Διαιτητικές Συστάσεις για την πρόληψη και θεραπεία του Συνδρόμου Dumping

Διαιτητικές Συστάσεις για την πρόληψη και θεραπεία του Συνδρόμου Dumping

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Σκοπός των οδηγιών που ακολουθούν είναι: Η πρόληψη των συμπτωμάτων του συνδρόμου (ναυτία, εμετός, κτλ) . και η  εξασφάλιση της καλής θρεπτικής κατάστασης των ασθενών.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:

Οι οδηγίες αυτές ενδείκνυνται σε ασθενείς που εμφανίζουν σύνδρομο Dumping. Ως Σύνδρομο Dumping χαρακτηρίζεται το σύνολο ενός συμπλέγματος γαστρεντερικών και αγγειοκινητικών συμπτωμάτων, τα οποία εκδηλώνονται όταν η τροφή απομακρύνεται πολύ γρήγορα από το στομάχι, οπότε στο λεπτό έντερο συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα άπεπτης τροφής. Αυτό έχει ως συνέπεια την μη επαρκή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο.

Το σύνδρομο Dumping εμφανίζεται κυρίως μετά από γαστρεκτομή (πλήρη ή μερική αφαίρεση του στομάχου). Στα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνονται ναυτία, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, διάρροια, αίσθημα αδυναμίας και ρίγος (κρυάδες). Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται κατά την διάρκεια του γεύματος ή 15 – 30 λεπτά μετά από αυτό και χαρακτηρίζονται ως «πρώιμα». Επιπλέον 1-3 ώρες μετά το γεύμα τα άτομα με σύνδρομο Dumping πιθανό να παρουσιάσουν υπογλυκαιμία, αδυναμία, επεισόδια εφίδρωσης, και αιφνίδια ζάλη («όψιμα» συμπτώματα). H πλειονότητα των ατόμων με σύνδρομο Dumping υποφέρει και από τους δυο τύπους συμπτωμάτων.

Η διάγνωση του συνδρόμου Dumping βασίζεται στην εμφάνιση των συμπτωμάτων σε άτομα με ιστορικό επέμβασης στο στομάχι. Εκτός από το ιστορικό ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί και σε άλλες εξετάσεις, ώστε να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα. Σε αυτές τις εξετάσεις περιλαμβάνονται εξετάσεις αίματος, ενδοσκοπικές εξετάσεις του πεπτικού συστήματος, και/ ή δοκιμασία γαστρικής κένωσης.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Η θεραπεία του συνδρόμου Dumping περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο διατροφής, στην σύσταση της τροφής και κατά περιπτώσεις χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Σε ήπια μορφή συμπτωμάτων προτείνεται ως αρχική θεραπεία η τροποποίηση της διατροφής. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συστήνεται φαρμακευτική αγωγή που έχει στόχο την καθυστέρηση της διάβασης της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν τρόποι σχεδιασμού γευμάτων και κατανάλωσης τροφής που βοηθάνε στην βελτίωση της υγείας των ασθενών, μερικοί από τους οποίους είναι:

  • Η ημερήσια κστανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, περίπου ανα τρείς ώρες (3 κύρια γεύματα και 3 ενδιάμεσα).
  • Ο θεραπευόμενος θα πρεέπεικατά την διάρκεια των γευμάτων να είναι σε καθιστή θέση, να καταναλώνει με αργό την τροφή και να τις μασάει καλά.
  • Τα συμπτώματα του συνδρόμου εντείνονται περισσότερο από τις τροφές με σκληρή υφή. Στερεές και σκληρές τροφές, όπως οι μπριζόλες ή τα μεγάλα κομμάτια κρέατος, που απαιτούν μεγάλο χρόνο για την πέψη τους, επιδεινώνουν τα συμπτώματα ενώ τροφές που είναι ήδη τεμαχισμένες (για παράδειγμα κιμάς) πέπτονται πιο εύκολα.
  • Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (γάλα, χυμοί, ζελέ κτλ) κατά την διάρκεια των γευμάτων καθώς αυτά επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Να καταναλώνονται υγρά 30-60 λεπτά πριν και μετά τα γεύματα σας.
  • Να αποφεύγεται την κατανάλωση υπερθερμιδικών ποτών και επιδορπίων που σε θερμοκρασία δωματίου είναι υγρά (παγωτό, μιλκσεικ κτλ).
  • Να η υπερβολική κατανάλωση τροφών που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες, επειδή η διάβαση τους από το στομάχι στο έντερο είναι πολύ γρήγορη και μπορεί να προκληθεί διάρροια ή κράμπες στην κοιλιακή χώρα (αναψυκτικά τύπου Cola, χυμοί φρούτων, αναψυκτικά που περιέχουν χυμούς φρούτων, σόδα, κέικ, μπισκότα και πίτες που περιέχουν ζάχαρη, καραμέλες, ντόνατς, κτλ).
  • Ο θεραπευόμενος είναι καλύτερα να καταναλώνει τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, όπως τρόφιμα ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές ολικής κτλ), ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, δημητριακά χωρίς ζάχαρη, φρούτα και λαχανκά. Προσλαμβάνοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αυξάνεται ο χρόνος διάβασης της τροφής στον γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά και το αίσθημα πληρότητας (κορεσμού).
  • Συνίσταται μέτρια πρόσληψη λίπους και υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών ειδικά ζωικής προέλευσης (αυγά, κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα), ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποθρεψίας.
  • Αν το γάλα προκαλεί δυσφορία ή φούσκωμα καλύτερα οι θεραπευόμενοι να καταναλώνουν γάλα ελεύθερο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνήθως δεν είναι καλά ανεκτά καθώς μπορεί να προκληθεί παροδική δυσανεξία στην λακτόζη για τον λόγο αυτό να αποφεύγεται η κατανάλωση τους, εάν ανήκουν στην κατηγορία αυτή.
  • Να αποφεύγεται η κατανάλωση όξινων τροφίμων, όπως οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, κτλ), γιατί πέπτονται πιο αργά .
  • Οι θεραπευόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, σιδήρου και ασβεστίου. ‘Έλλειψη αυτών των στοιχείων μπορεί να προκληθεί, μετά από εγχείρηση στον στόμαχο. Για την αποφυγή αυτής της κατάστασης θα πρέπει να απευθυνθονται σε έναν ειδικό (Σε Διαιτολόγο ή γιατρό για παράδειγμα) για να τους δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.
  • Να αποφεύγεται η κατανάλωση πολύ κρύων ή πολύ ζεστών τροφίμων, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο επιδεινώνονται τα συμπτώματα του συνδρόμου. Οι τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται σε θερμοκρασία δωματίου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση κρύων υγρών, διότι αυξάνουν την γαστρική κινητικότητα.
  • Ο θεραπευόμενος καλό θα είναι να ξεκουράζεται μετά από κάθε γεύμα. Με αυτή τη πρακτική μειώνονται τα συμπτώματα του συνδρόμου Dumping, επειδή μειώνεται ο χρόνος διάβασης της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο.
  • Τέλος οι θεραπευόμενοι θα πρέπει να διαβάζουν τις διατροφικές ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων. Στόχος είναι να εντοπίζουν τρόφιμα τα οποία περιέχουν απλούς υδατάνθρακες (σάκχαρα, γλυκόζη, φρουκτόζη, δεξτρόζη, μέλι, μαρμελάδα κτλ) και να τα αποφεύγετε.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται τροφές που μπορούν να καταναλώνουν και εκείνες που πρέπει να αποφεύγουν

 

Πίνακας 1: Τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε και πρέπει να αποφεύγετε αν πάσχετε από Σύνδρομο Dumping

Ομάδα Τροφίμου

Τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Ψωμί, Δημητριακά, Ρύζι και ζυμαρικά   (6-11 μερίδες ανά ημέρα)

1 μερίδα ισοδυναμεί με:

1 φέτα ψωμιού ή 1 φλιτζάνι δημητριακά  (έτοιμα για κατανάλωση) ή ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά ή μαγειρεμένο ρύζι

 

 

Όλα τα ψωμιά, δημητριακά που δεν περιέχουν ζάχαρη, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, κράκερ που δεν περιέχουν ζάχαρη και σούπες με ζυμαρικά (μόνο αν λαμβάνονται 1 ώρα μετά την λήψη στερεών τροφίμων και σε θερμοκρασία δωματίου)

 

 

Κράκερ με ζάχαρη, ντόνατς, Δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη, κέικ, γλυκά μπισκότα, βάφλες με σιρόπι

Φρούτα                                     (2 – 4 μερίδες την ημέρα)

1 μερίδα ισοδυναμεί με:

1 μέτριο φρέσκο φρούτο ή ½ φλιτζάνι κομπόστα ή ¾ φλιτζανιού χυμός φρούτου.

 

Όλα τα φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα άγλυκα¯

Αποξηραμένα φρούτα άγλυκα¯

Άγλυκες κομπόστες φρούτων

100% Φυσικός χυμός φρούτων (Αν καταναλώνεται 1 ώρα μετά το γεύμα)

 

Κονσερβοποιημένα φρούτα σε σιρόπι

Γλυκά Κατεψυγμένα φρούτα

Χυμοί που περιέχουν γλυκαντικές ύλες (μέλι, ζάχαρη, φρουκτόζη κτλ), όπως τα αναψυκτικά για αθλητές (sport drinks)

Λαχανικά                                 (3-5 μερίδες ανά ημέρα)

1 μερίδα ισοδυναμεί με:

1 φλιτζάνι ωμά ή ½ φλιτζάνι βρασμένα ή κομματιασμένα λαχανικά

 

Όλα τα λαχανικά

 

Όσα δεν είναι ανεκτά

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (Έως 2 μερίδες την ημέρα)

1 μερίδα ισοδυναμεί:

1 ποτήρι γάλα (240ml) ή 1 γιαούρτι (200gr)

Σκέτο ή άγλυκο γιαούρτι

Αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο (έως 2%) γάλα (Να καταναλώνεται 1 ώρα μετά το γεύμα)

Μιλκ σεικς (milk shakes), σοκολατούχο γάλα

Γιαούρτι γλυκό (με ζάχαρη, μέλι ή άλλη γλυκαντική ύλη)

Κρέας, ψάρι, πουλερικά, Όσπρια, Αυγά, Τυρί (2-3 μερίδες ή 120- 180γρ την ημέρα) Όλα τα κρέατα, ψάρια, πουλερικά (στον ατμό, βραστά, ή ψημένα)

Βούτυρο από φιστίκια,

Τυρί, αυγά (βραστά ή ποσέ)

Αρακάς ή όσπρια

Όποια δεν είναι ανεκτά

Τηγανητά τρόφιμα

Λίπη ,Αναψυκτικά, Μπαχαρικά, Μυρωδικά Όλα τα βούτυρα, μαργαρίνες, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σως για σαλάτες

Αλάτι, μυρωδικά (Δυόσμος μαϊντανός, άνηθος κτλ) μπαχαρικά,

Οποιοδήποτε ρόφημα ή αναψυκτικό (καφές, τσάι, σόδα, κτλ ) χωρίς ζάχαρη. Να λαμβάνεται 1 ώρα μετά το γεύμα.

Αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη

Oποιοδήποτε άλλο τρόφιμο της ομάδας  δεν είναι ανεκτό

Σνακ, γλυκά, και επιδόρπια ‘Aγλυκo Ζελέ,

Κρέμα, ρυζόγαλο άγλυκα

Καραμέλες που δεν περιέχουν ζάχαρη

Υποκατάστατα ζάχαρης

Ζάχαρη.Καραμέλες, σοκολάτα

Κέικ, μπισκότα που περιέχουν ζάχαρη

Παγωτά και γρανίτες, Μέλι, μαρμελάδα, ζελές

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.aboutgimotility.org/site/about-gi-motility/disorders-of-the-stomach/dumping-syndrome

Beyer L Peter Medical Nutritional for upper gastrointestinal track disorders, Charter 30, Pages 649-665. In  Escott – Stump, Mahan L. Kathleen : Kraouse’s Food  Nutrition & Diet Therapy, 10th Edition, Edited by W.Bsaunders Company, USA, 2000.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts