Σχετίζεται η στοματική υγεία με την διατροφή μας;

Σχετίζεται η στοματική υγεία με την διατροφή μας;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ο όρος  στοματική υγεία αναφέρεται στην υγεία του στόματος. Ένα υγιές στόμα μας επιτρέπει να μιλάμε, να χαμογελάμε, να μυρίζουμε, να γευόμαστε, να μασάμε, να καταπίνουμε και να μεταφέρουμε τα συναισθήματά μας με αυτοπεποίθηση, χωρίς να βιώνουμε πόνο, δυσφορία ή νοσηρότητα.

Ανεξάρτητα από την βιολογική ηλικία του ατόμου  η στοματική υγεία του είναι θεμελιώδης για τη γενική υγεία και την ευεξία του.

Τα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας επηρεάζουν κάθε έκφανση της ζωής του ατόμου και ακόμη μπορούν να οδηγήσουν στην  κοινωνική του  απομόνωση όταν αποφεύγει να χαμογελάσει ή να συναναστραφεί με άλλους επειδή νιώθει άβολα για την στοματική του υγεία. Έτσι το να διατηρεί το στόμα του υγιές είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση της σωστής του λειτουργίας αλλά και για τη διατήρηση της γενικής σωματικής του υγείας.

Νοσήματα που μπορούν να προσβάλλουν την στοματική κοιλότητα:

  • Οδοντική τερηδόνα (συσσώρευση μικροβίων στην στοματική κοιλότητα, τα οποία αναπτύσσονται από τα σάκχαρα των τροφών που καταναλώνονται).
  • Νοσήματα των ούλων (πχ περιοδοντίτιδα).
  • Ασθένειες που επηρεάζουν την υγεία των δοντιών και ούλων.

 Πως όμως το άτομο αποκτά  κακή στοματική υγεία;

Από πολλούς παράγοντες κινδύνου!

Μερικοί από αυτούς είναι αμετάβλητοι (ηλικία, φύλο, κληρονομικότητα) και κάποιοι μεταβλητοί , οι οποίοι επηρεάζονται από τις συνήθειες, τη συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής και σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Μη ισορροπημένη διατροφή:

Η υψηλή κατανάλωση έχει ενοχοποιηθεί περισσότερο στην εμφάνιση οδοντιατρικών νοσημάτων. Επομένως τα τρόφιμα (ποτά, γλυκά, αναψυκτικά, σόδα, ενεργειακά ποτά κτλ.) ) που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη αποτελούν πρωταρχικό παράγοντα κινδύνου.

Για να αποφευχθεί η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορείτε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων έχοντας ως οδηγό τον πίνακα που ακολουθεί:

  • Κάπνισμα

Προκαλεί χρωματισμό των δοντιών, κακή αναπνοή, πρόωρη απώλεια δοντιών, απώλεια της γεύσης και της όσφρησης.

  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Προκαλεί βλάβες στην στοματική κοιλότητα της οξύτητας και της υψηλής περιεκτικότητας σακχάρων των αλκοολούχων ποτών.

  • Κακή Στοματική υγιεινή

Οδηγεί στη δημιουργία επιβλαβών βακτηρίων, που σχηματίζουν πλάκα.

 

Πως όμως μπορούμε να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε την στοματική μας υγεία;

  • Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής

Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός λαμβάνει  όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά,  που συμβάλλουν στην ομαλή του λειτουργία.

Ορισμένα τρόφιμα όμως συμβάλλουν περισσότερο στη διατήρηση της στοματικής υγείας. Μεταξύ αυτών είναι το τυρί, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και το γάλα, προστατεύοντας  το σμάλτο των δοντιών εξαιτίας του φωσφόρου και του ασβεστίου που περιέχουν. Επιπλέον, τα λιπαρά που περιέχονται στο τυρί μειώνουν την ποσότητα των βακτηρίων στην επιφάνεια των δοντιών. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας τυριού μετά από ένα όξινο ή πλούσιο σε ζάχαρη ποτό, βοηθά στην προστασία του σμάλτου των δοντιών μας.

  • Επιπλέον τα φρούτα και τα λαχανικά προάγουν την στοματική μας υγεία, εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε νερό, το οποίο εξουδετερώνει τα σάκχαρα που περιέχουν και ενισχύει τη παραγωγή σάλιου.

Τα όξινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα λεμόνια και οι ντομάτες, θα πρέπει να καταναλώνονται στο πλαίσιο ενός πλήρους γεύματος, ώστε να ελαχιστοποιείται η επίδραση των οξέων.

 

  • Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως οι καραμέλες, τα μπισκότα, τα κέικ, τα πατατάκια, τα ξερά φρούτα και οι σοκολάτες θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η ζάχαρη που περιέχουν μπορεί να προσκολληθεί στα δόντια, τρέφοντας τα βακτήρια του στόματος.

 

  • Επίσης για την ενυδάτωση του οργανισμού μας να προτιμάται η κατανάλωση νερού και να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών, καφέ, τσαγιού, ή ενεργειακών ποτών.

 

  • Και να μην ξεχνάμε το ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ μετά από κάθε γεύμα μας.

Από την στιγμή που θα καταναλώσουμε κάποιο τρόφιμο, ξεκινούν οι αλλαγές στη στοματική μας κοιλότητα. Τα βακτήρια του στόματος μετατρέπουν τα σάκχαρα που καταναλώνουμε σε οξέα, τα οποία ξεκινούν να επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας φθορές. Όσο συχνότερα καταναλώνουμε κάποιο σνακ, τόσο περισσότερο εκθέτουμε τα δόντια μας σε κίνδυνο.

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts