Βρώμη- ένα δημητριακό όλο θρέψη   

Βρώμη- ένα δημητριακό όλο θρέψη  

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η βρώμη, με την επιστημονική ονομασία «Avena sativa», είναι ένα ανθεκτικό δημητριακό το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε “δύσκολα” εδάφη, όπου άλλες καλλιέργειες δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Μάλιστα μεγαλώνει πολύ καλύτερα σε ψυχρότερα κλίματα με άφθονες βροχοπτώσεις και συνθήκες ακατάλληλες για την καλλιέργεια των περισσότερων σπόρων. Αυτό εξηγεί γιατί η βρώμη είναι τόσο δημοφιλής στη Σκωτία και την Ιρλανδία!

Η βρώμη μετά την συγκομιδή της, κατά την επεξεργασία της ξεφλουδίζεται, αλλά η διαδικασία αυτή δεν εξαλείφει το πίτουρο και το φύτρο της, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια συμπυκνωμένη πηγή φυτικών ινών και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών.

Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου, καθώς και χαλκού, βιοτίνης, βιταμίνης Β1, μαγνησίου, μαγγανίου, χρωμίου, ψευδάργυρου, αλλά και πρωτεϊνών.

Oats, unprocessed, dry
0.25 cup(39.00 grams)
Calories: 152
GI: low

Nutrient DRI/DV

  • manganese 96%
  • molybdenum64%
  • phosphorus29%
  • copper27%
  • biotin26%
  • vitamin B125%
  • magnesium17%
  • fiber17%
  • chromium15%
  • zinc14%

Δεκάδες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τα πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση βρώμης:

  • Η κατανάλωση βρώμης συμβάλλει στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. (1)
  • Βρώμη μπορεί να βοηθήσει στην αίσθηση κορεσμού πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο βοηθά στον έλεγχο του βάρους, βοηθώντας και στην ρύθμιση των ορμονών του συστήματος πείνας– κορεσμού. (2)
  • Λόγω της περιεκτικότητας της σε β- γλυκάνες ενισχύει το ανοσοποιητικό και την δράση του έναντι ιών, βακτηρίων, μυκητιάσεων και άλλων μολύνσεων (3)
  • Η βρώμη και το πλιγούρι βρώμης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Συμβάλλει στην μείωση του κίνδυνου για διαβήτη τύπου 2, αφού οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει σε αφθονία βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.(4)
  • Βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη (5)
  • Βοήθα στην καλή λειτουργία του έντερου, έχοντας ήπια καθαρτική δράση, χωρίς τις παρενέργειες που σχετίζονται με την χρήση καθαρτικών φάρμακων. Επομένως μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση τους.  (6)
  • Είναι πλούσια σε βήτα-γλυκάνες, ένα είδος αμύλου που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναστέλλει τους καθαρτικούς όγκους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.
  • Η πρόωρη εισαγωγή της βρώμης στη διατροφή των παιδιών μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο του άσθματος. (7)
  • Δεν περιέχει γλουτένη και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διατροφή χωρίς γλουτένη (όταν είναι πιστοποιημένα χωρίς επιμόλυνση από γλουτένη) ενισχύοντας την σε θρεπτικότητα. Ωστόσο η αβενίνη της βρώμης πιθανόν να ενοχλέι μια υποομάδα ασθενών με κοιλιοκάκη.(8)
  • Βοηθά τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης . (9)
  • Η βρώμη έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και «καλά» λιπαρά, και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από ότι τα περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Περιέχει περισσότερα από 20 μοναδικές πολυφαινόλες, που ονομάζονται avenanthramides, τα οποία έχουν ισχυρή αντί-οξειδωτική, αντί-φλεγμονώδη και αντί-κνηδωτική δράση.

Λοιπόν, εσείς φάγατε την βρώμη σας;

Βιβλιογραφία:

  1. American Journal of Clinical Nutrition, August 2002; 76(2):351-8
  2. Nutrition Research, October 2009; 29(10):705-9
  3. Minerva Medica, June 2009; 100(3):237-45
  4. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes, February 2008; 116(2):132-4
  5. European Journal of Clinical Nutrition, June 2007; 61(6):786-95
  6. Journal of Nutrition, Health, and Aging, February 2009; 13(2):136-9
  7. British Journal of Nutrition, January 2010; 103(2):266-73
  8. European Journal of Clinical Nutrition, January 2010; 64:62-67, doi:10.1038/ejcn.2009.113 and The European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism, December 2009; e315-e320
  9. Journal of Family Practice, April 2002; 51(4):369

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts