Οι επιπτώσεις της Δυτικού τύπου διατροφής στην υγεία μας

Οι επιπτώσεις της Δυτικού τύπου διατροφής στην υγεία μας

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Έρευνα του πανεπιστημίου της Βόννης έδειξε ότι η αντίδραση του οργανισμού σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λιπαρά είναι παρόμοια με την αντίδραση σε μια βακτηριακή λοίμωξη.

Εκτός από το ότι η ανθυγιεινή διατροφή ωθεί τα συστήματα άμυνας του οργανισμού να γίνουν πιο επιθετικά, οι αλλαγές που προκαλούνται στο ανοσοποιητικό σύστημα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν γίνει μεταστροφή σε μια πιο υγιεινή διατροφή αργότερα.

Αυτοί οι αλλαγές ενδέχεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη και αθηροσκλήρωσης, δύο ασθενειών που σχετίζονται ισχυρά με την Αμερικανικού τύπου διατροφή.

Η έρευνα έγινε σε ποντίκια, τα οποία κατανάλωσαν για ένα μήνα διατροφή δυτικού τύπου, δηλαδή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρα και ζάχαρη, και χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Ως αποτέλεσμα, τα ποντίκια εκδήλωσαν μια ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση, σχεδόν όμοια με εκείνη που θα αναπτυσσόταν σε περίπτωση μόλυνσης με κάποιο παθογόνο βακτήριο. Οι επιστήμονες, αφού παρατήρησαν αύξηση του αριθμού των κυττάρων του ανοσοποιητικού, πραγματοποίησαν περισσότερες σειρές πειραμάτων σε απομονωμένα κύτταρα, και κατάφεραν να καταλήξουν στο ότι για την αύξηση αυτή ευθύνονται τα πρόδρομα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα οποία βρίσκονται στον νωτιαίο μυελό.

Συγκεκριμένα, η διατροφή αυτή ενεργοποίησε γονίδια στα πρόδρομα κύτταρα τα οποία προκαλούν τον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανσή τους.

Όταν οι ερευνητές πρόσφεραν στα ποντίκια την συνηθισμένη διατροφή τους για 4 εβδομάδες, η φλεγμονή εξαφανίστηκε. Αυτό που συνέχισε να υφίσταται ήταν ο γενετικός επαναπρογραμματισμός των κυττάρων. Πολλά απο τα γονίδια που είχαν ενεργοποιηθεί από την ανθυγιεινή διατροφή ήταν ακόμα ενεργά, ακόμα και μετά την παρέλευση αυτών των 4 εβδομάδων.

Η επικρατέστερη θεωρία σχετικά με τον τρόπο που η ενεργοποίηση των κυττάρων από την δυτικού τύπου διατροφή έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, περιγράφει αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «επιγενετικές αλλαγές», αλλαγές δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο το DNA είναι «πακεταρισμένο».

Τα κύτταρά μας περιέχουν πολλά μόρια DNA των οποίων το αθροιστικό μήκος μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα. Εντός του πυρήνα του κυττάρου, τα μόρια αυτά είναι τυλιγμένα γύρω από πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα πολλά γονίδια να μην μπορούν να διαβαστούν, πολύ απλά επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτά. Η ανθυγιεινή διατροφή προκαλεί κάποια από τα τμήματα του DNA, που υπο φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν κρυμμένα, να αποκαλυφθούν, όπως θα ξετυλιγόταν ένα κουβάρι μαλλί. Όσο το «ξετύλιγμα» παραμένει, αυτή η περιοχή του DNA μπορεί να διαβαστεί ευκολότερα, και τα γονίδια αυτά μπορούν να μεσολαβούν στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού χωρίς να υπάρχει κάποιο αντίστοιχης κλίμακας ερέθισμα από παθογόνο οργανισμό.

Αυτές οι αντιδράσεις μπορούν με την σειρά τους να επιταχύνουν την εξέλιξη νόσων των αγγείων ή του διαβήτη.

Η αθηροσκλήρωση, για παράδειγμα, εκδηλώνεται όταν δημιουργηθούν αθηρωματικές πλάκες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Οι πλάκες αυτές αποτελούνται κυρίως από λιπίδια και κύτταρα του ανοσοποιητικού. Το φαινόμενο που περιγράφθηκε παραπάνω συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου επειδή τα ενεργοποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συνεχώς μεταναστεύουν προς τα τοιχώματα των αγγείων. Όταν οι πλάκες μεγαλώσουν πολύ, μπορεί να αποκολληθούν από τα τοιχώματα, δημιουργώντας θρόμβους, και μεταφερόμενες από την ροή του αίματος, να φράξουν αγγεία, με πιθανές επιπλοκές ένα εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Οι βλαπτικές επιδράσεις της ανθυγιεινής διατροφής έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία, και για πρώτη φορά βλέπουμε, εξαιτίας αυτών, μείωση του, μέχρι πρότινος ολοένα και αυξανόμενου, προσδόκιμου ζωής.

Κρίνεται λοιπόν υψίστης σημασίας η ενσωμάτωση των αρχών μιας υγιεινής διατροφής στην εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητοποιημένες επιλογές όσον αφορά τα τρόφιμα που καταναλώνουν.

 

Πηγή

Anette Christ, Patrick Günther, Mario A.R. Lauterbach, Peter Duewell, Debjani Biswas, Karin Pelka, Claus J. Scholz, Marije Oosting, Kristian Haendler, Kevin Baßler, Kathrin Klee, Jonas Schulte-Schrepping, Thomas Ulas, Simone J.C.F.M. Moorlag, Vinod Kumar, Min Hi Park, Leo A.B. Joosten, Laszlo A. Groh, Niels P. Riksen, Terje Espevik, Andreas Schlitzer, Yang Li, Michael L. Fitzgerald, Mihai G. Netea, Joachim L. Schultze, Eicke Latz. Western Diet Triggers NLRP3-Dependent Innate Immune ReprogrammingCell, 2018; 172 (1-2): 162 DOI: 10.1016/j.cell.2017.12.013

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts