Διαταραχές γεύσης και αξιολόγηση.

Διαταραχές γεύσης και αξιολόγηση.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ως Διαιτολόγοι για να αξιολογήσουμε την θρεπτική κατάσταση ενός ατόμου προσπαθούμε να λάβουμε ένα πλήρες ιστορικό.

Κατά την διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να ρωτήσουμε για το αν έχουν προβλήματα μάσησης, κατάποσης, όσφρησης αλλά και αν η γευστική τους ικανότητα είναι επαρκής.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν διαταραχές γεύσης, οι οποίες κυμαίνονται από ολική απώλεια γευστικής λειτουργίας (με αδυναμία αναγνώρισης των ποιοτήτων του ξινού-γλυκού-αλμυρού-πικρού), έως μερική απώλεια γευστικής ικανότητας ή διάκρισης ορισμένων γεύσεων. Στις διαταραχές γεύσης περιλαμβάνεται η διαστροφή της αντίληψης της γεύσης (πχ. αίσθηση πικρίλας ή ξινίλας στο στόμα).

Οι υποδοχείς της γεύσης βρίσκονται στους γευστικούς κάλυκες, που εντοπίζονται στην γλώσσα, την υπερώα, την επιγλωττίδα, τον οισοφάγο, τον λάρυγγα. Η αίσθηση της γεύσης εξυπηρετείται με τα προσωπικά, γλωσσοφαρυγγικά, πνευμονογαστρικά νεύρα.

Οι διαταραχές της αίσθησης της γεύσης προκαλούνται από παθολογικές καταστάσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση της ουσίας στα υποδεκτικά κύτταρα του γευστικού κάλυκα (απώλεια μεταφοράς), ή προκαλούν βλάβη στα υποδεκτικά κύτταρα αυτά καθαυτά (αισθητηριακή απώλεια) ή βλάβη στα νεύρα και στις γευστικές οδούς (νευρική απώλεια). Νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω απώλειας μεταφοράς είναι τα φάρμακα, τα βαρέα μέταλλα, η ξηροστομία κλπ., νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω αισθητηριακής απώλειας είναι το γήρας, λοιμώξεις, ενδοκρινικά νοσήματα κλπ., νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω νευρικής απώλειας είναι οι μεταβολικές διαταραχές, τα τραύματα, οι λοιμώξεις, ο καρκίνος κλπ. Οι μηχανισμοί είναι μεικτοί σε ορισμένες παθολογικές περιπτώσεις. Αίσθηση ξινίλας ή πικρίλας μπορεί να προκληθεί από νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις που αλλάζουν την ποιότητα των σωματικών υγρών του στόματος, όπως είναι οι οδοντιατρικές παθήσεις και οι διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος.

Στο μυαλό μας θα πρέπει να έχουμε ότι  οι κοινές ιώσεις προκαλούν παροδική διαταραχή όσφρησης και γεύσης. Επίσης η  κακή υγιεινή των δοντιών μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την γεύση. Όπως και  η κατάχρηση αντιβιοτικών (προκαλεί δυσλειτουργία της γεύσης, λόγω υπερβολικής ανάπτυξης μυκήτων.), ο αρρύθμιστος διαβήτης (προκαλεί αλλοίωση των νευρικών γευστικών οδών και διαταραχές γεύσης)

Εάν η διαταραχή επιμένει, θα πρέπει να γίνει παραπομπή για παθολογική εξέταση. Η  εργαστηριακή διερεύνηση των διαταραχών της γεύσης γίνεται με γενικές ή ειδικές εξετάσεις, ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts