Καρδιαγγειακές παθήσεις και κατάθλιψη

Καρδιαγγειακές παθήσεις και κατάθλιψη

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, θεωρούνται μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι ευθύνονται για τον 1 σε κάθε 2.5 θανάτους.

Στους άνδρες εμφανίζονται 4 φορές περισσότερες καρδιαγγειακές νόσοι σε σύγκριση με τις γυναίκες στις ηλικίες κάτω των 65 ετών και 40 φορές περισσότερες στις ηλικίες κάτω των 45 ετών (Bellg, 2004).

Η κατάθλιψη, ανήκει στις διαταραχές της διάθεσης και περιγράφεται κλινικά από την εποχή του Ιπποκράτη. Βασικά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης, είναι η λυπημένη διάθεση, η ανηδονία (η έλλειψη ευχαρίστησης από δραστηριότητες που παλιότερα ήταν ευχάριστες), η απελπισία, η ανημπόρια και η κόπωση.

Έχει βρεθεί, ότι εκτός από τους ήδη διαδεδομένους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων (ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, το κάπνισμα και η χοληστερίνη), σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ψυχολογικοί παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη έρευνα (Van der Kooy, et al., 2007), βρέθηκε ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσο. Επιπλέον, τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να είναι προβλεπτικός παράγοντας και για αιφνίδιο θάνατο. Τέλος, πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση αν έχουν ιστορικό κατάθλιψης και άγχους (Berecki-Gisolf, et al., 2012). Κατά τη διάρκεια της ζωής τους οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν κάποια μορφή ψυχολογικής δυσφορίας.

Η κατάθλιψη και το άγχος επιδρούν σε ένα τμήμα του νευρικού συστήματος, το συμπαθητικό, το οποίο επηρεάζει άμεσα το καρδιαγγειακό σύστημα. Ακόμα, ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι και το ότι τα άτομα που τα βιώνουν, συνήθως δεν ασκούνται και καπνίζουν. Επομένως, το άγχος και η κατάθλιψη, επηρεάζει το άτομο τόσο σε επίπεδο φυσιολογίας του οργανισμού, όσο και στον τρόπο ζωής που ακολουθεί.

Πηγή: http://sizefxi.gr/2014/04/kardiangiakes-pathisis-ke-katathlipsi/

www.sizefxi.gr

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts