Στις διατροφικές διαταραχές και ειδικά στην νευρική ανορεξία, το βάρος χρησιμοποιείται σαν δείκτης υγείας και αξιολόγησης της γενικότερης πορείας της νόσου. Παρόλα ένας αριθμός κιλών από μόνος του δεν μπορεί να αξιολογεί επαρκώς την πορεία νόσων που έχουν άμεση συσχέτιση με την ψυχή.
Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)
Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) χρησιμοποιείται από το DSM-5 ως δείκτη του επιπέδου σοβαρότητας της νευρικής ανορεξίας. Το DSM-5 δηλώνει τα εξής ως εξής:
- Ήπια: ΔΜΣ μεγαλύτερη από 17
- Μέτρια: ΔΜΣ 16-16,99
- Σοβαρή: ΔΜΣ 15-15,99
- Ακραία: ΔΜΣ μικρότερη από 15
Παρόλα αυτά, η χρήση του βάρους ως μοναδικό κριτήριο στη διάγνωση της νευρικής ανορεξίας μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς ένα άτομο μπορεί να έχει ξεκινήσει από το αρκετά αυξημένο σωματικό βάρος και στη συνέχεια να χάσει κιλά γρήγορα, φτάνοντας να πλήρη όλα τα υπόλοιπα κριτήρια (κακή εικόνα σώματος, αυξημένος φόβος αύξησης βάρους, αμηνόρροια, ανεπαρκής διατροφή, διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες, υποθρεψία κτλ) και να έχει κλινικά σημεία της νόσου, αλλά με φυσιολογικό ή ακόμα και υπέρβαρο σωματικό βάρος.
Με δεδομένη την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για την έκβαση των διατροφικών διαταραχών, η αξιολόγηση μόνο του βάρους από τους επιστήμονες υγείας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διάγνωσης και της έναρξης θεραπείας, με πιθανώς ολέθριες συνέπειες.
Επίσης ο δείκτης μάζας σώματος ως κριτήριο διάγνωσης έχει κριθεί αυθαίρετο, καθώς δεν είναι ευαίσθητο σε παράγοντες φύλου, εθνότητας, μεγέθους σκελετού και ηλικίας. Επιπλέον, κατά την εξέταση ασθενών που είχαν αναρρώσει, όσες είχαν επανέναρξη της εμμήνου ρύσεως, είχαν υψηλότερο του ιδανικού σωματικό βάρος, ΔΜΣ και μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας, από τους αντίστοιχους αναρρώσαντες με αμηνόρροια.
Το Βάρος
Το βάρος θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο για την αξιολόγηση της κλινικής προόδου, αν εκτιμάται σαν ένας έμμεσος στόχος μιας κατάστασης υγείας και όχι σαν τον τελικός στόχος από μόνο του.
Υγιές είναι το βάρος όπου ένα άτομο είναι σωματικά, διανοητικά και ψυχολογικά υγιές, ενώ έχουν αποκατασταθεί πλήρως όλες οι σωματικές λειτουργίες ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης επαρκούς διατροφής και της φυσιολογικής σωματικής δραστηριότητας. Δεν πρέπει να θεραπεύσουμε έναν αριθμό κιλών, αλλά να αποκαταστήσουμε την ψυχική υγεία της νόσου και την σχέση του ασθενούς με την τροφή.
Βιβλιογραφία:
Συντάκτης Άρθρου
Ονομάζομαι Κυριακή Απέργη είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος και προσφέρω διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο μου στο Μαρούσι Αττικής.
Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010 με βαθμό “8”.
Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην “κοιλιοκάκη” με θέμα: “Διατροφική αξιολόγηση πασχόντων από κοιλιοκάκη: Σχεδιασμός μελέτης αξιολόγησης” η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 9 (πτυχιακή), ενώ παράλληλα ολοκλήρωσα την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία “Αττικό” και “Αλεξάνδρα”.
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ)υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society – BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την διατροφή και τα σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life coaching και Focus in Solution Therapy.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει στην συγγραφή βιβλίων διατροφής και ψυχολογίας.
Είμαι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας keadd.
Παρακολουθώ όλες τις τρέχουσες εξελίξεις με σεμινάρια και συμμετοχή σε συνέδρια πάνω σε θέματα διατροφής, κλινικής διατροφής, παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών και διατροφογενετικής.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 παρακολουθώ το διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης».
Το 2017 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα life coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέλοντας να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία και προσέγγιση του πάσχοντος ανθρώπου.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον σύγχρονο και jazz χορό, ενώ είμαι κάτοχος Bronze Jazz πτυχίου χορού.
«Κάθε γεύμα είναι μια καινούργια ευκαιρία για να βελτιώσεις την σχέση σου με την τροφή και να θρέψεις το σώμα σου.”
Πληροφορίες:
e-mail: kiapergi@gmail.com
www.kiriakiapergi.gr
Τ: +306987121394