Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μια συνταγή για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!

Υλικά
  • 1 μεγάλη γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πακέτο μπέικον
  • λιγο βούτυρο
  • 2 κιλα πατάτες baby
  • Χυμός απο δυο πορτοκάλια
  • Χυμός απο δύο λεμόνια
  • 1/2 ποτήρι νερό
  • μια σκελίδα σκόρδου
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • θυμάρι
  • ρίγανη
Για γέμιση
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 φρεσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (ασπρο κομμάτι)
  • 1 μικρή συσκευασία (240γρ) λουκάνικα φρανκφούρτης κομμένα ροδέλες
  • 3 πιπεριές πολύχρωμες
  • 200γρ μπέικον
  • 4 φέτες ψωμί του τοστ
  • 1/2 φλυτζάνι γάλα
  • 100γρ (περίπου μια χούφτα)σπανάκι
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σωτάρουμε, σε μέτρια θερμοκρασία τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκι και το πράσο εως ότου μαλακώσουν. Εν συνέχεια προσθέτουμε το μπέικον, τα λουκάνικα, τις πιπεριές και τέλος σπανάκι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα έως ότου μαλακώσει το σπανάκι, τέλος αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε απο τη φωτιά. Μουλιάζουμε καλά το ψωμί, το στίβουμε και το προσθέτουμε στη γέμιση.

Προετοιμασία γαλοπούλας

 

1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250oC

2.Σκουπιζουμε καλά με χαρτί κουζίνας τη γαλοπούλα, έπειτα αλείφουμε με τη λιπαρή ουσία (βούτυρο ή φυτίνη)ανάμεσα απο το δέρμα και τη σάρκα, για να ενυδατώσουμε το κρέας.

3.Γεμίζουμε τη κοιλιά και το λαιμό της γαλοπούλας με γέμιση και είτε κλείνουμε με οδοντογλυφίδες, είτε τη ράβουμε με σπάγγο μαγειρικής.

4.Βουτυρώνουμε ολη τη γαλοπουλα, αλατοπιπερώνουμε και την καλύπτουμε με φέτες μπέικον.

5.Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε γάστρα, την περιχύνουμε με τα υγρά (χυμο πορτοκάλι,χυμό λεμονιού,λάδι, νερό) και προσθέτουμε τα μυρωδικά μας.

6. Ψήνουμε αρχικά στους 250οC για περίπου 10 λεπτα και έπειτα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στου 200οC. Ο συνολικός χρόνος ψησίματος είναι περίπου 2,5-3 ώρες

7. Στη 1,5 ώρα ψησίματος προσθέτουμε τις πατάτες baby γύρω απο τη γαλοπούλα, αφου πρώτα τις έχουμε πασπαλισει με αλατι,πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. (εάν παρατηρήσουμε ότι έχουν μειωθεί τα υγρά στο πάτο της γάστρας, προσθέτουμε εκ νέου υγρά)

8. Αφού ολοκληρωθεί το ψησίμο, βγάζουμε τη γάστρα απο το φούρνο και αφήνουμε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί, με κλειστό καπάκι για 30΄λεπτά

9. Αφαιρούμε τα υγρά που έχουν απομείνει στη γάστρα, τα περνάμε απο σουρωτήρι και τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα. Δένουμε τη σάλτσα, ιδανικά με ένα κουταλάκι ρου, είτε με λιγο κορν φλαουερ που έχουμε διαλύσει σε κρύο νερό.

Καλή όρεξη και καλές γιορτές.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts