καρκίνου του μαστού, καρκίνος του μαστού

Οι γυναίκες που τρώνε ένα υψηλό ποσοστό φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με εκείνες που τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τους ερευνητές του Χάρβαρντ.

Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, ειδικά τους επιθετικούς όγκους. Διαπιστώθηκε πως τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί λαχανικά, είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με τη μείωση εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

«Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει περιορισμένη συσχέτιση, με την κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών ως προς τον καρκίνου του μαστού,» είπε ο Maryam Farvid, ερευνητής στο τμήμα της διατροφής, “η έρευνα αυτή παρέχει την πληρέστερη εικόνα για τη σημασία της κατανάλωσης υψηλών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών για την πρόληψη αυτού του καρκίνου”

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 6 Ιουλίου, 2018 στο International Journal of Cancer.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια διατροφής που υποβάλλονταν κάθε τέσσερα χρόνια από τους συμμετέχοντες στη γνωστή «Μελέτη των Νοσηλευτών» (Nurses’ Health Study, 88.301 γυναίκες, ξεκινώντας το 1980 και Nurses’ Health Study II, 93.844 γυναίκες, ξεκινώντας το 1991). Στα ερωτηματολόγια υπήρχαν στοιχεία για άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού όπως η ηλικία, το βάρος, το κάπνισμα, και το οικογενειακό ιστορικό.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν πάνω από 5,5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα είχαν 11% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού από εκείνες που έτρωγαν 2,5 ή λιγότερες μερίδες. Να σημειώσουμε εδώ ότι, μια μερίδα ορίζεται ως ένα φλιτζάνι ωμά φυλλώδη λαχανικά, μισό φλιτζάνι ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά, ή μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένα ή μαγειρεμένα φρούτα.

Σε προηγούμενες μελέτες από αυτή την ερευνητική ομάδα συσχέτιζαν τη μείωση της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού με την υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, αλλά τα οφέλη των φρούτων και λαχανικών που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη φαίνεται να είναι ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες , σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό υποδηλώνει ότι τα συστατικά αυτών των τροφίμων, όπως τα αντιοξειδωτικά και άλλα ιχνοστοιχεία, μπορεί επίσης να είναι σημαντικά για τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

«Ενώ μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συνδέεται με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, τα αποτελέσματά μας μπορούν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις γυναίκες να αυξήσουν την κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών τους» δήλωσε η Heather Eliassen, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Χάρβαρντ, και, συνεργάτης επιδημιολόγος στο Brigham.

Οπότε βούυρ στα λαχανικά! Τα τσιπς λαχανικών και οι σούπες αποτελούν ιδανικές μορφές για να τα απολαύσουμε και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αναφορές

Farvid, M. S., Chen, W. Y., Rosner, B. A., Tamimi, R. M., Willett, W. C. and Eliassen, A. H. (2018), Fruit and vegetable consumption and breast cancer incidence: Repeated measures over 30 years of follow‐up. Int. J. Cancer.