αναιμία λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12
Ο σίδηρος και η αναιμία

Η αναιμία λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12 μπορεί να μην ακούγεται συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά συμβαίνει.

Η αναιμία λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12 εμφανίζεται κυρίως όταν υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφησή της.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε όταν υπάρχει έλλειψη του ενδογενούς παράγοντα, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο στομάχι και είναι απαραίτητη για την απορρόφηση της Β12 στο έντερο, είτε όταν υπάρχουν ασθένειες που σχετίζονται με δυσαπορρόφηση στο έντερο, όπως η νόσος του Crohn.

Επίσης, αναιμία μπορεί να εμφανιστεί όταν η πρόσληψη Β12 είναι ανεπαρκής, όπως στην περίπτωση αυστηρής χορτοφαγίας και στους αλκοολικούς. Στους ηλικιωμένους μπορεί επιπλέον να εμφανιστεί αναιμία λόγω μειωμένης παραγωγής υδροχλωρικού οξέος, το οποίο αφ’ ενός μεν είναι απαραίτητο για την απορρόφηση της Β12 από τις τροφές, αφ’ ετέρου δε διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα της φυσιολογικής μικροβιοχλωρίδας του εντέρου, η οποία, αν αυξηθεί, χρησιμοποιεί τη Β12 για την ανάπτυξή της.

Η βιταμίνη Β12 σχετίζεται επίσης με το μεταβολισμό της ομοκυστεϊνης. Σε έλλειψή της
παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα ομοκυστεϊνης, τα οποία υποχωρούν μετά από χορήγηση
Β12. Επίσης είναι απαραίτητη για την παραγωγή της μυελίνης στα νεύρα, ενώ η έλλειψή της οδηγεί στο σχηματισμό προβληματικών και πολύ μεγάλων ερυθρών αιμοσφαιρίων
(μεγαλοβλαστική αναιμία).

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, αποθηκεύεται στο ήπαρ για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς και σε μικρές ποσότητες στους μύες, στα οστά, στα νεφρά, στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι οι ζωικής προέλευσης τροφές (κρέας, ψάρι,
πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά) ενώ καλή πηγή Β12 για τους αυστηρά χορτοφάγους μπορούν να αποτελέσουν τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Η απορρόφηση της Β12 από τις τροφές μπορεί να φτάσει το 50%, ενώ καλύτερη απορρόφηση παρατηρείται σε φαρμακολογικές δόσεις της. Η απορρόφησή της φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά από τη βιταμίνη C και θετικά από την πρόσληψη ασβεστίου.

Βιβλιογραφία:
Amaro Lopez M.A, Camara Martos F, Iron availability: An updated review. Int.J.Food
Sc.Nutr. 2004; 55(8):597-606.
Hunt J.R, Bioavailability of iron, zinc and other trace minerals from vegetarian diets.
Am. J. Clin. Nutr. 2003; 78(suppl):633S-9S.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/health/dci/Diseases/ida
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/health/dci/Diseases/prnanemia
http://www.mayoclinic.com/health/anemia/DS00321
http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminb12.asp
http://ods.od.nih.gov/factsheets/folate.asp
Booth G.L, Wang E.L. Preventive health care, 2000 update: screening and management of
hyperhomocysteinemia for the prevention of coronary artery disease events.
CMAJ2000; 163(1):21-9.
Hvas A.M., Nexo E, Diagnosis and treatment of vitamin B12 deficiency. An update.
Haematologica 2006; 91:1506-12.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Βιταμίνη Β12 Τι είναι : Η βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κυανοκοβαλαμίνη ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β (σύμπλεγμα Β) Χρήση : Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών κυττάρων του αίματος, καθώς και για τη φυσιολογική ανάπτυξη και συντήρηση του νευρικού ιστού, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε ασθενείς που πάσχουν από διαβητική νευροπάθεια και στοματικά έλκη. Εξαιτίας του ρόλου της στον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, έχει προταθεί ότι η βιταμίνη Β12 ίσως διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου Υπεροδοσολογία : Η βιταμίνη Β12 μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει διάρροια και κνησμό στο δέρμα. Επίσης υπερβολικές δόσεις , μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή Ανεπάρκεια : Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 οδηγεί στην εμφάνιση μακροκυτταρικής ή μεγαλοβλαστικής αναιμίας. Πλούσια σε : αχοιβάδες, μύδια, καβούρια Αλληλεπίδραση : Αλκοόλ: Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Φάρμακα :Μπορεί να ελαττώσουν την απορρόφηση της Β12 : οι αμινογλυκοσίδες, τα αμινοσαλικυλικά, η χλωραμφενικόλη, η χολεστυραμίνη, η κολχικίνη, η μεταφορμίνη, τα μεθυλντόπα, τα από του στόματος αντισυλληπτικά, οι ανταγωνιστές του υποδοχέα Η2 της ισταμίνης κ.α. Αντιβιοτικά: μπορεί να αλληλεπιδράσουν με μικροβιολογικές εξετάσεις προσδιορισμού ερυθροκυτταρικής Β12 και Β12 ορού (ψευδή χαμηλά αποτελέσματα). Το χλωριούχο κάλιο (τροποποιημένη απελευθέρωση): Η παρατεταμένη χορήγηση μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της Β12 Βιταμίνη Ε Τι είναι : H βιταμίνη Ε ανακαλύφθηκε το 1920 ως ουσία με λιποδιαλυτική δράση που απαιτούνταν για την παρεμπόδιση του εμβρυϊκού θανάτου. Αναγνωρίστηκε χημικά την επόμενη δεκαετία και ονομάστηκε τοκοφερόλη από το ελληνικό τόκος (γέννηση) και το «φέρειν» (φέρω). Χρήση : Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ