες παρουσίασαν επίσης πτώσεις της ολικής χοληστερόλης. Στους συμμετέχοντες στη μελέτη του 2008, καθώς και στους αρουραίους, φάνηκαν επίσης μειώσεις στα τριγλυκερίδια του αίματος.

Περιέχει μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Το τζίντζερ έχει μελετηθεί ως εναλλακτική θεραπεία για διάφορες μορφές καρκίνου. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες αποδίδονται στο gingerol, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο ωμό τζίντζερ.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις, αν και περιορισμένες, ότι το τζίντζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικό έναντι καρκίνων του γαστρεντερικού, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και ο καρκίνος του ήπατος. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών. Γενικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προστατεύσει από τη νόσο του Alzheimer

Το οξειδωτικό στρες και η χρόνια φλεγμονή μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων της νόσου του Alzheimer και της σχετικής με την ηλικία γνωστικής διαταραχής. Ορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά και οι βιοδραστικές ενώσεις στο τζίντζερ μπορούν να αναστείλουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις που εμφανίζονται στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην άμεση βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη του 2012 με υγιείς μεσήλικες γυναίκες, αποδείχθηκε ότι οι ημερήσιες δόσεις εκχυλίσματος τζίντζερ βελτίωσαν το χρόνο αντίδρασης και εργασιακής μνήμης.

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων

Το gingerol μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου των λοιμώξεων. Το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών τύπων βακτηρίων. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008, είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι των στοματικών βακτηρίων που συνδέονται με ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, οι οποίες είναι φλεγμονώδεις ασθένειες των ούλων. Το φρέσκο τζίντζερ μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), μια κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων.

Συμπερασματικά, το τζίντζερ είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις που έχουν ισχυρά οφέλη για το σώμα, την υγειά και τον εγκέφαλο, γι’αυτό τον λόγο αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή μας.

ΠΗΓΕΣ

  • Attari V.E. et al. (2015) Changes of serum adipocytokines and body weight following Zingiber officinale supplementation in obese women: a RCT. 2129–2136.
  • Azam F. et al. (2014) Ginger components as new leads for the design and development of novel multi-targeted anti-Alzheimer’s drugs: a computational investigation. 2045–2059.
  • Bartels E.M.et al. (2015) Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. 13-21.
  • Bodagh M.N. et al. (2019) Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. 7(1): 96–108.
  • Karuppiah P., Rajaram S. (2012) Antibacterial effect of Allium sativum cloves and Zingiber officinale rhizomes against multiple-drug resistant clinical pathogens. 2(8): 597–601.
  • Khandouzi N. et al. (2015) The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients. 14(1): 131–140.
  • Lindblad A.J., Koppula S. (2016) Ginger for nausea and vomiting of pregnancy. 62(2): 145.
  • Maharlouei N. (2019) The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. 59(11):1753-1766.
  • Mandal P. et al. (2014) The efficacy of ginger added to ondansetron for preventing postoperative nausea and vomiting in ambulatory surgery. 6(1): 52–57.
  • Mashhadi N.S. et al. (2013) Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. S36–S42.
  • Murad S. et al. (2018) Effects of Ginger on LDL-C, Total Cholesterol and Body Weight. 2471-2663.
  • Ozgoli G., Goli M., Moattar F. (2009) Comparison of effects of ginger, mefenamic acid, and ibuprofen on pain in women with primary dysmenorrhea. 15(2):129-32.
  • Park M., Bae J., Lee D.S. (2008)  Antibacterial activity of [10]-gingerol and [12]-gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria. 22(11):1446-9.
  • Poltronieri J. et al. (2014) [6]-gingerol as a cancer chemopreventive agent: a review of its activity on different steps of the metastatic process. 14(4):313-21.
  • Sayed S., et al. (2020) Ginger Water Reduces Body Weight Gain and Improves Energy Expenditure in Rats. 9(1): 38.
  • Seunghae K. et al. (2018) Ginger Extract Ameliorates Obesity and Inflammation via Regulating MicroRNA-21/132 Expression and AMPK Activation in White Adipose Tissue. 10(11).
  • Soltani E., Jangjoo A.,Aghaei M. A., Dalili A. (2018) Effects of preoperative administration of ginger (Zingiber officinale Roscoe) on postoperative nausea and vomiting after laparoscopic cholecystectomy. 8(3): 387–390.
  • Venkatakrishnan K.,   Chiub H.F., Wang C.K. (2019)  Extensive review of popular functional foods and nutraceuticals against obesity and its related complications with a special focus on randomized clinical trials. 2313-2329.
  • Viljoen E., Visser J., Koen N., Musekiwa A. (2014) A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. 13: 20.
  • Wattanathorn J. et al. (2011) Zingiber officinale Mitigates Brain Damage and Improves Memory Impairment in Focal Cerebral Ischemic Rat.
  • Zahmatkash M., Vafaeenasab M.R. (2011) Comparing analgesic effects of a topical herbal mixed medicine with salicylate in patients with knee osteoarthritis. 14(13):715-9.
  • Zick S. M. et al. (2011) Phase II Study of the Effects of Ginger Root Extract on Eicosanoids in Colon Mucosa in People at Normal Risk for Colorectal Cancer. 1940-6207.
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25230520/.
  • https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/tzintzer-me-lemoni-gnoriste-tis-eyergetikes-toy-idiotites.html 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts