Τι εννοούμε με τον όρο ΑΝΑΙΜΙΑ; Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής;

Ως Διαιτολόγοι όταν κληθούμε να συμβουλεύσουμε ένα άτομο που πάσχει από αναιμία
θα πρέπει να γνωρίζουμε την αιτία της και πως αυτό επηρεάζει την θρεπτική κατάσταση
του ατόμου αλλά και το είδος των οδηγιών που θα δώσουμε. Σε κάθε περίπτωση στόχος
μας θα πρέπει να είναι:

  • Η διαιτητική αντιμετώπιση των αναιμιών
  • Η πρόληψη της επιδείνωσης της αναιμίας
  • Η πρόληψη της αναιμίας, στο μέτρο του δυνατού, μέσω της διατροφής

Τι εννοούμε όμως με τον όρο αναιμία;

Η αναιμία είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα υγείας στον κόσμο. Ο όρος «αναιμία» γενικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση στην οποία, είτε ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα είναι χαμηλότερος του φυσιολογικού, είτε τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν έχουν αρκετή αιμοσφαιρίνη.

Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος και τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το διοξείδιο του άνθρακα από τους ιστούς στους πνεύμονες για να αποβληθεί. Στην περίπτωση της αναιμίας δεν μεταφέρεται αρκετό οξυγόνο στους ιστούς.

Οι κυριότεροι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας είναι: η
διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο και βιταμίνες, απώλεια αίματος λόγω
χειρουργικής επέμβασης ή τραυματισμού, σοβαρές χρόνιες παθήσεις, (νεφροπάθεια,
καρκίνος, HIV/AIDS, νόσος Crohn, ηπατοπάθεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα κτλ).

Οι κύριες αιτίες πρόκλησης αναιμίας είναι η απώλεια αίματος, η μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και η αυξημένη καταστροφή τους. Υπάρχουν πολλά είδη αναιμίας, όμως μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στις αναιμίες που σχετίζονται με τη διατροφή. Αυτές είναι η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12.

Για τη θεραπεία οποιασδήποτε μορφής αναιμίας πρέπει να αντιμετωπιστεί η αιτία που τη
προκάλεσε. Αν οφείλεται σε απώλεια αίματος, πρέπει να βρεθεί και να καταπολεμηθεί η αιτία της αιμορραγίας. Αν οφείλεται σε διατροφική έλλειψη, τότε πρέπει να αυξηθεί η πρόσληψη των αντίστοιχων συστατικών.

Βιβλιογραφία

  1. Amaro Lopez M.A, Camara Martos F, Iron availability: An updated review. Int.J.Food
    Sc.Nutr. 2004; 55(8):597-606.
  2. Hunt J.R, Bioavailability of iron, zinc and other trace minerals from vegetarian diets.
    Am. J. Clin. Nutr. 2003; 78(suppl):633S-9S.
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/health/dci/Diseases/ida
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/health/dci/Diseases/prnanemia
  5. http://www.mayoclinic.com/health/anemia/DS00321
  6. http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminb12.asp
  7. http://ods.od.nih.gov/factsheets/folate.asp
  8. Booth G.L, Wang E.L. Preventive health care, 2000 update: screening and management of
    hyperhomocysteinemia for the prevention of coronary artery disease events.
    CMAJ2000; 163(1):21-9.
  9. Hvas A.M., Nexo E, Diagnosis and treatment of vitamin B12 deficiency. An update.
    Haematologica 2006; 91:1506-12.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ