Τι τρώμε μετά τη θυροειδεκτομή, και έχει νόημα να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες; Είναι μεγάλης σημασίας να κατανοηθούν οι αλλαγές που επιφέρει στον μεταβολισμό η αφαίρεση του θυρεοειδούς, προκειμένου να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι.

Ειδικά εάν η αφαίρεση έγινε λόγω υπερδραστηριότητας θυρεοειδή, αναμένεται επανάκτηση μερικών κιλών, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερης προτεραιότητας η υιοθέτηση συμπεριφορών όπως η υγιεινή διατροφή, η συστηματική άσκηση και ο επαρκής ύπνος, παρά η εστίαση στους αριθμούς της ζυγαριάς.

Αμέσως μετά την επέμβαση, η περιοχή θα είναι πρησμένη και πιθανότατα θα υπάρχει δυσκολία στην κατάποση.

Ο χρόνος ανάρρωσης διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά κατά κανόνα τα συμπτώματα καλυτερεύουν ύστερα από κάποιες εβδομάδες. Έως τότε, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται μαλακές τροφές που καταπίνονται εύκολα, όπως πολτοποιημένα λαχανικά ή πατάτες και μιλκσέικ. Κάποιες άλλες λύσεις είναι το βράσιμο του κρέατος και των λαχανικών ώστε να μαλακώσουν, και η χρήση αρκετών σαλτσών στο μαγείρεμα. Τα φρούτα είναι απαραίτητα, με ιδανικότερες επιλογές την μπανάνα, το αβοκάντο και το αχλάδι που είναι μαλακά. Το καλό μάσημα, χωρίς βιασύνη, είναι πολύ βασικό. Τα γεύματα, εκτός από εύκολα στην κατάποση θα πρέπει να είναι και θρεπτικά, ώστε να βοηθήσουν στην ανάρρωση, και δεν πρέπει να αμελείται η επαρκής ενυδάτωση. Η θυροξίνη Τ4 θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα με νερό, την ίδια ώρα κάθε μέρα, με άδειο στομάχι.

Σταδιακά, θα γίνει επιστροφή στην κατανάλωση τροφίμων στη συνήθη υφή τους.

Από αυτό το σημείο και έπειτα, κυρίαρχη θέση στη διατροφή πρέπει να έχουν τα λαχανικά και τα φρούτα, ώστε να υπάρχει επάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ως πηγή πρωτεϊνών εξυπηρετεί το άπαχο κρέας, το ψάρι και το αυγό, καθώς και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, για προστασία της μυικής μάζας. Το άμυλο είναι εξίσου σημαντικό οπότε δεν πρέπει να παραλείπεται η κατανάλωση δημητριακών, ρυζιού, ψωμιού και οσπρίων. Σε γενικές γραμμές, η διατροφή θα πρέπει να βασίζεται σε ολικής αλέσεως τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία. Επιπλέον, οι διαιτητικές ίνες βοηθούν αρκετά με την δυσκοιλιότητα που μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιοι ασθενείς.

Όλα αυτά φυσικά δεν θα έχουν αποτέλεσμα χωρίς την ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στο καθημερινό πρόγραμμα, η οποία επίσης θα πρέπει τις πρώτες εβδομάδες να είναι αρκετά ήπια, και σταδιακά να γίνει εντονότερη.

 

Πηγές

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/thyroid-cancer/living-with/after-thyroid-surgery?_ga=2.28083257.480961762.1554214787-534597921.1554214787

http://www.jmnn.org/article.asp?issn=2278-1870;year=2014;volume=3;issue=2;spage=60;epage=65;aulast=Sharma