Μικρές συμβουλές  για ασθενείς με κολοστομία

Μικρές συμβουλές  για ασθενείς με κολοστομία

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

 

  1. Για να αποφύγετε την παραγωγή αερίων στο τελικό κομμάτι του γαστρεντερικού σωλήνα:
  • Μην φοράτε στενά ρούχα
  • Προσπαθήστε να μασάτε αργά, χωρίς να καταπίνετε αέρα
  • Αποφύγετε τα αεριούχα και τα αλκοολούχα ποτά
  • Αποφύγετε να πίνετε υγρά με καλαμάκι

 

  1. Συνήθεις ύποπτοι για την παραγωγή αερίων και δυσάρεστων οσμών είναι τα εξής τρόφιμα: όσπρια, σκόρδο, κρεμμύδι, λάχανο, ψάρι, πικάντικα γεύματα. Σημαντικό ρόλο μπορεί να έχουν και ορισμένα αντιβιοτικά ή και συμπληρώματα διατροφής.

 

  1. Σε γενικές γραμμές, προτείνεται να αποφεύγετε τα τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών (κυρίως των υδατοδιαλυτών) και αυτά που είναι πλούσια σε λακτόζη (γαλακτοκομικά προϊόντα) αλλά και σε φρουκτόζη (όπως οι έτοιμοι χυμοί φρούτων).Περιορίστε την κατανάλωση πατάτας, καλαμποκιού και ρυζιού ή καταναλώστε αφού έχει προηγηθεί πολύ καλό μαγείρεμα. Περιορίστε επίσης την κατανάλωση εσπεριδοειδών, μήλου, φράουλας και καρότου, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές φυτικές ίνες.

 

  1. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του οργανισμού σας σε καθημερινή βάση! Μην ξεχνάτε ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Ανάλογα με την χλωρίδα του εντέρου του καθενός, πιθανόν κάποια τρόφιμα που δίνονται στις γενικές οδηγίες να μην σας ενοχλούν αλά μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο.

 

  1. Αν τα δυσάρεστα συμπτώματα επιμένουν, απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό, αφού εξασφαλίσετε ότι τηρείτε επακριβώς τις συνθήκες υγιεινής. Συχνά οι οσμές συνδέονται με υπερβολικής ανάπτυξη βακτηρίων στην περιοχή του ειλεού (σε περιπτώσεις ειλεοστομίας).

 

  1. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό! Σε περίπτωση ειλεοστομίας, η απαραίτητη ποσότητα νερού, ορίζεται σε ένα επιπλέον λίτρο, από τις καθημερινές σας συνήθειες του παρελθόντος.

 

  1. Ελέγχετε συχνά την ποσότητα της βιταμίνης B12 αίμα σας, γιατί σε πολλούς ασθενείς τείνει να εκλείπει.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts