Μουστοκούλουρα

Μουστοκούλουρα

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Υπάρχει κάποιος που δεν έχει δοκιμάσει μουστοκούλουρα; Η απάντηση σίγουρα είναι όχι.

Τα μουστοκούλουρα είναι ένα κουλούρια με 130 θερμίδες το τεμάχιο σε σχήμα στρογγυλό ή σε πλεξίδα που ανάλογα με το γούστο του κάθε ουρανίσκου μπορεί να είναι μαλακά ή σκληρά.

Αποτελεί μια πολύ θρεπτική και ελαφριά επιλογή πρωινού ή ενδιάμεσου γεύματος τόσο για ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Ποια όμως είναι τα βασικά συστατικά του μουστοκούλουρου;

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ο μούστος και σε άλλες περιπτώσεις το πετιμέζι. Τόσο ο μούστος όσο και το πετιμέζι είναι παράγωγα του σταφυλιού.

Η διαφορά ανάμεσα στο μούστο και στο πετιμέζι είναι ότι το μεν πρώτο είναι ο χυμός των σταφυλιών που προκύπτει από το πάτημα, ενώ το δεύτερο είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου.

Τα μουστοκούλουρα μπορούν να φτιαχτούν τόσο με μούστο όσο και με πετιμέζι, το σίγουρο είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Τόσο το σταφύλι όσο και τα παράγωγα αυτού περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες της ομάδας των φλαβονοειδών που φαίνεται να συντελούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (του στήθους, του παχέος εντέρου, του δέρματος, του ήπατος) και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C. Το σταφύλι κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών.

Αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο έτσι ώστε να φτιάξουμε για τα άτομα που αγαπάμε μουστοκούλουρα….εμείς σας δίνουμε μια από τις πολλές συνταγές που κυκλοφορούν χρησιμοποιώντας μούστο.

Υλικά

  • 500 ml μούστο
  • 500 ml ελαιόλαδο ανάμεικτο με σπορέλαιο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1 1⁄2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
  • 1 1⁄2 κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 φλιτζ. ελληνικού καφέ κονιάκ
  • όσο πάρει (γύρω στο 11⁄2 κιλό) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μούστο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το
γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ. Τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι
να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι
σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα και τα αραδειάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες
με λαδόκολλα. Ψήνουμε τα κουλούρια στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 40 ́,

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts