Το κόκκινο κρέας στην διατροφή μας.

Το κόκκινο κρέας στην διατροφή μας.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το κόκκινο κρέας αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και την πλουσιότερη πηγή σιδήρου για τον οργανισμό.

Το κόκκινο κρέας περιέχει αιμικό σίδηρο, που μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από τον οργανισμό. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και ψευδάργυρο (απαραίτητο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού). Μια άλλη σημαντική βιταμίνη του κόκκινου κρέατος είναι η Β12, η οποία βοηθά στον σχηματισμό του DNA και διατηρεί τα νευρικά και ερυθρά κύτταρα υγιή.

Επιπλέον, το κόκκινο κρέας παρέχει πρωτεΐνες που συνεισφέρουν στον σχηματισμό των οστών και των μυών.

Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ιδιαίτερα των επεξεργασμένων προϊόντων του, πρέπει να περιορίζεται, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παραδοσιακά, η ελληνική διατροφή αποτελείται από χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Στο κόκκινο κρέας ανήκει: μοσχάρι, βοδινό, χοιρινό, αρνί, πρόβατο, κατσίκι, κυνήγι (αγριογούρουνο, ελάφι, ζαρκάδι) και όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα των παραπάνω.

Προτείνεται: κατανάλωση μέχρι 1 μερίδα (120-150γρ) άπαχου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.

Κάποια tips:

  • Αν καταναλώνετε κόκκινο κρέας, να επιλέγετε τα άπαχα μέρη από μοσχάρι ή από χοιρινό (π.χ., ψαρονέφρι) ή κιμά από άπαχο κρέας. Να αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας.
  • Μην επιλέγετε το επεξεργασμένο κρέας. Επεξεργασμένο κρέας είναι αυτό που για τη συντήρησή του, χρησιμοποιούνται ορισμένοι μέθοδοι όπως: κάπνισμα, ωρίμανση, προσθήκη αλατιού ή/και με τη χρήση χημικών ουσιών (π.χ., νιτρώδες νάτριο). Εδώ ανήκουν όλα τα προϊόντα αλλαντοποιίας (π.χ., ζαμπόν, φέτες γαλοπούλας ή κοτόπουλου, πάριζα, σαλάμι, μπέικον, προσούτο, παστουρμάς, σουτζούκι, λουκάνικα), καθώς επίσης και τα προπαρασκευασμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) προϊόντα κρέατος (π.χ., μπιφτέκια, κεμπάπ, παναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου κ.ά.). Εφόσον το καταναλώνετε, περιορίστε την κατανάλωση του σε 20-30 γραμμάρια την εβδομάδα, π.χ., 1 φέτα επεξεργασμένου κρέατος.
  • Ο τρόπος μαγειρέματος έχει σημασία. Να αποφεύγετε το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στα κάρβουνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος των κρεάτων έχουν ως συνέπεια την παραγωγή ενώσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτές είναι οι λεγόμενες ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Προτιμότερο είναι το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή το ψήσιμο στον φούρνο.
  • Φροντίστε να συνδυάζετε το κρέας με λαχανικά, π.χ., μοσχάρι με κολοκυθάκια, χοιρινό με σέλινο, κρεατόσουπα.

Πως σχετίζεται το κόκκινο κρέας με την υγεία;

Κόκκινο κρέας και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν ότι η συνολική πρόσληψη κρέατος ή κόκκινου κρέατος δρα επιβαρυντικά στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (Aune et al., 2009, Feskens et al., 2013, Micha et al., 2010, Pan et al., 2011, USDADGAC, 2010).

Κόκκινο κρέας και κακοήθεις νεοπλασίες: σύμφωνα με την ευρεία συμφωνία επιστημονικών δεδομένων και μεγάλων οργανισμών (WCRF, WHO, USDA, NHMRC κ.ά.) η συνολική κατανάλωση κρέατος και ειδικά κόκκινου κρέατος δρα επιβαρυντικά για τις κακοήθεις νεοπλασίες και ειδικότερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (Alexander et al., 2011, Aune et al., 2013, Chan et al., 2011, Huxley et al., 2009, NHMRC, 2011, USDA-DGAC 2010, WCRF, 2011).

Κόκκινο κρέας και καρδιαγγειακές παθήσεις: σε ορισμένα κόκκινα κρέατα, περιέχεται αυξημένο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, που συμβάλουν στην αύξηση της κακής χοληστερόλης και αυτό οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου καρδιακών ασθενειών.

Συμπερασματικά, το κόκκινο κρέας πέρα από τη θετική του συνεισφορά στην υγεία μας έχει και κάποιες επιβαρυντικές δράσεις. Γι’αυτόν τον λόγο θα πρέπει η πρόσληψή του να είναι προσεκτική και να μην υπερβαίνει τα φυσιολογικά επίπεδα.

ΠΗΓΕΣ:
http://www.diatrofikoiodigoi.gr/default.aspx?page=home 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts