Διατροφή και ενυδάτωση, βασικά όπλα στον αγώνα κατά του covid-19 για ασθενείς που αναρρώνουν στο σπίτι

Διατροφή και ενυδάτωση, βασικά όπλα στον αγώνα κατά του covid-19 για ασθενείς που αναρρώνουν στο σπίτι

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Παγκοσμίως, τα περιστατικά ασθενών που μολύνονται από τον covid-19 αυξάνονται συνεχώς. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ασθενών (>80%) αντιμετωπίζει ήπια ή καμία συμπτωματολογία, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατ’ οίκον περιορισμό και φροντίδα. 

Μέσο αντιμετώπισης για τον κορωνοΐό δεν έχει βρεθεί ακόμα, ωστόσο η διατροφή αποτελεί ένα καλό «όπλο» πρόληψης αλλά και ενίσχυσης του οργανισμού. Τι θα ήταν λοιπόν καλό να προσέξει στη διατροφή του ένας ασθενείς με covid-19 ο οποίος περιορίζεται στο σπίτι, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει γρήγορα; 

Η σωστή ενυδάτωση και η καλή διατροφή είναι απαραίτητα στη καθημερινότητα μας ώστε να διατηρούμαστε υγιείς, πόσο μάλλον σε ασθενείς.  

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από νερό (⁓70%), με απώλειες μέσω των ούρων και της αναπνευστικής οδού. Κατά την περίοδο που ένα άτομο νοσεί εμφανίζονται αυξημένες απώλειες υγρών και από άλλες οδούς, όπως μέσω της εφίδρωσης, του πυρετού, του βήχα, της διάρροιας αλλά και του εμέτου ή της ναυτίας. Οι αυξημένες απώλειες πρέπει να αναπληρώνονται, αλλιώς οδηγούμαστε σε κακή ενυδάτωση, η οποία αν είναι παρατεταμένη μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Ενδείξεις αποτελούν τα ωχρά ούρα, ο πονοκέφαλος, η ακούσια απώλεια βάρους, η κούραση ακόμα και η σύγχυση.  

Γι’ αυτό οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη προσοχή στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Μερικές μέθοδοι που βοηθούν είναι: 

  1. Η ύπαρξη νερού στο κομοδίνο, ώστε να καταναλώνουμε υγρά τακτικά ακόμα και αν δεν νιώθουμε το αίσθημα της δίψας. 
  2. Καλή λύση είναι να προσθέσουμε μια φέτα από λεμόνι ή πορτοκάλι στο νερό, έτσι αποκτά γεύση και καταναλώνεται πιο εύκολα. 
  3. Η χρήση ηλεκτρολυτών, συστήνεται ειδικότερα σε άτομα με παρατεταμένη διάρροια ή εμετό. 
  4. Χρήση διαφόρων υγρών, χυμών ακόμα και αθλητικών ποτών ή αναψυκτικών.  
  5. Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε νερό (όπως φράουλες, καρπούζι, αγγούρι). 

Πέραν της κατανάλωσης υγρών, η διατροφή είναι εξίσου σημαντική. Όταν νοσούμε συνήθως εμφανίζεται μειωμένη όρεξη, οφειλόμενη και στην κακή ενυδάτωση, και έτσι δεν καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού. 

Μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες και πρωτεΐνες θα ήταν η ιδανική, καθώς σε περιόδους νόσου αλλά και stress οι ανάγκες σε ενέργεια και πρωτεΐνη αυξάνονται. 

Δεν ξεχνάμε τους υδατάνθρακες ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και να μην καταφεύγει σε πρωτεΐνη, την οποία χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την μυϊκή μας μάζα και δύναμη. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα ακόμα και αν δεν πεινάμε (κάθε 2-3 ώρες). Μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας περισσότερα λιπαρά για την περίοδο εκείνη, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και η κρέμα τυριού για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια. Επιπροσθέτως, η κατανάλωση «υγρών» θερμίδων πέραν από το νερό, θα ήταν μια καλή λύση τόσο για ενυδάτωση, όσο και για επιπλέον θερμίδες.  

Εάν οι ανάγκες σε μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπος) και μικροθρεπτικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) δεν καλύπτονται, μπορούμε να καταφύγουμε σε συμπληρώματα διατροφής.

Είναι μια λύση που δίνει τη δυνατότητα ποικιλίας γεύσεων, ενυδάτωσης, αλλά και κάλυψη των ημερήσιων αναγκών αντικαθιστώντας κάποιο γεύμα. Ολοκληρώνοντας, η ζύγιση σε τακτά χρονικά διαστήματα, και η πιθανή απώλεια βάρους, παρέχει μια εικόνα για την καλή θρέψη, την επάρκεια υγρών στον οργανισμό και προειδοποιεί για πιθανές ελλείψεις (αφυδάτωση, απώλεια μυϊκής μάζας).  

Κατά το διάστημα ανάκαμψης από την νόσο, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η καλή υδάτωση αλλά και η ήπια φυσική δραστηριότητα οδηγούν στην ομαλή επανένταξη στην καθημερινότητα.  

Η αντιμετώπιση μιας νόσου δεν είναι εύκολη αλλά δεν χρειάζεται πανικό. Απλές πρακτικές ατομικής υγιεινής, ιατρική βοήθεια, σωστή διατροφή και κατανάλωση υγρών είναι αυτά που οδηγούν σε σύντομη ίαση.  

  Βιβλιογραφία  

  • ANHI | Abbott Nutrition Health Institute 
  • ASPEN | American Society for Parenteral and Enteral Nutrition 
  • S. Bajwah, A. Wilcock, R. Towers, M. Costantini, C. Bausewein, S. T. Simon, E. Bendstrup, W. Prentice, M. J. Johnson, D. C. Currow, M. Kreuter, A. U. Wells, S. S. Birring, P. Edmonds, I. J. Higginson European Respiratory Journal 2020 
  • High calorie and High protein ideas, Health system, University of Michigan, available on: http://www.med.umich.edu/1libr/Nutrition/HighCalorieHighProteinIdeas.pdf

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts