Μια δυσανεξία στην λακτόζη είναι εκείνη που μπορεί αναγκαστικά να σε απομακρύνει απο το γάλα, χωρίς ουσιαστικά να το θες!

Για εκείνους που θέλουν να καταναλώσουν γάλα αλλά δεν μπορούν για εκάστοτε λόγους, υπάρχουν και  τα υποκατάστατα γάλακτος. Σκοπός είναι η κάλυψη των αναγκών μας χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες.

  1. Γάλα σόγιας. Το γάλα σόγιας παρασκευάζεται είτε με σόγια είτε με πρωτεΐνη σόγιας. Όσον αφορά τη διατροφή, το γάλα σόγιας είναι το πιο κοντινό γαλακτοκομικό υποκατάστατο για το αγελαδινό γάλα. Περιέχει παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά περίπου το μισό αριθμό θερμίδων, λιπών και υδατανθράκων. Είναι επίσης μια από τις λίγες φυτικές πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτά είναι τα αμινοξέα που δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα και πρέπει να ληφθούν από τη διατροφή.
  2. Γάλα αμυγδάλου. Είναι φτιαγμένο είτε με ολόκληρα αμύγδαλα είτε με βούτυρο αμύγδαλου και νερό. Σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, περιέχει λιγότερο από το ένα τέταρτο των θερμίδων και λιγότερο από το μισό λίπος. Είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
  3. Γάλα καρύδας. Το γάλα καρύδας κατασκευάζεται από νερό και τη λευκή σάρκα καφέ καρύδας. Το γάλα καρύδας περιέχει το ένα τρίτο των θερμίδων του αγελαδινού γάλακτος, το μισό λίπος και σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα, το γάλα καρύδας έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες των μη γαλακτοκομικών προϊόντων. Δεν μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες, αλλά θα ταιριάζουν σε όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη υδατανθράκων.
  4. Γάλα βρώμης. Στην απλούστερη μορφή του, γίνεται από ένα μείγμα βρώμης και νερού. Παρ ‘όλα αυτά, οι κατασκευαστές συχνά προσθέτουν επιπλέον συστατικά όπως έλαια και αλάτι για να παράγουν μια επιθυμητή γεύση και υφή.
  5. Γάλα από ρύζι. Το γάλα ρυζιού παρασκευάζεται από αλεσμένο λευκό ή καστανό ρύζι και νερό. Το γάλα ρυζιού είναι το λιγότερο αλλεργιογόνο των μη γαλακτοκομικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό το καθιστά ασφαλή επιλογή για άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξίες σε γαλακτοκομικά προϊόντα, γλουτένη, σόγια ή ξηρούς καρπούς.
  6. Γάλα από ξηρούς καρπούς. Είναι φτιαγμένο από ένα μείγμα καρύδι με κάσιους ή φυστικοβούτυρο και νερό.  περιέχει λιγότερα από το ένα τρίτο των θερμίδων του αγελαδινού γάλακτος, το μισό λίπος και σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνες, το γάλα ανακύκλωσης μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα με αυξημένες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες.
  7. Γάλα κάνναβης. Το γάλα κάνναβης παράγεται από τους σπόρους του φυτού κάνναβης, το Cannabis sativa . Αυτό είναι το ίδιο είδος που χρησιμοποιείται για να κάνει το ναρκωτικό κάνναβη, επίσης γνωστό ως μαριχουάνα. Περιέχει μια παρόμοια ποσότητα λίπους με το αγελαδινό γάλα, αλλά περίπου οι μισές θερμίδες και πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης σημαντικά λιγότερους υδατάνθρακες. Είναι μια καλή επιλογή για vegans και χορτοφάγους, δεδομένου ότι ένα ποτήρι παρέχει 2-3 γραμμάρια υψηλής ποιότητας, πλήρη πρωτεΐνη, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
  8. Γάλα από Κινόα. Το γάλα Quinoa παρασκευάζεται από νερό και quinoa, έναν βρώσιμο σπόρο που συνήθως παρασκευάζεται και καταναλώνεται ως σιτάρι. Ολόκληρος ο σπόρος quinoaείναι πολύ θρεπτικός, χωρίς γλουτένη και πλούσιος σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Ενώ το quinoa έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές “superfood” τα τελευταία χρόνια, το quinoa γάλα είναι αρκετά νέο στην αγορά. Για το λόγο αυτό, είναι ελαφρώς πιο ακριβό από τα άλλα μη γαλακτοκομικά γάλατα και μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ. (Daisy Coyle, 2018)

    Βιβλιογραφία
    Daisy Coyle, A. (2018, January 17). The 9 Best Non-Dairy Substitutes for Milk.

LEAVE A REPLY

one × five =