Τι είναι τα FODMAPs και ποια άτομα χρειάζεται να τα προσέξουν;

Τι είναι τα FODMAPs και ποια άτομα χρειάζεται να τα προσέξουν;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το ευερέθιστο έντερο είναι ένα πρόβλημα που συναντάται συχνά στους ανθρώπους που μας επισκέπτονται στο γραφείο μας.

Το πιο συχνό ίσως παράπονο σε έναν γαστρεντερολόγο αποτελεί η ενόχληση στο έντερο.

Η διατροφική υποστήριξη είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως αυτή διαμορφώνεται από το διατροφικό ιστορικό.  Ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων μπορεί να μας βοηθήσει να ανιχνεύσουμε ποια τρόφιμα ενοχλούν το άτομο που έχουμε απέναντί μας.

Τι είναι το ευρέθιστο έντερο (Ε.Ε) ;

Το Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου  είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος, κοιλιακή δυσφορία, κοιλιακή διάταση (φούσκωμα) και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου .

Τι θα πρέπει να κάνει το άτομο που πάσχει απο Ε.Ε με το διαιτολόγο;

Αρχικά ο διαιτολόγος θα πρέπει εξηγήσει στον ασθενή τι είναι τα FODMAPs και ποια τρόφιμα τα περιέχουν.  Έτσι ο ασθενής μαθαίνει ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μία δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs συνήθως ξεκινάει με 2-6 εβδομάδες αυστηρών διαιτητικών περιορισμών με σταδιακή επανεμφάνιση των τροφίμων, προσθέτοντας ένα τρόφιμο αρχικά σε ½ φλιτζάνι και την επόμενη μέρα (αν μπορεί να το ανεχθεί) 1φλιτζάνι. Ο ασθενής πρέπει να καταγράφει τα συμπτώματα του σε ένα ημερολόγιο καταγραφής. Έτσι προχωράμε σε ένα ένα τα τρόφιμα και τις ομάδες μέχρι ο ασθενής να μπορεί να τα ανεχθεί. Στην περίπτωση που δεν μπορεί ακόμα, αφαιρούμε το τρόφιμο και το επαναφέρουμε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το συγκεκριμένο διαιτητικό πλάνο δεν έχει στόχο την απώλεια βάρους.

Η ανάγνωση και κατανόηση των διατροφικών ετικετών των τροφίμων θα βοηθήσει τον ασθενή με Ε.Ε.

Τι είναι τα FODMAPs και ποια είναι ;

Τα FODMAPs είναι υδατάνθρακες μικρής αλυσίδας που απορροφώνται ελάχιστα στο λεπτό έντερο. Περιλαμβάνουν:

  1. Πολυμερή ολιγοσακχαριτών βραχείας αλυσίδας φρουκτόζης (φρουκτάνες)
  2. Γαλακτοολιγοσακχαρίτες (GOS, σταχυόζη, ραφινόζη )
  3. Δισακχαρίτες (λακτόζη)
  4. Μονοσακχαρίτες (φρουκτόζη) και
  5. Σακχαροαλκοόλες (πολυόλες), όπως η σορβιτόλη,η μαννιτόλη, η ξυλιτόλη και η μαλτιτόλη .

Πιο συγκεκριμένα

  • Οι Φρουκτάνες περιέχονται σε κάποια απο τα δημητριακά όπως το σιτάρι, σιμιγδάλι, πλιγούρι και το κριθάρι. Φρούτα που περιέχουν φρουκτάνες είναι τα μήλα, τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, το καρπούζι, το μάνγκο.  Η κατηγορία αυτή περιέχει και λαχανικά , όπως σπαράγγια, κουνουπίδι, πράσσα, κρεμμύδι, μανιτάρια.
  • Γαλακτοολιγοσακχαρίτες συναντώνται κυρίως στο γάλα και τα όσπρια
  • Η Λακτόζη σε τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, παγωτά, σοκολάτες
  • Στην κατηγορία της Φρουκτόζης βρίσκονται τα φρούτα και το μελι .
  • Πολυόλες είναι κυρίως οι γλυκαντικές ύλες, και απαντάται σε κάποια φρούτα όπως δαμάσκηνο και αχλάδια, ή λαχανικά όπως το κουνουπίδι και τα μανιτάρια.
από το Monash University

Τα συμπτώματα που προκαλούν συνήθως αυτά τα τρόφιμα είναι αύξηση της όσμωσης και του όγκου υγρών, κατά συνέπεια διόγκωση εντέρου, παραγωγή αερίων και φουσκώματα. Αυτο δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής με Ε.Ε δεν θα πρέπει να καταναλώσει αυτα τα τρόφιμα ποτέ ξανά στην ζωή του, καθώς επανεντάσσονται σταδιακά στην καθημερινότητά του. Αυτό το πρόγραμμα διατροφής δε χρειάζεται να το ακολουθήσει ο καθένας μας, καθώς προσφέρει ανακούφιση στα άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα και ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και είναι υποκειμενικό το ποια συγκεκριμένα τρόφιμα ενοχλούν τον καθένα.

 

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts