Εσείς γνωρίζετε το Παντοθενικό οξύ;

Εσείς γνωρίζετε το Παντοθενικό οξύ;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon3 min read
Spread the love

Το παντοθενικό οξύ ή βιταμίνη Β5 ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες.

Βιοσυντίθεται στο έντερο του ανθρώπου. Συναντάται σε διάφορα όργανα στο σώμα: στο ήπαρ, στα επινεφρίδια, τους νεφρούς, στην καρδιά στον εγκέφαλο στα γεννητικά όργανα. Παράγεται και από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, χωρίς όμως να ακόμα γνωστό αν ο άνθρωπος μπορεί να απορροφήσει αυτή την ποσότητα.

Δράση

Αποτελεί δομικό συστατικό του συνενζύμου-Α, μιας ουσίας που κατέχει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Κατά την αποδόμηση των ουσιών αυτών μεταφέρονται ακετυλομάδες στο συνένζυμο-Α, που μετατρέπεται σε ακετυλο-συνένζυμο-Α. Το ακετυλο-συνένζυμο-Α αποτελεί, δηλαδή, την κοινή κατάληξη στο μεταβολισμό πολλών θρεπτικών ουσιών. Με τον περαιτέρω καταβολισμό της ακετυλομάδας αξιοποιείται το ενεργειακό της περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα αναγεννάται το συνένζυμο-Α, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ξανά. Το παντοθενικό οξύ, με τη μορφή του συνένζυμου Α υποστηρίζει τους επινεφρίδιους αδένες. Κατά συνέπεια είναι επίσης γνωστό ως αντιαγχωτική βιταμίνη.

Χρήση

Όλα κύτταρα του σώματος χρειάζονται παντοθενικό οξύ ιδίως τα κύτταρα του εγκεφάλου. Το παντοθενικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των ορμονών των επινεφριδίων (οι οποίες είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση του στρες). Εξασφαλίζει επίσης σε κάθε κύτταρο στο σώμα έναν σταθερό ανεφοδιασμό ενέργειας με την ενίσχυση του μεταβολισμού.

Επίσης βοηθά στον σχηματισμό των αντισωμάτων και ενισχύει την δράση άλλων βιταμινών. Προάγει την μετατροπή της χολίνης σε ακετυλχολίνη η οποία είναι σημαντικός νευροδιαβιβαστής. Επίσης μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Εχει διαπιστωθεί ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Η λήψη αρκετού παντοθενικού οξέος μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την κούραση, την κατάθλιψη, καθώς επίσης και να βοηθήσει το δέρμα να θεραπεύσει  και να επουλώσει ταχύτερα πληγές τομές ή σημάδια. Η λήψη του μπορεί να ανακουφίσει την δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορούν να μειωθούν με τη λήψη ενός καθημερινού συμπληρώματος με παντοθενικό οξύ, κάτω από την καθοδήγηση ενός γιατρού. Παράλληλα, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η χορήγηση παντοθενικού οξέος συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σε διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς.

Υπερδοσολογία

Θεωρείται ότι δεν έχει τοξική δράση. Το αλκοόλ, η υψηλή πίεση, ή η ανάρρωση από μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει το παντοθενικό οξύ στον οργανισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, 25-50mg ημερησίως μπορούν να ληφθούν. Ωστόσο, έχου παρατηρηθεί διάρροιες  σε λήψη υψηλής ποσότητας παντοθενικού, 10-20 γραμμαρίων  την ημέρα. 

Ανεπάρκεια

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β5 είναι εξαιρετικά σπάνια επειδή η βιταμίνη αυτή περιέχεται σε πολλές τροφές. Ωστόσο ανεπάρκεια παρατηρείται σε περιπτώσεις μακροχρόνιας κακής διατροφής ή υποσιτισμού.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας είναι κόπωση, αϋπνία, μειωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις. Πονοκέφαλοι, απώλεια όρεξης, ανησυχία, αδυναμία, κούραση, μυικές κράμπες, κατάθλιψη.

Αλληλεπιδράσεις

Έρευνες έχουν δείξει ότι αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, μπορεί να αυξήσουν τις απαιτήσεις σε παντοθενικό οξύ.

Συνιστώμενη πρόσληψη

Ο πίνακας που ακολουθεί περιλαμβάνει τη συνιστώμενη πρόσληψη του παντοθενικού οξέος σε mg  ημερησίως στα διάφορα επίπεδα ηλικίας.

Συνιστώμενη πρόσληψη για Παντοθενικό Οξύ
Επίπεδο Ηλικίας Ηλικία Άρρεν

(mg/day)

Θήλυ

(mg/day)

Βρέφη 0-6 μηνών 1.7 1.7
Βρέφη 7-12 μηνών 1.8 1.8
Παιδιά 1-3 χρόνων 2 2
Παιδιά 4-8 χρόνων 3 3
Παιδιά 9-13 χρόνων 4 4
Έφηβοι 14-18 χρόνων 5 5
Ενήλικες 19 χρόνων + 5 5
Εγκυμοσύνη Όλες οι ηλικίες  – 6
Θηλασμός Όλες οι ηλικίες 7

 

Ηλικιωμένοι (65 χρόνων +) : Έρευνες δείχνουν ότι τα ηλικιωμένα άτομα διαφέρουν ως προς την πρόσληψη και τις απαιτήσεις τους σε παντοθενικό οξύ. Ωστόσο ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα τους παρέχει τουλάχιστον 5mg παντοθενικού οξέος ημερησίως.

 

Τροφές πλούσιες σε Παντοθενικό οξύ

Πολλές τροφές είναι πλούσιες σε παντοθενικό οξύ. Οι ολόκληροι σπόροι είναι καλές πηγές παντοθενικού, ωστόσο μετά την επεξεργασία και το ραφινάρισμα παρατηρείται απώλεια από 37 μέχρι και 75%.Η κατάψυξη και η κονσερβοποίηση  των τροφίμων έχουν ως αποτέλεσμα παρόμοιες απώλειες. Ο πίνακας περιλαμβάνει μερικά τρόφιμα και την ποσότητας του περιεχόμενου παντοθενικού οξέος σε mg

Τρόφιμο Ποσότητα Παντοθενικό οξύ (mg)
Μπακαλιάρος μαγειρεμένος 90 γραμμάρια 0.15
Τόνος σε νερό 90 γραμμάρια 0.18
Κοτόπουλο μαγειρεμένο 90 γραμμάρια 0.98
Αυγό μαγειρεμένο 1 μεγάλο 0.61
Γάλα 1 φλιτζάνι 0.83
Γιαούρτι 1 φλιτζάνι 1.35
Μπρόκολο βρασμένο 1/2 φλιτζάνι 0.48
Φακές μαγειρεμένες 1/2 φλιτζάνι 0.63
Φασόλια μαγειρεμένα 1/2 φλιτζάνι 0.58
Αβοκάντο 1 ολόκληρο 1.99
Γλυκοπατάτα μαγειρεμένη 1 μέτρια (1/2 φλιτ) 0.88
Μανιτάρια ωμά 1/2 φλιτζάνι 0.52
Αστακός μαγειρεμένος 90 γραμμάρια 0.24
Ψωμί πολύσπορο 1 φέτα 0.19

 

Βιβλιογραφία

  1. Linus Pauling Institute
  2. Trumbo PR. Pantothenic acid. In: Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2006:462-469.
  3. Tahiliani AG, Beinlich CJ. Pantothenic acid in health and disease. Vitam Horm. 1991;46:165-228.  (PubMed)
  4. Brody T. Nutritional Biochemistry. 2nd ed. San Diego: Academic Press; 1999.
  5. Plesofsky-Vig N. Pantothenic acid. In: Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross AC, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 9th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 1999:423-432.
  6. Bender DA. Optimum nutrition: thiamin, biotin and pantothenate. Proc Nutr Soc. 1999;58(2):427-433.  (PubMed)
  7. Hodges RE, Ohlson MA, Bean WB. Pantothenic acid deficiency in man. J Clin Invest. 1958;37:1642-1657.
  8. Fry PC, Fox HM, Tao HG. Metabolic response to a pantothenic acid deficient diet in humans. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1976;22(4):339-346.  (PubMed)
  9. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Pantothenic acid. Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B-6, Vitamin B-12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, D.C.: National Academy Press; 1998:357-373.  (National Academy Press)
  10. Weimann BI, Hermann D. Studies on wound healing: effects of calcium D-pantothenate on the migration, proliferation and protein synthesis of human dermal fibroblasts in culture. Int J Vitam Nutr Res. 1999;69(2):113-119.  (PubMed)
  11. Vaxman F, Olender S, Lambert A, et al. Effect of pantothenic acid and ascorbic acid supplementation on human skin wound healing process. A double-blind, prospective and randomized trial. Eur Surg Res. 1995;27(3):158-166.  (PubMed)
  12. Gaddi A, Descovich GC, Noseda G, et al. Controlled evaluation of pantethine, a natural hypolipidemic compound, in patients with different forms of hyperlipoproteinemia. Atherosclerosis. 1984;50(1):73-83.  (PubMed)
  13. Coronel F, Tornero F, Torrente J, et al. Treatment of hyperlipemia in diabetic patients on dialysis with a physiological substance. Am J Nephrol. 1991;11(1):32-36.  (PubMed)
  14. Said HM, Ortiz A, McCloud E, Dyer D, Moyer MP, Rubin S. Biotin uptake by human colonic epithelial NCM460 cells: a carrier-mediated process shared with pantothenic acid. Am J Physiol. 1998;275(5 Pt 1):C1365-1371.  (PubMed)
  15. Hendler SS, Rorvik DR, eds. PDR for Nutritional Supplements. Montvale: Medical Economics Company, Inc; 2001
  16. Flodin N. Pharmacology of micronutrients. New York: Alan R. Liss, Inc.; 1988.
  17. Debourdeau PM, Djezzar S, Estival JL, Zammit CM, Richard RC, Castot AC. Life-threatening eosinophilic pleuropericardial effusion related to vitamins B5 and H. Ann Pharmacother. 2001;35(4):424-426.  (PubMed)

 

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts