Χορηγούνται συμπληρώματα διατροφής στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Χορηγούνται συμπληρώματα διατροφής στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα συμπληρώματα διατροφής συνιστώνται σε άτομα των οποίων οι απαιτήσεις για τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες,μέταλλα) είναι υψηλότερες από την δυνάτότητα τους για καθημερινή πρόσληψή από την τροφή.

Πρόσφατα, έχει προταθεί ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να εμπλέκεται στην παθογένεση του PCOS επειδή οι υποδοχείς αυτής της ορμόνης βρίσκονται επίσης στον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι περισσότερα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν τη συμβολή του στην παθογένεια των διαταραχών της ωορρηξίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και του υπερανδρογονισμού σε γυναίκες με PCOS. Σε γυναίκες με PCOS(ιδιαίτερα παχύσαρκες), η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συχνά μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση των μεταβολικών διαταραχών.

Συνεπώς, σε συγκεντρώσεις 25 (OH) D3 < 20 ng / mL (50 nmol / L), συνιστάται να χρησιμοποιείται το συμπληρωματικό θρεπτικό συστατικό για την απόκτηση συγκεντρώσεων ορού 30-50 ng / mL (75-100 nmol / L).

Ανάλογα με τη βασική συγκέντρωση στον ορό  της 25 (OH) D3, συστήνονται συμπληρώματα χοληκαλσιφερόλης σε δόσεις των 2000-4000 IU ημερησίως.

Στην περίπτωση συγκεντρώσεων κάτω από 10 ng / mL (25 nmol / L) μια αύξηση της δοσολογίας για 6-8 εβδομάδες προτείνεται, δηλ. 50.000 IU από το στόμα μια φορά την εβδομάδα ή τρεις φορές την εβδομάδα για ένα μήνα, ακολουθούμενη από προληπτικές δόσεις.

Στην απουσία εργαστηριακής επιβεβαίωσης με  ανεπάρκεια βιταμίνης D, συνιστάται προληπτική ημερήσια λήψη χοληκαλσιφερόλης 1000 IU ανά ημέρα.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών μεταξύ γυναικών με PCOS αποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της διατροφικής συμπλήρωσης με μύο- ινοσιτόλης ή D-chiro-ινοσιτόλης, η οποία έχει φανεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη μείωση της υπερανδρογενεμίας μαζί με τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν με συμπλήρωση μυο-ινοσιτόλης σε δόση από 2-4 g ανά ημέρα για τουλάχιστον τρεις μήνες. Ένα από τα βασικά συστατικά μιας δίαιτας που δίνει έμφαση στην πρόσληψη ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς στη θέση των εξευγενισμένων υδατανθράκων είναι η εξαφωσφορική ινοσιτόλη (Ip6, φυτικό οξύ). Επιπρόσθετο συμπλήρωμα θα πρέπει να εξεταστεί σε περίπτωση δυσκολιών στη θεραπεία (ιδίως διαταραχές γονιμότητας και αντίστασης στην ινσουλίνη). Η χρήση άλλων βιταμινών και μετάλλων θα πρέπει να εξετάζεται μόνο στην περίπτωση που επιβεβαιώνονται ελλείψεις.

Υπάρχουν όμως διάφορες μελέτες που δείχνουν ότι ενα διαιτητικό συμπλήρωμα με τουλάχιστον την ελάχιστη πρόσληψη του ανόργανου ιχνοστοιχείου χρωμίου (δηλαδή η συνιστώμενη ημερήσια δόση των 25 μg / ημέρα) μπορεί να είναι χρήσιμο, για διάφορους λόγους. 

Γυναίκες με PCOS, με αντίσταση στην ινσουλίνη βρέθηκαν να έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα χρωμίου στον ορό σε σύγκριση με τους μάρτυρες.  Οι διπλά τυφλές, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έδειξαν ότι οι γυναίκες με PCOS στις οποίες χορηγήθηκε συμπληρωματικό χρώμιο (μεταξύ 200 και 1.000 μg / ημέρα) εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, σε μια πρόσφατη μελέτη (NHANES) κοόρτης σε περισσότερα από 28.000 άτομα βρέθηκε ότι τα άτομα λαμβάνοντας ένα διαιτητικό συμπλήρωμα που περιέχει χρώμιο είχαν 27% μικρότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν συμπληρώματα χωρίς χρώμιο. Η συμπλήρωση χρωμίου έχει επίσης προταθεί σε γυναίκες με PCOS για να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες ωοθυλακιορρηξίας και να μειώσει τον εκνευρισμό.

 

Πηγές

Anna Dutkowska1, Aleksandra Konieczna1, Justyna Breska-Kruszewska1, Magdalena Sendrakowska2, Irina Kowalska3, Dominik Rachoń1 Recomendations on non-pharmacological interventions in women with PCOS to reduce body weight and improve metabolic disorders, Endokrynologia Polska, 2019; 70 (2)

https://nutritionguide.pcrm.org/nutritionguide/view/Nutrition_Guide_for_Clinicians/1342095/all/Polycystic_Ovary_Syndrome

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts