Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διατροφή

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διατροφή

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η ΧΑΠ, μια συχνή νόσος που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί. Χαρακτηρίζεται από επίμονη μείωση της ροής αέρα που συνήθως είναι επιδεινούμενη. Ο όρος ΧΑΠ περιλαμβάνει την χρόνια βρογχίτιδα, όπου οι ασθενείς έχουν αυξημένη παραγωγή βλέννας, φραγή των αεραγωγών, συνεχή βήχα και δύσπνοια, συνήθως τα άτομα αυτά είναι φυσιολογικού βάρους ή υπέρβαρα, και το πνευμονικό εμφύσημα, όπου η ελαστικότητα των αεραγωγών χάνεται, παρατηρείται έντονη δύσπνοια και τελικά συσσωρεύεται διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες. Οι ασθενείς με εμφύσημα είναι συνήθως χαμηλού σωματικού βάρους.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ΧΑΠ

Στοχεύει στην παρεμπόδιση της εξέλιξης της νόσου, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στην πρόληψη των εξάρσεων και στην μείωση της θνητότητας. Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί την μόνη λύση του κινδύνου ανάπτυξης ΧΑΠ. Η φαρμακευτική θεραπεία στοχεύει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην αντιμετώπιση των εξάρσεων. Παράλληλα μία ισορροπημένη διατροφή φαίνεται πως μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή αλλά και να περιορίσει την εξάρτηση από το μηχανικό οξυγόνο.

Ο κύριος στόχος της διατροφής για ασθενείς με ΧΑΠ είναι η διατήρηση αποδεκτού βάρους σύμφωνα με το ύψος, την ηλικία και την αντιμετώπιση των αλληλεπιδράσεων φαρμάκων και τροφών. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν 5 με 10 φορές περισσότερες ανάγκες σε ενέργεια σε σχέση με έναν υγιή άνθρωπο. Για το λόγο αυτό αρκετοί εμφανίζουν σημαντική απώλεια βάρους, η οποία οδηγεί σε γενικευμένη κόπωση και αδυναμία. Από τη άλλη πλευρά και οι ασθενείς με αυξημένο βάρος επιβαρύνουν τον οργανισμό καθώς περισσότερα κιλά ισοδυναμούν με περισσότερη προσπάθεια για αναπνοή.

Διατροφικές συστάσεις για ασθενείς με ΧΑΠ

  • Συνίσταται μείωση κιλών σε άτομα που έχουν αυξημένο βάρος και συχνός έλεγχος.
  • Αύξηση της πρόσληψης θερμίδων για λιποβαρή άτομα, με τροφές πλούσιες σε ενέργεια και χρήση σκευασμάτων διατροφής όπου χρήζει ιδιαίτερης ανάγκης
  • Κατανάλωση 6 μικρών και συχνών γευμάτων με τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αυξημένα σε θερμίδες όπως ξηροί καρποί, μπισκότα, γρανίτες.
  • Κατανάλωση υγρών καθώς η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία όλου του οργανισμού, αλλά συγκεκριμένα στη ΧΑΠ συμβάλλει και στην αραίωση της βλέννας. Περίπου 8 ποτήρια υγρών θεωρείται η ελάχιστη ημερήσια ποσότητα υγρών που πρέπει να πίνει κανείς. Επειδή όμως ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν παράλληλα με τη ΧΑΠ και καρδιακή ανεπάρκεια συνίσταται οι ανάγκες σε υγρά να συζητούνται με τον θεράποντα ιατρό.
  • Επαρκή πρόσληψη όλων των μακροθρεπτικών συστατικών (λίπη, υδατάνθρακα, πρωτεΐνη) με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτεΐνη για την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Κατανάλωση μικροθρεπτικών συστατικών. Όπως στα μακροθρεπτικά έτσι και οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία χρήζουν ιδιαίτερης προσαρμογής για άτομα με ΧΑΠ. Κι’ αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι βιταμίνες Α, C, E λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης προστατεύουν τους πνεύμονες από την βλάβη που επέρχεται από το κάπνισμα και την μόλυνση του περιβάλλοντος. Επίσης το μαγνήσιο και το ασβέστιο συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους στην χαλάρωση και μυϊκή σύσπαση. Συνίσταται περιορισμό του νατρίου, καλίου και φωσφόρου γιατί επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των αναπνευστικών μυών.Εάν κάποια από τα παραπάνω σημεία σας φαίνονται δύσκολα να υλοποιηθούν τότε το ιδανικότερο θα ήταν να ζητήσετε την εξατομικευμένη συμβουλή ενός διαιτολόγου.

    Ένας ειδικός θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει με σωστά βήματα στην καθημερινή πρόσληψη της ενέργειας και όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται για καλύτερη αναπνοή, ισορροπημένο βάρος, βελτίωση της ικανότητας για φυσική δραστηριότητα και ανώτερη ποιότητα ζωής.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts