Παίρνω αντιπηκτικά: τι πρέπει να τρώω;

Παίρνω αντιπηκτικά: τι πρέπει να τρώω;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Η αντιπηκτική αγωγή μειώνει την τάση πήξης του αίματος και με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσει από τη δημιουργία θρόμβων. Όταν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή είναι σημαντικό να διατηρείτε το χρόνο προθρομβίνης INR σε επίπεδα που έχει καθορίσει ο θεράποντας ιατρός σας.

Τα αντιπηκτικά ασενοκουμαρόλη (acenocoumarol) (Sintrom) και βαρφαρίνη (warfarin) δρουν ανταγωνιστικά της βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) είναι σημαντική για την ομαλή πήξη του αίματος. Αυτή η αντιπηκτική αγωγή δρα μπλοκάροντας την δράση της βιταμίνης Κ. Η ποσότητα της βιταμίνης Κ που λαμβάνεται από την διατροφή αλληλεπιδρά με την αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή. Για αυτό τον λόγο πρέπει καθημερινά να καταναλώνετε σταθερή ποσότητα βιταμίνης Κ, αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις. Ένας ενήλικας άνδρας χρειάζεται συνολικά 70-80 mcg βιταμίνης Κ την ημέρα, ενώ μια ενήλικη γυναίκα χρειάζεται 60-65 mcg (RDA).

Ο έλεγχος του χρόνου προθρομβίνης INR πρέπει να γίνεται κάθε 15-20 ημέρες, έτσι ώστε ο ασθενής να κρατάει τις τιμές σταθερές μέσα στο πλαίσιο που εξαρτάται από την πάθηση για την οποία λαμβάνει την αντιπηκτική αγωγή. Η τήρηση ενός ημερολογίου κατανάλωσης τροφίμων μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της αντιπηκτικής αγωγής.

Η δράση του αντιπηκτικού επηρεάζεται τόσο από διατροφικές υπερβολές, όσο και από τυχόν ελλείψεις, καθώς και από την τρέχουσα διατροφική κατάσταση.

Παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της αντιπηκτικής αγωγής με ανταγωνιστές βιταμίνης Κ είναι:

  • Προβλήματα σίτισης
  • Απότομες αλλαγές στην διατροφή
  • Συγχορηγούμενα φάρμακα
  • Συμπληρώματα διατροφής
  • Αλλαγή στην κατάσταση της υγείας

Επίσης, κάποια φυσικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν την αντιπηκτική αγωγή και πρέπει να αποφεύγονται.

Τέτοια συστατικά είναι:

  • Κάψουλες σκόρδου
  • Q10
  • Dong Quai
  • Gingko Biloba
  • Ginger
  • Ginseng
  • Devil’s Claw
  • Borage oil
  • Alfalfa
  • St John’s Wort
  • Φασκόμηλο
  • Σπιρουλίνα
  • Γκρέιπφρουτ
  • Γλυκοζαμίνη –Χονδροϊτίνη
  • Παπαΐνη
  • Τριγωνέλλα

Τα συμπληρώματα ω-3 (ιχθυέλαια, λινέλαιο, EPA, DHA) και συμπληρώματα προβιοτικών μπορούν να λαμβάνονται σε σταθερή ποσότητα, ελέγχοντας τυχόν επίδραση στην αντιπηκτική αγωγή.

Ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών που μπορούν να αλληλεπιδρούν με το αντιπηκτικό φάρμακο είναι:

  • Βιταμίνη Κ: αποφύγετε αυτά τα συμπληρώματα
  • Βιταμίνη Ε: μην πάρετε περισσότερες από 400 IU την ημέρα
  • Βιταμίνη C: μην πάρετε περισσότερο από 500 mg ημερησίως

Ένα  πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα που περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών και λαμβάνετε σταθερά συνήθως δεν προκαλεί πρόβλημα. Παρ ‘όλα αυτά, είναι σημαντικό να λαμβάνετε την ίδια ποσότητα πολυβιταμινών ή συμπληρωμάτων από μέρα σε μέρα. Πριν την έναρξη κάποιου συμπληρώματος ή φαρμάκου καλό θα ήταν να ενημερώνετε τον θεράποντα ιατρό σας και τον διαιτολόγο σας.

Τα αντιπηκτικά κουμαρίνης είναι ευαίσθητα στις απότομες αλλαγές στην πρόσληψη βιταμίνης Κ, ειδικά σε άτομα που δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες αυτής της βιταμίνης. Δεν πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα πηγές βιταμίνης Κ, αλλά να εξασφαλίσετε σταθερή πρόσληψη της βιταμίνης Κ. Δεν πρέπει να προσαρμόζεται η διατροφή στην δόση του φαρμάκου, αλλά το φάρμακό στην διατροφή. Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που αποθηκεύεται στο ήπαρ και στο λιπώδη ιστό. Άτομα που δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Κ ή έχουν έλλειψη σε βιταμίνη Κ έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στη διατήρηση της αντιπηκτικής αγωγής εντός των στόχων. Επιπλέον, σε αυτά τα τρόφιμα περιέχονται πολλά ακόμα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Εξασφαλίστε σταθερή πρόσληψη βιταμίνης Κ από μέρα σε μέρα.

Χρησιμοποιώντας τον παρακάτω πίνακα ως οδηγό, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια σταθερή πρόσληψη βιταμίνης Κ από μέρα σε μέρα και από την μία εβδομάδα στην άλλη.

Περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ ορισμένων τροφίμων ανά μερίδα= ½ φλιτζάνι

Χαμηλή περιεκτικότητα* : (επιλέγετε αυτά τα λαχανικά)
Αγκινάρα

Λευκά Σπαράγγια

Μελιτζάνα

Παντζάρια

Καρότο

Σέλινο

Κουνουπίδι

Σχοινόπρασο

Αγγούρι

Άσπρο – Κόκκινο Λάχανο

Κολοκυθάκια

Κίτρινα φασόλια

Φασόλια Lima

Φασόλια Mungo

Πράσινα φασόλια

Iceberg

Γογγύλια

Ρέβες

Μανιτάρια

Κρεμμύδια

Καλαμπόκι

Πολύχρωμες πιπεριές

Μπιζέλια

Πατάτες

Radicchio

Ραπανάκι

Ντομάτες

Γλυκοπατάτες

Μπαμπού

Μέτρια περιεκτικότητα (έως 3 μερίδες την ημέρα):
Πράσινα Σπαράγγια

Μπρόκολο βρασμένο

Πράσινο Λάχανο

Λαχανάκια Βρυξελλών βρασμένα

Νεροκάρδαμο

Φύτρα οσπρίων

Πράσινα κρεμμυδάκια

Νωπό σπανάκι

Μαρούλι

Ρόκα

Γλιστρίδα ωμή

Πράσα

Πράσινες Πιπεριές

Πράσινη σαλάτα

Υψηλή περιεκτικότητα (το πολύ 1 μερίδα την ημέρα):
Σπανάκι βρασμένο

Χόρτα βρασμένα (Σέσκουλα Αντίδια, ραδίκια κτλ)

Βρασμένα φύλλα λαχανικών πχ. παντζαριών

Μαϊντανός-Δυόσμος-Βασιλικός -Κολίανδρος Kale

Μέτριες ποσότητες βιταμίνης Κ υπάρχουν σε φυτικά έλαια, ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, όμως επειδή καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες (<100γρ) καθημερινά δεν αποτελούν πρόβλημα. Μικρές ποσότητες βιταμίνη Κ περιέχονται επίσης σε συκώτι, κρόκο αυγού τα οποία όταν καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα δεν φαίνεται να αποτελούν πρόβλημα. Τα περισσότερα φρούτα είναι ασφαλή με τις μεγαλύτερες πηγές βιταμίνης Κ τα ξερά δαμάσκηνα και τα ακτινίδια.

Το πράσινο τσάι, τα αφεψήματα από πράσινα βότανα (τσάι το βουνού, τσουκνίδα, χαμομήλι, δίκταμο κτλ) και ο χυμός cranberries μπορεί να επηρεάσουν επίσης την αγωγή για αυτό βεβαιωθείτε ότι τα καταναλώνετε σε σταθερή συχνότητα και ποσότητα και περιορίστε την πρόσληψη σε 1-2 φλ. ημερησίως.  Τα αποξηραμένα μυρωδικά (ρίγανη κτλ) δεν επηρεάζουν εφόσον χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες καθημερινά.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την επίδρασή της αντιπηκτικής αγωγής και επομένως να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Μια πρόσληψη αλκοόλ, μέχρι 1 ποτό για τις γυναίκες και μέχρι 2 ποτά για τους άνδρες ανά ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλής για τους περισσότερους ασθενείς και δεν επηρεάζει την επίδραση του φαρμάκου.

Ένα αλκοολούχο ποτό ορίζεται ως:

  • 360 ml μπύρας
  • 150 ml κρασιού
  • 100 ml απεριτίφ
  • 45 ml αποστάγματος (βότκα, ουίσκι κτλ)

Τέλος, το κάπνισμα επηρεάζει την αντιπηκτική αγωγή.

Να λαμβάνετε την αγωγή σε σταθερή ώρα κάθε μέρα σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας  και να τον ενημερώνετε σε περίπτωση αδιαθεσίας, νέας ασθένειας ή παράληψη ή διπλασιασμό δόσης.

Καλέστε αμέσως τον ιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα αιμορραγίας:

  • πόνο, οίδημα ή δυσφορία
  • πονοκεφάλους, ζάλη ή αδυναμία
  • ασυνήθιστους μώλωπες (μώλωπες που αναπτύσσονται χωρίς αιτία ή μεγαλώνουν σε μέγεθος)
  • αιμορραγία της μύτης, ούλων
  • η αιμορραγία που απαιτεί πολύ χρόνο για να σταματήσει
  • η εμμηνόρροια ή η αιμορραγία του κόλπου που είναι βαρύτερη από το κανονικό
  • ροζ ή καστανά ούρα
  • κόκκινα ή μαύρα κόπρανα
  • βήχας με αίμα
  • εμετός με αίμα

Πηγές:

  1. https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2007/040415s003lbl.pdf
  2. http://nutritiondata.self.com/foods-000104000000000000000-w.html
  3. http://reference.medscape.com/drug/coumadin-jantoven-warfarin-342182#3
  4. Lindh J. Lakartidningen. Possible interaction between probiotics and warfarin 2010 Mar 31-Apr 13;107(13-14):917.
  5. Sconce E, Khan T, Mason J, et al. Patients with unstable control have a poorer dietary intake of vitamin K compared to patients with stable control of anticoagulation. Thromb Haemost. 2005 May;93(5):872-5.
  6. Couris R, Tataronis G, McCloskey W, et al. Dietary vitamin K variability affects International Normalized Ratio (INR) coagulation indices. Int J Vitam Nutr Res. 2006 Mar;76(2):65-74.
  7. Sconce E, Avery P, Wynne H, Kamali F. Vitamin K supplementation can improve stability of anticoagulation for patients with unexplained variability in response to warfarin. Blood. 2007 Mar 15;109(6):2419-23.
  8. Khan T, Wynne H, Wood P, et al. Dietary vitamin K influences intra-individual variability in anticoagulant response to warfarin. Br J Haematol. 2004 Feb;124(3):348-54.
  9. Rohde LE, de Assis MC, Rabelo ER. Dietary vitamin K intake and anticoagulation in elderly patients. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2007 Jan;10(1):1-5.
  10. Kurnik D, Lubetsky A, Loebstein R, Almog S, Halkin H. Multivitamin supplements may affect warfarin anticoagulation in susceptible patients. Ann Pharmacother. 2003 Nov;37(11):1603-6.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts