Δυσανεξία στην λακτόζη. Μπορώ να καταναλώνω γαλακτοκομικά;

Δυσανεξία στην λακτόζη. Μπορώ να καταναλώνω γαλακτοκομικά;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τι είναι η δυσανεξία στην λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια πεπτική διαταραχή που προκαλείται από την αδυναμία χώνευσης της λακτόζης, του κύριου υδατάνθρακα στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετό από το ένζυμο λακτάση, που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης. Η λακτόζη είναι δισακχαρίτης, που σημαίνει ότι αποτελείται από δύο σάκχαρα. Αποτελείται από ένα μόριο καθένα από τα απλά σάκχαρα γλυκόζη και γαλακτόζη. Το ένζυμο λακτάσης είναι απαραίτητο για τη διάσπαση της λακτόζης σε γλυκόζη και γαλακτόζη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. (Rienzo, et al., 2013)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η δυσανεξία στην λακτόζη;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πεπτικά προβλήματα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: Φούσκωμα, Κοιλιακές κράμπες, αέρια, διάρροια. Ένα ποσοστό των ανθρώπων μάλιστα έχει και επιπλέον συμπτώματα όπως εμετός, ναυτία, πόνος χαμηλά στην κοιλιά και κατά καιρούς δυσκοιλιότητα.

Η διάρροια συμβαίνει εξαιτίας της λακτόζης που δεν έχει υποστεί ζύμωση στο λεπτό έντερο, γεγονός που αναγκάζει το νερό να μεταφερθεί στο πεπτικό σας σύστημα. Μόλις φθάσει στο κόλον, η λακτόζη ζυμώνεται από τα βακτήρια στο έντερο , σχηματίζοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και αέρια. Αυτό προκαλεί φούσκωμα, μετεωρισμό και πόνο. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πόση λακτόζη μπορείτε να ανεχτείτε και πόσο έχετε καταναλώσει. (Shaukat , et al., 2010)

Πόση ποσότητα είναι ανεκτή για να αποφευχθούν τα συμπτώματα;

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν λακτόζη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντελώς εκτός ορίων για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες λακτόζης. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν τη μικρή ποσότητα γάλακτος στο τσάι, αλλά όχι το ποσό που θα πάρετε από ένα μπολ δημητριακών.

Θεωρείται ότι τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν μέχρι και 18 γραμμάρια λακτόζης, που κατανέμονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι πολλά άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν έως και 12 γραμμάρια λακτόζης σε μία συνεδρίαση, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι γάλακτος.

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να καταναλώσουν 6g λακτόζης την ημέρα για αρχή και μετά με  σταδιακή μικρή αύξηση της λακτόζης σε διάστημα 3 μηνών, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να προσαρμοστεί και να μπορέσει να ανεχτεί τα 12g την ημέρα. (Rienzo T, et al., 2013)

Καλές πηγές ασβεστίου χωρίς λακτόζη.

Οι γαλακτοκομικές τροφές είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, αλλά η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν είναι απαραίτητη. Είναι  δυνατό να έχουμε μια πολύ υγιεινή διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα. Απλά πρέπει να συμπεριληφθούν στην διατροφή μας  και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθώς η συνιστώμενη πρόσληψη ασβεστίου είναι 1.000 mg την ημέρα.

Τρόφιμα με ασβέστιο για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού είναι τα εξής:

  • Kαλέ: 100 mg ασβεστίου σε 1/2 φλιτζάνι
  • Μπρόκολο: 100 mg ασβεστίου σε 1/2 φλιτζάνι
  • Σόγια: 100 mg ασβέστιο σε 1/2 φλιτζάνι
  • Βούτυρο αμυγδάλου: 75 mg ασβεστίου σε 2 κουταλιές της σούπας
  • Ταχίνι: 75 mg ασβέστιο σε 2 κουταλιές της σούπας
  • Τόφου: 200 mg ασβεστίου σε 1/2 φλιτζάνι σερβίρισμα
  • Αποξηραμένα σύκα: 100 mg ασβέστιο σε πέντε σύκα
  • Ενισχυμένος χυμός φρούτων και λαχανικών: 300 mg ασβεστίου σε 240 ml

Βιβλιογραφία

  1. Rienzo T, D., D’Angelo  G., D’Aversa, F., Campanale M., Cesario  V., Montalto , M.,
    Ojetti , V. (2013). Lactose intolerance: from diagnosis to correct management. 18-25.
  2. Rienzo D. T., D’Angelo G., Campanale M., Cesario V., D’Aversa  F., Montalto  M.,
    Ojetti , V. (2013). Lactose intolerance: from diagnosis to correct management. Eur Rev Med Pharmacol Sci, 18-25.
  3. Shaukat  Α., Levitt  M., Taylor  B., MacDonald  R., Shamliyan T., Kane R., & Wilt T. (2010). Systematic review: effective management strategies for lactose intolerance. 795-803.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts