Έρευνα αμφισβητεί τα οφέλη της μειωμένης κατανάλωσης κρέατος

Έρευνα αμφισβητεί τα οφέλη της μειωμένης κατανάλωσης κρέατος

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, υποστηρίζει ότι η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος έχει ελάχιστα ως μηδαμινά οφέλη στην υγεία μας.

Στοιχεία της δημοσιεύθηκαν και στο BBC News και η έρευνα πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς τα αποτελέσματα της έρχονται σε αντίθεση με τη θέση των μεγαλύτερων οργανισμών υγείας του πλανήτη, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τις Αμερικάνικες Διαιτητικές Οδηγιες (Dietary Guidelines for Americans, 2015-2020), ενώ υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα σχετικά με την κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος και της υγείας δεν είναι ισχυρά (Johnston B.C. et al., 2019).

Κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO International Agency for Research on Cancer) το επεξεργασμένο κρέας χαρακτηρίζεται ως καρκινογόνος τροφή, ενώ το κόκκινο κρέας ως πιθανά καρκινογόνος τροφή (Bouvard V. et al., 2016). Στα κόκκινα κρέατα συγκαταλέγονται, το μοσχαρίσιο, το χοιρινό, το αρνίσιο, το κρέας ελαφιού, το κόκκινο κρέας κυνηγιών. Στα επεξεργασμένα κρέατα συγκαταλέγονται όλα τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών που διατηρούνται καπνιστά, παστωμένα ή περιέχουν άλλα χημικά συντηρητικά, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, κρέατα κονσέρβας, το καπνιστό μοσχάρι (U.S.D.A., 2015).

Η έρευνα

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος κατά 3 μερίδες ανά εβδομάδα σε σχέση με την υγεία (π.χ. μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος από 7 μερίδες σε 4 ή από 4 σε 1) (Johnston B.C. et al., 2019).

Κάποια από τα αποτελέσματα που έδειξε η συγκεκριμένη έρευνα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:
Αποτέλεσμα Μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας Επεξεργασμένο κρέας
Περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων 4 λιγότερες περιπτώσεις ανά 1000 άτομα σε διάστημα 10 χρόνων 4 λιγότερες περιπτώσεις ανά 1000 άτομα σε διάστημα 10 χρόνων
Περιπτώσεις Διαβήτη 6 λιγότερες περιπτώσεις ανά 1000 άτομα σε διάστημα 10 χρόνων 12 λιγότερες περιπτώσεις ανά 1000 άτομα σε διάστημα 10 χρόνων
Περιπτώσεις Καρκίνου

 

7 λιγότερες περιπτώσεις ανά 1000 άτομα σε διάστημα 10 χρόνων 8 λιγότερες περιπτώσεις ανά 1000 άτομα σε διάστημα 10 χρόνων

Johnston B.C. et al., 2019

Από τον παραπάνω πίνακα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η μείωση κατανάλωσης μη επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος κατά 3 μερίδες την εβδομάδα συνδέεται με λιγότερες περιπτώσεις εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου σε διάστημα μίας δεκαετίας.

Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι πολλές.

Οι αντιδράσεις μετά τη δημοσίευση της έρευνας

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως τα αποτελέσματα και οι οδηγίες που δίνει η συγκεκριμένη έρευνα σε σχέση με την κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος έρχονται σε αντίθεση με την τοποθέτηση μεγάλων οργανισμών υγείας και τις σημερινές διαιτητικές οδηγίες.

Η Prof Nita Forouhi, MRC Epidemiology Unit, University of Cambridge υποστηρίζει ότι οι ερευνητές της παραπάνω έρευνας επιβεβαίωσαν τη σύνδεση μεταξύ μειωμένης κατανάλωσης επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων υγείας, αλλά στα συμπεράσματα της έρευνας τους οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος δεν φαίνεται να έχει οφέλη στην υγεία.

Επισημαίνει ότι τα ευρήματα τους είναι αντικρουόμενα με τα συμπεράσματα της έρευνας τους. Στη συνέχεια, η ίδια αμφισβητεί ότι η σύνδεση μεταξύ μειωμένης κατανάλωσης επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος κατά 3 μερίδες ανά εβδομάδα και υγείας είναι χαμηλή, καθώς οι ερευνητές υπολόγισαν στην περίπτωση του διαβήτη 12 λιγότερες περιπτώσεις εμφάνισης διαβήτη ανάμεσα σε 1000 άτομα σε βάθος μίας δεκαετίας. Συνεχίζει λέγοντας ότι για μία τόσο συχνή περίπτωση όπως είναι αυτή του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι 12 λιγότερες περιπτώσεις ανά 1000 άτομα σε βάθος μίας δεκαετίας δεν είναι ασήμαντες.

Η Dr Giota Mitrou, Director of Research at World Cancer Research Fund τονίζει ότι η συμβουλή της συγκεκριμένης έρευνας να καταναλώνουμε όση ποσότητα επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος επιθυμούμε, καθώς δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, είναι επικίνδυνη.

Συμπληρώνει αναφέροντας ότι γίνονται υψηλού επιπέδου έρευνες σχετικά με την κατανάλωση κρέατος τα τελευταία 30 χρόνια και παροτρύνει τον κόσμο να ακολουθήσουν τις σημερινές οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος (Science Media Centre, 2019)

Οι Διαιτητικές συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για ενήλικες συστήνεται η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος να μην ξεπερνά τα 20-30 γραμμάρια την εβδομάδα, π.χ. 1 φέτα επεξεργασμένου κρέατος, ενώ συστήνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τη 1 μερίδα ανά εβδομάδα, δηλαδή 120-150 γραμμάρια κρέας μαγειρεμένο (Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες, 2014).

 Βιβλιογραφία

  1. S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agricutlure. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. December 2015.Available at: https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/. [Assessed October 15, 2019]
  2. Bouvard, V. et al. 2015. Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Lancet Oncol. 1599-600
  1. Johnston, B.C. et al. 2019. Unprocessed Red Meat and Processed Meat Consumption: Dietary Guideline Recommendations from the NutriRECS Consortium. Annals of Internal Medicine. doi: 10.7326/m19-1621
  2. org. (2019). Expert reaction to new papers looking at red and processed meat consumption and health. Science Media Centre. [online] Available at: https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-new-papers-looking-at-red-and-processed-meat-consumption-and-health/. [Assessed October, 2019]
  3. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες. [Online]. Available from: http://www.diatrofikoiodigoi.gr/default.aspx?page=home. [Assessed January 5, 2019]

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts