Ποια είναι η αποτελεσματικότερη δίαιτα; Αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή HELENA

Ποια είναι η αποτελεσματικότερη δίαιτα; Αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή HELENA

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η κλινική δοκιμή HELENA απαντάει σε κάποια από τα ερωτήματα που ακούγονται συχνά.

Υπάρχει κάποιος άλλος ασφαλής και ίσως πιο αποτελεσματικός τρόπος να χάσουμε κιλά, εκτός από το σύνηθες πρωτόκολλο που προωθείται, το οποίο βασίζεται στην λογική «τρώμε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καίμε»; Και αν τρώγαμε μόνο δύο μέρες την εβδομάδα «ελαφριά», και τις υπόλοιπες πέντε κανονικά; Θα μπορούσαμε να χάσουμε κιλά έτσι;

Κλινική δοκιμή HELENA: Επίδραση διαλείποντος και συνεχούς θερμιδικού περιορισμού στο σωματικό βάρος εντός διαστήματος 50 εβδομάδων

Οι ποσότητες ινσουλίνης και άλλων ορμονών που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό στον οργανισμό μας δεν παραμένουν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι μεταβολές αυτές που έχουν παρατηρηθεί οδήγησαν στη διατύπωση της υπόθεσης ότι ένας μη συνεχής θερμιδικός περιορισμός, δηλαδή μία διατροφή κατά την οποία περιορίζουμε τις θερμίδες που τρώμε μόνο κάποιες μέρες την εβδομάδα και όχι όλες, ενδεχομένως να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο σωματικό βάρος σε σχέση με το κλασσικό πρωτόκολλο όπου στόχος είναι ο γενικός περιορισμός των θερμίδων που καταναλώνουμε.

Η κλινική δοκιμή HELENA διερεύνησε ακριβώς αυτή την υπόθεση.

Επιλέχθηκαν 150 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, 35-65 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, τα οποία δεν κάπνιζαν και κατανεμήθηκαν σε τρεις ομάδες. Και οι τρεις ομάδες ενημερώθηκαν για το τι περιλαμβάνει μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, όμως οι δύο από τις τρεις ομάδες έλαβαν και εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα από διαιτολόγους. Η ομάδα που δεν έλαβε περαιτέρω διατροφική υποστήριξη θα λειτουργούσε σαν την «ομάδα ελέγχου», ώστε να γίνει σύγκριση και με την κατάσταση όπου δεν θα υπήρχε καμία παρέμβαση. Οι διαιτολόγοι προέτρεψαν την μία ομάδα σε περιορισμό θερμιδικής πρόσληψης όλες τις ημέρες. Την ίδια στιγμή, στην άλλη ομάδα έγινε σύσταση για μείωση της θερμιδικής πρόσληψης κατά 75% για δύο ημέρες ανά εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες πέντε ημέρες η θερμιδική πρόσληψη θα ήταν κανονική.

Οι συμμετέχοντες για τις πρώτες 12 εβδομάδες βρίσκονταν σε συνεχή συνεννόηση με τους διαιτολόγους, ενώ τις υπόλοιπες 38 εβδομάδες της κλινικής δοκιμής συνέχισαν χωρίς επίβλεψη. Αυτό έγινε ώστε να μετρηθεί εάν όντως ο διαλείπων θερμιδικός περιορισμός έχει αποτέλεσμα όσο υπάρχει καθοδήγηση, αλλά και να διαπιστωθεί εάν τα τυχόν αποτελέσματά του μπορούν να διατηρηθούν.

Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων

Για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων επιλέχθηκαν σε πρώτη φάση γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων που συνδέονται με την παχυσαρκία, και σε δεύτερη φάση ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά όπως το βάρος, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η λιπώδης μάζα και η περιφέρεια μέσης, καθώς και ορισμένοι βιοχημικοί δείκτες. Μετρήσεις έγιναν στην αρχή της μελέτης, την 12η εβδομάδα, την 24η και την 50η.

Τα αποτελέσματα της 12ης εβδομάδας ήταν πολύ ενθαρρυντικά, καθώς φαινόταν ο διαλείπων περιορισμός θερμίδων να έχει όντως το μεγαλύτερο αποτέλεσμα και σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και σε σχέση με τον συνεχή θερμιδικό περιορισμό. Παρόλα αυτά όμως, την 24η και την 50η εβδομάδα, ενώ προφανώς υπήρχαν βελτιώσεις σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, δεν φαινόταν το ένα πρόγραμμα διατροφής να είναι πιο αποτελεσματικό από το άλλο. Επιπλέον δεν φάνηκε να μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, καθώς δεν μεταβλήθηκε σημαντικά ο αριθμός των προϊόντων των υπεύθυνων γονιδίων, ούτε παρατηρήθηκε κάποια σημαντική διαφορά στις τιμές των βιοχημικών δεικτών. Γενικά, δεν διαπιστώθηκε κάποιος κίνδυνος, μόνο ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων (5 άτομα) από την ομάδα διαλείποντος θερμιδικού περιορισμού ανέφεραν συμπτώματα όπως έλλειψη συγκέντρωσης, πονοκεφάλους και κούραση τις ημέρες θερμιδικού περιορισμού. Στο τέλος της έρευνας λοιπόν οι ερευνητές παρουσίασαν τις δύο δίαιτες σαν ισοδύναμες και πρότειναν περαιτέρω μελέτες.

Συμπέρασμα

Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το κυριότερο χαρακτηριστικό μιας αποτελεσματικής στρατηγικής απώλειας βάρους είναι ένα πρόγραμμα που μας ταιριάζει και μπορούμε να το ακολουθήσουμε. Σιγουρευόμαστε ότι καμία ομάδα τροφίμων δεν μένει εκτός του διαιτολογίου, ότι δεν έχουμε συμπτώματα εξάντλησης, και ενσωματώνουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Ένας καταρτισμένος διαιτολόγος μπορεί να μας καθοδηγήσει και να μας διδάξει πως να παίρνουμε σωστές αποφάσεις όσον αφορά τη διατροφή μας, όχι μόνο κατά την προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά, αλλά και στην διατήρησή του ιδανικού μας βάρους τα επόμενα έτη.

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts