Εργάζομαι ως ψυχολόγος στη Θεσσαλονίκη από το 2000. Ολοκλήρωσα τις βασικές σπουδές στην Ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ουαλίας.

Το Διδακτορικό δίπλωμα με γνωστικό αντικείμενο στην Κλινική Ψυχολογία το έλαβα το 2009 από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Όσο αφορά στην ψυχοθεραπευτική μου πρακτική έχω εκπαιδευτεί στη Μη-Κατευθυντική Παρεμβατικότητα (με τους Κ. Μπακιρτζή και Μ. Lobrot), στη Συμβουλευτική με την Οπτική του Φύλου (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Εκπαίδευση-εντός-υπηρεσίας) και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια εργαστήρια στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, και στη διεκδικητικότητα (Centre for Stress Management in association with the Centre for Cognitive Behaviour Therapy, UK, Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική, ΑΠΘ). Τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύομαι στη Θεραπεία Σχημάτων με την Schema Therapy Training UK & Schema Therapy Workshops​​ Ltd.

Στην ιδιωτική μου πρακτική εργάζομαι με ζητήματα κακοποίησης γυναικών, διαταραχών διάθεσης και άγχους, χρήσης, κατάχρησης και εξάρτησης από ουσίες, προβλήματα υγείας, προβλήματα σχέσεων, ενδυνάμωση για λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων, διεκδικητικής συμπεριφοράς, διαχείρισης θυμού, και με ορισμένα περιστατικά με ψυχωσική συμπτωματολογία. Τέλος διοργανώνω ομάδες ψυχο-εκπαιδευτικές και ψυχοθεραπευτικές στην επικοινωνία, διεκδικητικότητα και διαχείριση συγκρούσεων με πολίτες, γυναίκες και άνδρες αλλά και με φοιτητές/ήτριες και διάφορες επαγγελματικές ομάδες όπως νέοι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσοκόμες/οι κ.άλ.

Παράλληλα με την ιδιωτική πρακτική απασχολούμε με την έρευνα μέσα από την επιστημονική μου συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ (1997). Έχω επίσης συνεργαστεί για τη διεξαγωγή έρευνας (αλλά και συμβουλευτικής) με το Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας (2000-2002). Απασχολούμε τέλος και με τη διδασκαλία, από το 2009 διδάσκω στο Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας ως επιστημονικός συνεργάτης. ‘Εχω διδάξει στο «Διδασκαλείο Δ. Γληνός», Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΑΠΘ και στο ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Η συγγραφική-επιστημονική μου δραστηριότητα και τα ενδιαφέροντά μου κλινικά και ερευνητικά, αφορούν θέματα όπως επαγγελματική εξουθένωση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κακοποίηση και γυναίκες, κακοποίηση και επαγγελματίες υγείας, χρήσης ουσιών, γυναίκες και φεμινιστική θεραπεία, διεκδικητικότητα καθώς και ευαισθητοποίηση μαθητών/ητριών σε θέματα ισότητας. Έχω συνεισφέρει με τα εξής κεφάλαια στα βιβλία:

  1. Μ. Χαρίτου-Φατούρου, Λ. Αρσελ-Τατά (Επιμ. Εκδ) (2008). Καταργώντας τα εμπόδια: Συμβουλευτική και ενδυνάμωση γυναικών (σ. 117-140). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα
    2. Δ. Μαρκουλής & Μ. Δικαίου (Επιστ. Επιμ.) (2005). Πολιτική Ψυχολογία: Προβλήματα και προοπτικές (σ. 107-134). Αθήνα: Τυπωθήτω – Γ. Δαρδανός
    3. Φ. Αναγνωστόπουλος , & Καραδήμας (Επιμ. Εκδ) (2008) Υγεία και Ασθένεια (σ. 653-672). Αθήνα: Λιβάνη
    4. Β. Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, Χ. Αθανασιάδου, & Α. Στογιαννίδου, (Επιμ. ) (2010). Συμβουλευτική με την οπτική του φύλου (σ. 233-260). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

Κατέχω άδεια άσκησης επαγγέλματος ( Αρ. Πρωτ. 24/οικ.37182-9/7/98). Είμαι μέλος (MBPsS: 80612) της Βρετανικής ψυχολογικής Εταιρείας (British Psychological Society) και του Κλάδου για την Ισότητα για τις Ποιοτικές μεθόδους έρευνας στην Ψυχολογία (Faculty of Addiction, & του Qualitative Methods in Psychology Section). Τέλος είμαι ιδρυτικό μέλος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς και του Κέντρου Ψυχολογικών Υπηρεσιών «Στήριξις».

Παρέχω συνεδρίες (ατομικές, διά ζώσης  και εξ αποστάσεως μέσω skype, zoom, viber, messager) και ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

 

Μαρία Παπαθανασίοu, Ph.D  στην κλινική ψυχολογία

Εγνατίας 115, Θεσσαλονίκη

Τηλ:2310215431

Κιν:6973037685

Email:mpapathanasios@gmail.com

Ιστοσελίδα: www.therapynetwork.gr