Τα μούσμουλα και τα οφέλη τους

Τα μούσμουλα και τα οφέλη τους

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα μούσμουλα (eriobotrya japonica) είναι ένα υποτροπικό φρούτο που περιέχει εκχυλίσματα που μπορεί να είναι ευεργετικά στη θεραπεία της φλεγμονής, του διαβήτη, του καρκίνου, της βακτηριακής λοίμωξης, της γήρανσης και της αλλεργίας.

Τα μούσμουλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά.

Τα φύλλα, τα λουλούδια και οι σπόροι τους έχουν χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φάρμακό στον κινεζικό πολιτισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τα μούσμουλα είναι πλούσια σε οφέλη…

Διάφορα μέρη των φρούτων, των λουλουδιών, των φύλλων και των σπόρων των μούσμουλων έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ευρύ φάσμα φαρμακευτικών οφελών σε δοκιμές που πραγματοποιούνται σε ποντίκια και αρουραίους:

  • Ο καρπός είναι πλούσιος σε σάκχαρα, οργανικά οξέα, καροτενοειδή, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και βιταμίνες,
  • ο σπόρος είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, αμύλου, ταννίνων και μετάλλων,
  • τα φύλλα των μούσμουλων χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό σε ιαπωνικές και κινεζικές καλλιέργειες για τη θεραπεία της χρόνιας βρογχίτιδας, του βήχα, του φλέγματος, του υψηλού πυρετού και των γαστρεντερικών διαταραχών και
  • τα τερπενοειδή (φυσικώς απαντώμενες οργανικές χημικές ενώσεις) που εξάγονται από τα φύλλα των μούσμουλων έχουν δείξει ότι παρέχουν αντικαρκινικές, αντι-ιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  1. Το ουρσολικό οξύ, που βρίσκεται στα εκχυλίσματα φύλλων των μούσμουλων, μπορεί να θεραπεύσει τη φλεγμονή των πνευμόνων.

Η φλεγμονή των πνευμόνων παίζει ρόλο σε πολλές ασθένειες των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένων της χρόνιας βρογχίτιδας, του άσθματος και του βήχα. Το ουρσολικό οξύ είχε φανεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση στα κυψελιδικά μακροφάγα (συντελούν στον αμυντικό μηχανισμό των πνευμόνων, φαγοκυτταρώνοντας τα εισπνεόμενα βακτήρια και τα αιωρούμενα σωματίδια, που διαφεύγουν από τους αμυντικούς μηχανισμούς των αεραγωγών και φτάνουν στις κυψελίδες) σε αρουραίους με χρόνια βρογχίτιδα. Επιπλέον, το εκχύλισμα τσαγιού από φρέσκα φύλλα μούσμουλων έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά το οίδημα (οίδημα που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρών στους ιστούς του σώματος) στα πόδια των ποντικών.

  1. Τα φύλλα των μούσμουλων και τα εκχυλίσματα των σπόρων τους είναι ευεργετικά στην πρόληψη και τον έλεγχο τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του τύπου 2

Μελέτες δείχνουν ότι τα τερπένια και τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα φύλλα των μούσμουλων μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο πλάσμα σε διαβητικούς ποντικούς. Σε άλλη μελέτη, τα εκχυλίσματα αιθανόλης των σπόρων των μούσμουλων κατέστειλαν την αύξηση της γλυκόζης αίματος για τέσσερις μήνες και βελτίωσαν την ανοχή γλυκόζης σε ποντίκια.

  1. Τα εκχυλίσματα των μούσμουλων μπορεί να έχουν αντικαρκινική δράση

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα εκχυλίσματα των μούσμουλων έχουν τη δυνατότητα να καταστέλλουν την καρκινογένεση των κυττάρων σε διάφορα στάδια, όπως η έναρξη του καρκίνου, ο πολλαπλασιασμός και η μετάσταση. Σε μια έρευνα φάνηκε ότι τόσο τα εκχυλίσματα ύδατος όσο και αιθανόλης από φύλλα μούσμουλων ανέστειλαν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού σε αρουραίους, καταστέλλοντας σημαντικά την έναρξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

  1. Τα εκχυλίσματα των σπόρων των μούσμουλων μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη ηπατικής ίνωσης σε αρουραίους.

Τα ακόρεστα οξέα «λινολενικό» και «λινολεϊκό», καθώς και η στερόλη «β-σιτοστερόλη» που περιέχεται στα εκχυλίσματα μούσμουλων μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Pharmacy and Pharmacology» αναφέρει ότι τα τριτερπενικά οξέα των μούσμουλων έχουν θετική προληπτική δράση στην ίνωση των πνευμόνων και μπορούν να βελτιώσουν τη δομή του πνεύμονα και να ανακουφίσουν την ίνωση.

  1. Τα φύλλα των μούσμουλων μπορούν να θεραπεύσουν και να προλάβουν την οστεοπόρωση

Η πυκνότητα των οστών μειώνεται με την ηλικία, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σε μία μελέτη, σε ποντίκια που τους είχαν αφαιρεθεί οι ωοθήκες και τράφηκαν με μια διατροφή αποτελούμενη από 5% φύλλα μούσμουλων για 15 ημέρες, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η απώλεια οστικής πυκνότητας (BMD) παρεμποδίστηκε σημαντικά σε τρεις περιοχές του σώματος: στο σπογγώδες οστό της κεφαλής, της κοιλιάς και της οσφυϊκής χώρας.

  1. Τα μούσμουλα μπορεί να έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

Ερευνητές μελέτησαν 18 τριτερπενοειδή[1] στα φύλλα μούσμουλων και την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη και θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ακμή, οι αλλεργίες και η γήρανση. Μερικά από τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δώδεκα ενώσεις παρουσίασαν δράση κατά της ακμής, τέσσερις ενώσεις έδειξαν αντι-αλλεργική και αντιφλεγμονώδη δράση και το ουρσολικό οξύ, το πομολικό οξύ, το κοροσολικό οξύ και τα παράγωγα τους παρουσίασαν την υψηλότερη αντι-γηραντική δράση με διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος.

Συμπερασματικά, τα μούσμουλα χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φαρμακευτικό φυτό στην Κίνα και την Ιαπωνία. Έρευνες δείχνουν τη δυνατότητα θεραπείας και πρόληψης πολυάριθμων προβλημάτων υγείας, όπως της φλεγμονής, του διαβήτη, του καρκίνου, δερματικών διαταραχών και αλλεργιών. Η ενεργή έρευνα για την αποτελεσματικότητα, τη δοσολογία και την ασφάλεια των φύλλων και των σπόρων των μούσμουλων είναι συνεχής.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ενώ τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών είναι ενθαρρυντικά και η αποτελεσματικότητα των μούσμουλων όπως χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της πιθανής επίδρασης του φυτού αυτού ως αποτελεσματικής θεραπείας για διάφορες ιατρικές καταστάσεις.

[1] Τα τριτερπένια έχει αναφερθεί ότι έχουν σημαντικές βιοδραστικές, αντιοξειδωτικές, αντιαλλεργικές ιδιότητες, είναι ηπατοπροστατευτικά, καταπολεμούν την υπέρταση, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης καθώς και στην αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, λόγω της αναστολής ορισμένων ενζύμων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Liu Y., Zhang W., Xu C.,1,3 and Li X. (2016) Biological Activities of Extracts from Loquat (Eriobotrya japonica Lindl.): A Review. 17(12): 1983.

Min-Sook K., Mi-Kyoung Y., Dong-Young R., Yung-Jae K., Hum-Young B. et al. (2009) Loquat (Eriobotrya japonica) extracts suppress the adhesion, migration and invasion of human breast cancer cell line. 3(4): 259–264.

Tan H., Furuta S., Nagata T., Ohnuki K., Akasaka T. et al. (2014) Inhibitory effects of the leaves of loquat (Eriobotrya japonica) on bone mineral density loss in ovariectomized mice and osteoclast differentiation. 29;62(4):836-41.

Tan H, et al. (2017) The Potential of Triterpenoids from Loquat Leaves (Eriobotrya japonica) for Prevention and Treatment of Skin Disorder.

Yang Y., Huang Y., Huang C., Lv X., Liu L. et al. (2012) Antifibrosis effects of triterpene acids of Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl. leaf in a rat model of bleomycin-induced pulmonary fibrosis. 64(12):1751-60.

https://www.ganoexcel.gr/ganoderma/.

http://emed.med.uoa.gr/application/syllabus_II/anapneustiko/didaktiko/03_typoi_kuttarwn/03_08_typoi_.htm

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts