Ο ρόλος της βιταμίνης D στον αυτισμό.

Ο ρόλος της βιταμίνης D στον αυτισμό.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Τι σχέση έχουν η βιταμίνη D και ο αυτισμός;

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με την συσχέτιση των επιπέδων της βιταμίνης D και με τον αυτισμό. Μελέτες που προσπαθούν να αναδείξουν μια πιθανή σύνδεση ή ακόμα και να προτείνουν ένα πιθανό μηχανισμό πρόκλησης ή μεγέθυνσης των συμπτωμάτων.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που έγινε με την συλλογή αποτελεσμάτων από διαφορετικά ερευνητικά κέντρα έδειξε ότι η έλλειψη της βιταμίνης D κατά την διάρκεια της κύησης ή στα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας μπορεί να αποτελεί ένα κρίσιμο περιβαλλοντολογικό παράγοντα που να πυροδοτεί την εμφάνιση αυτιστικών συμπτωμάτων σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Παρόμοια συμπεράσματα προκύπτουν και από μελέτες που έγιναν σε παιδιά με αυτισμό και στα οποία βρέθηκαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (25(OH)D) και η χορήγησή της οδήγησε σε περιορισμό των συμπτωμάτων του αυτισμού.

Άλλη πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε το παραπάνω εύρημα και παρουσίασε ένα πιθανό μηχανισμό δράσης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queenslad έδειξαν ότι υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ της χορήγησης της βιταμίνης D και της πρόληψης εμφάνισης του αυτισμού. Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και όπως τονίζει ο καθηγητής Eyles η χορήγηση βιταμίνης D στο πρώτο τρίμηνο της κύησης οδήγησε σε μείωση των συμπτωμάτων αυτισμού στα νεογνά τους. Όπως έχει δειχτεί και στον άνθρωπο.

Επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο του παιδιατρικού νοσοκομείου του Oakland έχουν προτείνει ένα πιθανό μηχανισμό δράσης της βιταμίνης D σε σχέση με τον αυτισμό και με τις εκφράσεις του στην κοινωνική συμπεριφορά των ατόμων που πάσχουν από αυτισμό. Έχει δειχτεί σε αρκετές μελέτες η συσχέτιση χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης και βιταμίνης D στον εγκέφαλο με την κοινωνική συμπεριφορά ατόμων με αυτισμό.

Σύμφωνα με τους Rhonda Patrick, PhD και Bruce Ames, PhD η βιταμίνη D προκαλεί ενεργοποίηση του γονιδίου ΤΡΗ2 το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή θρυπτοφάνης που αυτή με τη σειρά της αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη αποτελεί ένα σημαντικό νευροδιαβιβαστή και είναι υπεύθυνη για τη καλή δομή και λειτουργία του εγκεφάλου.

Επίσης διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D προκαλεί παράλληλα αδρανοποίηση του γονιδίου ΤΡΗ1 το οποίο προκαλεί την παραγωγή σεροτονίνης στο έντερο αλλά και στους ιστούς και που η αυξημένη συγκέντρωσή της έχει συσχετιστεί με την αυξημένη ύπαρξη φλεγμονής.

Θα πρέπει επίσης εδώ να τονιστεί ότι ο πολυμορφισμός του γονιδίου ΤΡΗ2 σχετίζεται με την εμφάνιση μείζων καταθλιπτικής διαταραχής (MDD – Major Depression Disorder).

Παράλληλα οι ερευνητές έδειξαν ότι η βιταμίνη D εκτός από την ενεργοποίηση της σεροτονίνης, ενεργοποιεί και την οξυτοκίνη αλλά και την βασοπρεσίνη. Και οι τρεις ορμόνες του εγκεφάλου σχετίζονται με διαταραγμένη κοινωνική συμπεριφορά. Ο προτεινόμενος μηχανισμός δράσης έρχεται να απαντήσει και σε μια ακόμα σειρά ερωτημάτων, όπως για παράδειγμα γιατί υπάρχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και υψηλά στο αίμα ή γιατί ο αυτισμός είναι πιο συχνός στα αγόρια από ότι στα κορίτσια (τα οιστρογόνα των κοριτσιών διεγείρουν την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο) ή γιατί υπάρχει αυξημένη παρουσία αυτοάνοσων αντισωμάτων στον εγκέφαλο των εμβρύων μητέρων με αυτιστικά παιδιά. Η βιταμίνη D ρυθμίζει την παραγωγή Τ κυττάρων μέσω της καταστολής του γονιδίουTPH1.

Τα συσσωρευμένα δεδομένα δείχνουν μια συσχέτιση της βιταμίνης D και του αυτισμού και οι προτεινόμενοι μηχανισμοί δείχνουν να απαντούν σε μια σειρά από ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει σύσταση για συστηματική πρόσληψη βιταμίνης D και παρακολούθησης των μεταβολών της συμπεριφοράς.

Πηγές

  1. Cannell, John J. “Autism and Vitamin D.” Age 1001.I9: 5.
  2. Vitamin D and autism: Clinical review. Eva Kočovská, Elisabeth Fernell, Eva Billstedt, Helen Minnis, Christopher Gillberg, Research in Developmental Disabilities, Volume 33, Issue 5, September–October 2012, Pages 1541–1550
  3. What is the role of vitamin D in autism?. John J. Cannell & William B Grant, Journal
    Dermato-Endocrinology, Pages 199-204, Published online: 01 Jan 2013
  4. Vitamin D treatment during pregnancy prevents autism-related phenotypes in a mouse model of maternal immune activation.Stephanie Vuillermot, Wei Luan, Urs Meyer, Darryl Eyles. Molecular Autism, 2017; 8 (1) DOI: 10.1186/s13229-017-0125-0
  5. Randomized controlled trial of vitamin D supplementation in children with autism spectrum disorder. Khaled Saad, Ahmed A. Abdel-Rahman, Yasser M. Elserogy, Abdulrahman A. Al-Atram, Amira A. El-Houfey, Hisham A. K. Othman, Geir Bjørklund, Feiyong Jia, Mauricio A. Urbina, Mohamed Gamil M. Abo-Elela, Faisal-Alkhateeb Ahmad, Khaled A. Abd El-Baseer, Ahmed E. Ahmed, Ahmad M. Abdel-Salam.  Journal of Child Psychology and Psychiatry, 2016; DOI: 10.1111/jcpp.12652
  6. Vitamin D hormone regulates serotonin synthesis. Part 1: relevance for autism. R. P. Patrick, B. N. Ames. The FASEB Journal, 2014; DOI: 10.1096/fj.13-246546

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts