Δρα ο θηλασμός προστατευτικά στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Δρα ο θηλασμός προστατευτικά στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Σύμφωνα με την ESPEN,  ο θηλασμός συστήνεται στο ΣΕΕ, επειδή είναι η πιο κατάλληλη τροφή για τα βρέφη και μειώνει την εμφάνισή του.

Σε μια πρώιμη μελέτη ελέγχου που διεξήχθη σε 9 χώρες και περιλάμβανε 499 ασθενείς για να διερευνήσουν παράγοντες της παιδικής ηλικίας που προβλέπουν την εμφάνιση IBD δεν μετρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυο γκρουπ (ασθενών και μη) αναφορικά με τη συχνότητα θηλασμού, την κατανάλωση δημητριακών, της κατανάλωσης ζάχαρης που προστίθεται στο γάλα σε παιδική ηλικία και σε άλλους διαιτητικούς παράγοντες. Αυτό το εύρημα επιβεβαιώθηκε και σε μια γερμανική μελέτη.

Αντιθέτως όμως, μια ιταλική μελέτη έδειξε ότι η έλλειψη θηλασμού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Ελκώδους κολίτιδας (OR = 1,5, 95% CI: 1,1-2,1) και Νόσου του Crohn (OR = 1,9, 95% CI: 1,1-3,3). Επίσης, η συστηματική επανεξέταση απόψεων από το 2004 μέχρι και το 2009 κατέληξαν έντονα υπέρ του θηλασμού.

Επιπλέον αρκετές μεταγενέστερες μελέτες έχουν ενισχύσει την παραπάνω ερμηνεία.

Μια μελέτη περίπτωσης-ελέγχου από τη Νέα Ζηλανδία ανέφεραν ότι ο θηλασμός ήταν προστατευτικός έναντι του Σύνδρομου Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) (CD OR 0.55 [0.41-0.74], και της Ελκώδους Κολίτιδας (ΕΚ) ( OR 0,71 [0,52-0,96]) με επίδραση ανάλογη του χρόνου θηλασμού. Συγκρίσιμα δεδομένα αναφέρθηκαν από μια Δανέζικη μελέτη κοόρτης, στην οποία ο θηλασμός για περισσότερο απο 6 μήνες μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης του ΣΕΕ (OR, 0.50; 95% CI, 0,23-1,11). Πιο πρόσφατα, 2 ακόμη δημοσιεύσεις επιβεβαίωσαν αυτή τη σχέση, μια προερχόμενη από τις ΗΠΑ και άλλη μια από την Ασία (Ειρηνικό). Η αμερικανική μελέτη επικεντρώθηκε στην σχέση μεταξύ του θηλασμού και της απαίτησης για χειρουργική επέμβαση σε πάσχοντες, μελετώντας 333 ασθενείς με Νόσο του Crohn και 270 ασθενείς με Ελκώδη κολίτιδα. Μεταξύ αυτών που έπασχαν από τη Νόσο του Crohn, όσοι είχαν θηλάσει εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης (34% έναντι 55%) ενώ καμία από τις μετρήσιμες μεταβλητές κατά την πρώιμη ζωή των ασθενών δεν  επηρέασαν τον φαινότυπο ή την έκβαση της νόσου της Ελκώδους Κολίτιδας.

Η Ασιατική μελέτη περιλάμβανε 442 περιστατικά IBD από οκτώ χώρες της Ασίας και της Αυστραλίας και 940 περιστατικά αναφοράς. Σε ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο, όταν η διάρκεια του θηλασμού ξεπέρασε τους 12 μήνες φαίνεται να μείωσε τις πιθανότητες για Νόσο του Crohn (aOR 0,10, 95% CI 0,04 έως 0,30) και Ελκώδη Κολίτιδα (aOR 0,16, 0,08 έως 0,31) στους Ασιάτες.

Κλείνοντας, ο θηλασμός για περίπου έξι μήνες είναι επιθυμητός σε όλα τα βρέφη.

Όσον αφορά μεγαλύτερες περιόδους θηλασμού, οι τρέχουσες ευρωπαϊκές συστάσεις υποδεικνύουν ότι ο θηλασμός συνεχίζεται επαόριστον εφόσον το επιθυμούν αμοιβαία τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος. Συνοπτικά, η πλειοψηφία των βιβλιογραφικών αναφορών (και ειδικότερα οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις) υποστηρίζουν τη σημασία του θηλασμόύ ως προστατευτικό παράγοντα στην πρώιμη παιδική ηλικία όσον αφορά την ανάπτυξη του ΣΕΕ.

Πηγή

ESPEN Guideline: Clinical Nutrition in inflammatory bowel disease

Alastair Forbes, Johanna Escher, Xavier Hébuterne, Stanisław Kłęk, Zeljko Krznaric, Stéphane Schneider, Raanan Shamir, Kalina Stardelova, Nicolette Wierdsma, Anthony E. Wiskin, Stephan C. Bischoff

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts