Ένα νέο άρθρο δημοσιεύτηκε σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και την ενδοθηλιακή λειτουργία.

Τα ενεργειακά ποτά είναι πολύ διαδεδομένα και καταναλώνονται πολύ συχνά από ανθρώπους οι οποίοι ασκούνται, είτε πριν, είτε κατά την διάρκεια της άσκησης.

Ενώ παρουσιάζονται σαν ένας αποτελεσματικός τρόπος να τονωθεί άμεσα ο οργανισμός, τα ενεργειακά ποτά ενδέχεται να έχουν και δυσάρεστες συνέπειες για τους ασκούμενους, καθώς η κατανάλωση ενός μόνο ενεργειακού ποτού φαίνεται να προκαλεί ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, κάτι που συνεπάγεται κακή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, σε κατά τα άλλα υγιείς, νεαρούς ενήλικες.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια μελέτη της American Heart Association η οποία περιλάμβανε 44 μη καπνιστές, υγιείς, νεαρούς φοιτητές ιατρικής (μέσος όρος ηλικίας: 24,7 έτη) διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός μόνο κουτιού ενεργειακού ποτού μείωσε την ικανότητα των αρτηριών να διαστέλλονται κατά 50%. Η διαστολή των αρτηριών είναι μια ιδιότητα πολύ σημαντική για όποιον αθλείται, καθώς με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται οι αυξημένες κατά την άσκηση ανάγκες των μυών, του εγκεφάλου και της καρδιάς σε οξυγόνο.

Η καρδιακή συχνότητα και η πίεση του αίματος βρέθηκαν αυξημένες εντός 5 λεπτών από την κατανάλωση του ενεργειακού ποτού. Μετά από 90 λεπτά, οι μεταβλητές αυτές επανήλθαν στα φυσιολογικά πλαίσια, παρόλο που η ικανότητα διαστολής των αρτηριών παρέμεινε μειωμένη.

Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα ενεργειακά ποτά δρουν με άμεσο τρόπο στο ενδοθήλιο των αρτηριών, μειώνοντας την ικανότητά τους για διαστολή.

Ο επικεφαλής της μελέτης επισήμανε ότι συναφή ευρήματα έχουν παρατηρηθεί και σε προηγούμενες μελέτες, και ανέφερε ότι, ανεπίσημα, τα ενεργειακά ποτά έχουν συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος, ειδικότερα σε νεαρά άτομα που κάνουν έντονη σωματική δραστηριότητα.

Τα βασικότερα συστατικά των ενεργειακών ποτών είναι η καφεΐνη, η ζάχαρη, κάποια αμινοξέα που προσφέρουν ενέργεια (π.χ. ταυρίνη), βιταμίνες και διάφορες ενώσεις που ο οργανισμός θα μεταβολίσει σε γλυκόζη.

Ο τρόπος που δρουν οι ουσίες αυτές στον οργανισμό, αλλά και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν η μία με την άλλη, δεν είναι κάτι ξεκάθαρο και πλήρως κατανοητό όμως. Πολλά ενεργειακά ποτά δεν αποκαλύπτουν καν την σύνθεσή τους, ενώ σχεδόν όλα περιέχουν τα συστατικά αυτά σε υψηλότατες δόσεις. Ο επικεφαλής της μελέτης κατέληξε στο ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαύγεια όσον αφορά τα περιεχόμενα των ενεργειακών ποτών.

Βιβλιογραφία

https://www.medscape.com/viewarticle/904972?src=soc_fb_181122_mscpedt_news_mdscp_energydrink&faf=1&fbclid=IwAR2axQ4pvi89v0-fb7l365KnMl6FvaI82mobZhvRNLXsAOGtnNFStwvgyBk

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ