Χαμηλή αρτηριακή πίεση: είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται;

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να φαίνεται επιθυμητή και για μερικούς ανθρώπους δεν προκαλεί προβλήματα. Ωστόσο για αρκετούς, η ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης κάτω από 90mm Hg για την συστολική ή 60mm Hg για την διαστολική, γενικά θεωρείται χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Τι συμπτώματα προκαλούνται;

Για μερικούς ανθρώπους, η χαμηλή αρτηριακή πίεση σηματοδοτεί ένα υποκείμενο πρόβλημα, ειδικά όταν πέφτει ξαφνικά ή συνοδεύεται από σημεία και συμπτώματα όπως:

  • Ζάλη
  • Λιποθυμία (συγκοπή)
  • Θολή όραση
  • Ναυτία
  • Κούραση
  • Έλλειψη συγκέντρωσης
  • Σοκ

Η ακραία υπόταση μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική  κατάσταση για τη ζωή. Τα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Σύγχυση (ειδικά στους ηλικιωμένους)
  • Κρύο, απαλό δέρμα
  • Ταχεία και ρηχή αναπνοή
  • Αδύναμος και γρήγορος παλμός

Αν έχετε σταθερά χαμηλές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης αλλά αισθάνεστε καλά, ο γιατρός σας πιθανότατα απλά να σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας.

Οι αιτίες που μπορεί να οδηγούν σε μειωμένη αρτηριακή πίεση: 

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, η πίεση του αίματος ποικίλλει ανάλογα με τη θέση του σώματος, τον ρυθμό αναπνοής, το επίπεδο πίεσης, τη φυσική κατάσταση, τα φάρμακα που παίρνετε, τι τρώτε και πίνετε και την ώρα της ημέρας. Η αρτηριακή πίεση είναι συνήθως χαμηλότερη τη νύχτα και αυξάνεται απότομα όταν ξυπνάει.

Οι ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν:

Εγκυμοσύνη. Επειδή το κυκλοφορικό σύστημα επεκτείνεται γρήγορα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αρτηριακή πίεση είναι πιθανό να πέσει. Αυτό είναι φυσιολογικό και η αρτηριακή πίεση συνήθως επιστρέφει στο επίπεδο πριν από την εγκυμοσύνη αφού γεννήσεις.

Καρδιακά προβλήματα. Κάποιες καρδιακές παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλή αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλό καρδιακό ρυθμό (βραδυκαρδία), προβλήματα καρδιακής βαλβίδας, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ενδοκρινικά προβλήματα. Θυρεοειδείς παθήσεις, όπως ασθένεια παραθυρεοειδούς, ανεπάρκεια επινεφριδίων (νόσος του Addison), χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) και σε ορισμένες περιπτώσεις διαβήτης μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Αφυδάτωση. Όταν το σώμα σας χάνει περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, ζάλη και κόπωση. Πυρετός, έμετος, σοβαρή διάρροια, υπερβολική χρήση διουρητικών και έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Απώλεια αίματος. Χάνοντας πολύ αίμα, όπως από σοβαρό τραυματισμό ή εσωτερική αιμορραγία, μειώνει την ποσότητα αίματος στο σώμα σας, οδηγώντας σε σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Σοβαρή μόλυνση (σηψαιμία). Όταν μια λοίμωξη στο σώμα εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να οδηγήσει σε μια απειλητική για τη ζωή πτώση της αρτηριακής πίεσης που ονομάζεται σηπτικό σοκ.

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Κοινή αιτία αυτής της σοβαρής και δυνητικά απειλητικής για τη ζωή αντίδρασης είναι τα τρόφιμα, ορισμένα φάρμακα, δηλητήρια έντομα και λατέξ. Η αναφυλαξία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, κνίδωση, κνησμό, πρησμένο λαιμό και επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Έλλειψη θρεπτικών ουσιών στη διατροφή σας. Η έλλειψη βιταμινών Β-12 και φυλλικού μπορεί να κρατήσει το σώμα σας από την παραγωγή αρκετών ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία), προκαλώντας χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση αποτελούν ορισμένα διουρητικά, β-αναστολείς, αναστολείς διαύλων ασβεστίου και αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης (ACE), φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον και ορισμένα αντικαταθλιπτικά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την πίεση;

  • Πίνετε περισσότερο νερό, λιγότερο αλκοόλ. Το αλκοόλ αφυδατώνει και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ακόμα και αν πίνετε με μέτρο. Το νερό, από την άλλη πλευρά, καταπολεμά την αφυδάτωση και αυξάνει τον όγκο του αίματος.
  • Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή. Αποκτήστε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για καλή υγεία εστιάζοντας σε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών και άπαχου κοτόπουλου και ψαριών.
  • Χρησιμοποιήστε περισσότερο αλάτι. Οι ειδικοί συστήνουν συνήθως να περιορίζουν το αλάτι στη διατροφή σας επειδή το νάτριο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, ενίοτε δραματικά. Για άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση, αυτό μπορεί να είναι καλό.

Είναι σημαντικό όμως να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αυξήσετε το αλάτι στη διατροφή σας.

  • Φορέστε τις κάλτσες συμπίεσης. Οι ελαστικές κάλτσες που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση του πόνου και του πρήξιμου των κιρσών, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συγκέντρωσης αίματος στα πόδια σας.
  • Σε περίπτωση που η χαμηλή αρτηριακή πίεση προκαλείται από φάρμακα, η θεραπεία συνήθως συνεπάγεται με αλλαγή ή διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής ή μείωση της δόσης κατόπιν συνεννόησης βέβαια με τον γιατρό που σας παρακολουθεί.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Hypotension. National Heart, Lung, and Blood Institute. https://www.nhlbi.nih.gov/book/export/html/4880. Accessed Dec. 11, 2016.
  2. Low blood pressure. American Heart Association. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/AboutHighBloodPressure/Low-Blood-Pressure_UCM_301785_Article.jsp. Accessed Dec. 11, 2016.
  3. Kaufman H, et al. Mechanisms, causes and evaluation of orthostatic hypotension. http://www.uptodate.com/home. Accessed Dec. 11, 2016.
  4. Understanding blood pressure readings. American Heart Association. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/AboutHighBloodPressure/Understanding-Blood-Pressure-Readings_UCM_301764_Article.jsp. Accessed Dec. 11, 2016.
  5. Kaplan NM, et al. Ambulatory and home blood pressure monitoring and white coat hypertension. http://www.uptodate.com/home. Accessed Dec. 13, 2016.
  6. Kaufman H, et al. Treatment of orthostatic and postprandial hypotension. http://www.uptodate.com/home. Accessed Dec. 11, 2016.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts