Φράουλα

Φράουλα

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η φράουλα ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων. Είναι ένα μικρό κόκκινο φρούτο με κίτρινα σπόρια στην επιφάνεια της και ένα πράσινο φυλλώδες κάλυμμα στην κορυφή. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή.

Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις και δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Τις βρίσκουμε όλο το χρόνο ωστόσο η κορύφωση της παραγωγής τους είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο.

Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μία από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή. Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλους καρπούς γνωστή με την ονομασία φράουλα Ανανάσα.

Όραση

Οι φράουλες περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην όραση και την πρόληψη. Η λουτεΐνη είναι ένα αντιοξειδωτικό καροτενοειδές με πολύτιμη δράση, ειδικά σε ότι αφορά την υγεία του ματιού. Τόσο η λουτεΐνη όσο και η ζεαξανθίνη που είναι και αυτή καροτενοειδές, έχουν αυξημένη συγκέντρωση στον αμφιβληστροειδή, σχηματίζοντας έτσι τη χρωστική ουσία της ωχράς κηλίδας που προστατεύει το μάτι από την οξειδωτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Αντιοξειδωτική δράση

Οι φράουλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ένα φλιτζάνι την ημέρα, αντιστοιχεί σε 5 – 8 μεγάλες φράουλες , προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από τη συνιστάμενη ημερήσια δόση.Είναι γνωστό πως η βιταμίνη C, δρα ως αντιοξειδωτικό και συμβάλλει στην απομάκρυνση ελεύθερων ριζών. Παράλληλη η μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες που περιέχουν (ανθοκυανίνες, φλαβονόλες, τανίνες), δρουν ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό μας που εκτίθεται καθημερινά σε επιβαρυντικούς οξειδωτικούς παράγοντες

Αντιφλεγμονώδη δράση

Η αντιφλεγμονώδης δράση της φράουλας οφείλεται στις φαινόλες που περιέχει (ανθοκυανίνες που της δίνει και το συγκεκριμένο χρώμα), φλαβονόλες , τανίνες , Στιλβένια (ρεσβερατρόλη), καθώς αυτά τα συστατικά μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX που προκαλεί τη φλεγμονή. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν τη δράση αυτού του ενζύμου περιορίζοντας έτσι τη φλεγμονή που συναντάμε σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα.

Υγρασία

Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και η φράουλα, περιέχει πολύ νερό (περίπου 90%), κάτι πολύ ευεργετικό για την ουροποιητική μας λειτουργία και την μείωσης οποιασδήποτε κατακράτησης έχει δημιουργηθεί στον οργανισμό μας.

Σάκχαρο αίματος

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η συχνή κατανάλωση φράουλας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιπροσθέτως, η συχνότητα πρόσληψης της φράουλας φαίνεται να έχει σημασία, διότι η κατανάλωση μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο δεν συνδέεται με τα οφέλη στο σάκχαρο του αίματος. Σε αυτές τις μελέτες, τα σημαντικά οφέλη εμφανίζονται με τη συχνότητα κατανάλωσης τουλάχιστον 2-3 μερίδες φράουλες την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κατανάλωσης φράουλας και σακχάρου αίματος.

Έρευνες δείχνουν πως ίσως οι πολυφαινόλες που περιέχονται στις φράουλες και μία πολυφαινόλη η ελλαγιταννίνη, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για αυτήν τη ρύθμιση του σακχάρου. Οι ελλαγιταννίνες είναι πολυφαινόλες γνωστές για την αναστολή της δραστικότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται άλφα-αμυλάσης (ένζυμο υπεύθυνο για τη διάσπαση των αμύλων αμυλόζης σε απλά σάκχαρα).

Αντικαρκινικά οφέλη:

Η κατανάλωση φράουλας σύμφωνα με μελέτες έχει επίδραση στον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του οισοφάγου, καθώς τα φυτοθρεπτικά συστατικά της φράουλας και συγκεκριμένα το ελλαγικό οξύ και οι ελλαγιταννίνες, έχουν αποδειχθεί ως αντικαρκινικές ουσίες. Επιπλέον, το ελλαγικό οξύ αναφέρεται ότι καθυστερεί την ανάπτυξη των μη φυσιολογικών ανθρώπινων κυττάρων του παχέος εντέρου και επάγει την απόπτωση των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη (δηλαδή την απομάκρυνσής τους).

Φυτικές ίνες – Δυσκοιλιότητα

Οι φράουλες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οπότε θεωρούνται ένα τρόφιμο που συμβάλλει σημαντικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες της μπορούν να συμβάλλουν στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του εντέρου, αλλά και στις παθήσεις του εντέρου όπως η κολίτιδα.

Τι να προσέχετε

Οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα, οπότε θα πρέπει να πλένονται πάρα πολύ καλά πριν καταναλωθούν. Παράλληλα, θα πρέπει να προτιμούνται οι μικρές φράουλες σε μέγεθος, καθώς όσο μεγαλύτερες είναι, τόσο πιο επιβαρυμένες θα είναι από φυτοφάρμακα.

Ποσότητα Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση
(Σ.Η.Δ.) (%)
Θερμίδες 1 κούπα 43kcal
Βιταμίνη C 81,65 mg 136,1%
Βιταμίνη Κ 20,16 mg 25,2%
Mαγγάνιο 0,42 mg 21,0%
Φυτικές Ίνες 3,31γρ 13,2%

Συνταγές:

1.Αναψυκτικό με φράουλα
Συστατικά
-1 μπολ φράουλες,
-½ ποτήρι ανθρακούχο νερό
-Λίγο πάγο

Εκτέλεση:
Βάζετε στον μπλέντερ τις φράουλες και τις πολτοποιείτε. Γεμίζετε μισό ποτήρι με ανθρακούχο νερό και προσθέτετε πάγο. Το αναψυκτικό σας είναι έτοιμο !

2. Μούς Φράουλας
Υλικά
-1 κύπελλο γιαούρτι στραγγιστό με λίγα λιπαρά
-4-5 φράουλες
-1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
-1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκάλι
-2-3 φύλα δυόσμου

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Βάζουμε στο μπλέντερ τις φράουλες και τα φύλλα δυόσμου και τα πολτοποιούμε
Προσθέτουμε το μίγμα στο γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Σερβίρουμε τη μους φράουλας σε μπολάκια !

Βιβλιογραφία
1. Convective drying kinetics of strawberry (Fragaria ananassa): Effects on antioxidant activity, anthocyanins and total phenolic content ,Méndez-Lagunas, L.et al, Food Chemistry, Volume 230, 1 September 2017, Pages 174-181
2. 2D-NMR investigation and in vitro evaluation of antioxidant, antigenotoxic and estrogenic/antiestrogenic activities of strawberry grape , D’Abrosca, B.,et al, Food and Chemical Toxicology , Volume 105, 1 July 2017, Pages 52-60
3. Strawberry and cranberry polyphenols improve insulin sensitivity in insulin-resistant, non-diabetic adults: A parallel, double-blind, controlled and randomised clinical trial (Conference Paper), Paquette, M. British Journal of nutririon, Volume 117, Issue 4, 28 February 2017, Pages 519-53
4. Ellagic acid and its role in chronic diseases , Derosa, G, Advances in Experimenatl Medicine and Biology, Volume 928, 1 September 2016, Pages 473-479

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts