Οι θησαυροί της Σαντορίνης στο τραπέζι μας!

Οι θησαυροί της Σαντορίνης στο τραπέζι μας!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου είναι αυτά που αντικατοπτρίζουν την διατροφική κουλτούρα του , τα ήθη και τα έθιμά του, την ιστορία του και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά μέσα στους αιώνες. Στη σημερινή εποχή όπου η ποιότητα της διατροφής είναι θέμα μείζονος σημασίας, οι καταναλωτές δείχνουν συνεχώς όλο και πιο αυξημένο ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά τρόφιμα καθώς τα συστατικά και ο τρόπος παρασκευής τους είναι πιο αγνά και ασφαλή σε σχέση με τα βιομηχανοποιημένα. Για τον λόγω αυτό λοιπόν θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να προβάλλω τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού μου, όχι μόνο για την γεύση και την ποιότητα που προσφέρουν, αλλά και για τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους.

Φάβα Σαντορίνης

Η φάβα είναι ένα τρόφιμο που καλλιεργείται στην γη της Σαντορίνης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και αποτελεί παράδοση να καταναλώνεται στα εκάστοτε πανηγύρια. Ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων και εκτός από την ξεχωριστή γεύση και το άρωμά της, προσφέρει και πλούσια θρεπτική αξία σε όποιον επιλέξει να την γευτεί.
Η φάβα περιέχει υψηλή ποσότητα υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο κ.α. Επίσης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, trans λιπαρά και χοληστερόλη. Είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, χαμηλότερης όμως βιολογικής αξίας απ΄ ότι του κρέατος, γι’ αυτό θα πρέπει να την συνδυάσουμε με δημητριακά, όπως ψωμί, ρύζι, κριθαράκι, αν θέλουμε να μας δώσει πρωτεΐνη υψηλότερης βιολογικής αξίας, σχεδόν εφάμιλλη με εκείνη του κρέατος.

Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου λόγω των φυτικών ινών και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει συμβάλλουν στην καλή ρύθμιση του μεταβολισμού καθώς και στη καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τέλος η φάβα διατηρήσει το σακχάρο και τη χοληστερίνη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ντοματάκια Σαντορίνης

Το ντοματάκι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά προϊόντα της Σαντορίνης. Το άνυδρο περιβάλλον βοηθάει στο να ευδοκιμήσει το προϊόν αυτό στο νησί, καθώς και να διατηρήσει το μικρό μέγεθός του .

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα ντοματάκια Σαντορίνης δε νοστιμεύουν μόνο το φαγητό μας και τις σαλάτες μας, αλλά ταυτόχρονα θωρακίζουν τον οργανισμό μας με πληθώρα βιταμινών και μετάλλων : βιταμίνες Α, Ε, C, K, κάλιο, μαγγάνιο, σελήνιο, χρώμιο αλλά κυρίως το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση η οποία προσδίδει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες. Ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Απορροφάται καλύτερα όταν είναι μαγειρεμένο ή σε συνδυασμό με ελαιόλαδο.

Άλλα σημαντικά οφέλη της Σαντορινιάς ντομάτας είναι πως βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης λόγω της νιασίνης που εμπεριέχει, μειώνει την αρτηριακή πίεση λόγω του καλίου, δρα ενάντια της αθηροσκλήρωσης με την βοήθεια του λυκοπενίου, βοηθάει στην καταπολέμηση δερματικών παθήσεως με την βοήθεια της βιταμίνης Α , βοηθά τους διαβητικούς στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος λόγω του χρωμίου που περιέχει και μας προσφέρει ελάχιστες θερμίδες, κάτι που την καθιστά κατάλληλη για άτομα που θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος.

Μελιτζάνα λευκή

Ζουμερή και γλυκιά, χωρίς πολλά σπόρια και την πικράδα της συνηθισμένης μελιτζάνας, η Σαντορινιά μελιτζάνα μπορεί να συνοδεύσει τα γεύματά μας ή ακόμα και να τα εμπλουτίσει με διάφορους τρόπους. Ψητή ή βραστή, σε μελιτζανοσαλάτα ή στον μουσακά η λευκή μελιτζάνα κυριαρχεί στα πιάτα των Θηραίων και τους χαρίζει ομορφιά και ξεχωριστή γεύση. Μάλιστα, οι παλιές νοικοκυρές του νησιού υποστηρίζουν πως η λευκή μελιτζάνα σε αντίθεση με τις άλλες, δεν απορροφάει πολύ λάδι. Έτσι βρίσκει τη θέση της στην κουζίνα των ντόπιων και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα λαχανικά του καλοκαιριού.

Παράλληλα, αποτελεί ένα τρόφιμο με πλούσια αντιοξειδωτική δράση λόγω μιας ανθοκυανίνης που εμπεριέχει και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και στην μείωση του στρες λόγω του Μαγνησίου. Επίσης βελτιώνει την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Τέλος, έρευνες έχουν αποδείξει πως ο χυμός της βοηθάει στην μείωση της χοληστερίνης λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.

Εν κατακλείδι, αυτά είναι κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Σαντορίνης, που προσφέρουν στους ντόπιους αλλά και σε όποιους επιλέξουν να τα γευτούν μια ξεχωριστή γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts