Δίαιτα χαμηλή σε τυραμίνη;

Δίαιτα χαμηλή σε τυραμίνη;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Σκοπός των συγκεκριμένων οδηγιών είναι: να προληφθούν οι δυσμενείς επιδράσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε τυραμίνη και άλλων αμινών σε ασθενείς που λαμβάνουν παράλληλα θεραπεία με αναστολείς της μονοάμινο οξειδάσης (MAOI). Η διατροφή αυτή πρέπει να ακολουθείται από  άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία με MAOI ή άλλα φάρμακα με παρόμοια δράση.

Η τυραμίνη είναι φυσικό συστατικό πολλών τροφίμων, αλλά σχηματίζεται σε μεγάλες ποσότητες σε μολυσμένα τρόφιμα ή σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε τυραμίνη εξαρτάται από τον τρόπο προετοιμασίας της τροφής, από τη ζύμωση ή την ωρίμανση και από τυχαία μόλυνση της τροφής.

Η σοβαρότητα της αλληλεπίδρασης μεταξύ φαρμάκου και τροφής εξαρτάται από την ποσότητα της τυραμίνης που θα ληφθεί, τον τύπο και την δόση του φαρμάκου ΜΑΟΙ, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της λήψης της τυραμίνης και της λήψης του φαρμάκου , αλλά και από το ίδιο το άτομο (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος).

Πίνακας 1:Διατροφικές Οδηγίες για την Επιλογή Τροφίμων για Δίαιτα Χαμηλή σε Τυραμίνη

Ομάδα τροφίμου

Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε Επιτρέπεται η κατανάλωση σε ποσότητες που είναι ανεκτές από το κάθε άτομο Τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Όλα τα ώριμα τυριά, προϊόντα επάλειψης που περιέχουν τυρί ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο στο οποίο έχει προστεθεί ώριμο τυρί(π.χ σως για σαλάτες) και κάθε γαλακτοκομικό προϊόν μη παστεριωμένο ή του οποίου η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει Φρέσκο γάλα, βούτυρο γάλακτος, γιαούρτι, κρέμα, sour cream, τυρί, τυρί cottage, τυρί Ρικότα, Γαλακτοκομικά προϊόντα από παστεριωμένο γάλα.
Ψωμί και Δημητριακά Οποιοδήποτε τρόφιμο που ανήκει στην ομάδα και περιέχει τυρί (π.χ κράκερ με τυρί, κτλ) Όλα, εκτός από αυτά που δεν επιτρέπονται
Κρέας, ψάρι, πουλερικά και τα υποκατάστατα αυτών Λουκάνικα που έχουν υποστεί ζύμωση (πεπερόνι, σαλάμι, μορταδέλα), καπνιστά ή παστά ψάρια, Κρέας, πουλερικά και ψάρια που δεν είναι φρέσκα, συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν πρωτεΐνη. Ψάρια * (φρέσκα ή κονσερβοποιημένα, όπως τόνος, σαρδέλες κτλ),κρέατα από κυνήγι  που έχουν κρεμαστεί για ωρίμανση
Φρούτα και λαχανικά Πολύ ώριμα φρούτα και λαχανικά, φάβα, φασόλια (συμπεριλαμβανομένων των ιταλικών και κινέζικων φασολιών ) υπερώριμο αβογγάτο, μπανάνα
Σούπες Σούπες που περιέχουν εκχυλίσματα κρέατος ή τυρί Όλες, εκτός από εκείνες που δεν επιτρέπονται
Λίπη και έλαια Ζωμοί και σάλτσες που περιέχουν εκχυλίσματα κρέατος ή κρέατα τα οποία δεν είναι φρέσκα Όλες, εκτός από εκείνες που δεν επιτρέπονται
Επιδόρπια και γλυκά Όλα όσα περιέχουν συστατικά που απαγορεύονται Όλες, εκτός από εκείνες που δεν επιτρέπονται
Αναψυκτικά – Ποτά Βαρελίσια μπύρα 1-2 ποτά τζιν*, ουίσκι*, βότκα*, κόκκινο και λευκό κρασί*, ή μπύρα χωρίς αλκοόλ, την ημέρα, εκτός αν υπάρχει άλλη οδηγία από τον γιατρό Καφές, τσάι, αναψυκτικά, αναψυκτικά που περιέχουν αλκοόλ, γάλα σόγιας. Εξαιρούνται τα τρόφιμα που δεν επιτρέπονται
Άλλα τρόφιμα Εκχυλίσματα ζύμης και κρέατος, σώς σόγιας Σώς για σαλάτες οι οποίες δεν περιέχουν τυρί, μαγιά, ζωμός φρέσκου κρέατος

*Αυτά τα τρόφιμα δεν είναι απαραίτητο να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε τυραμίνη, αλλά περιέχουν και άλλες αμίνες (όπως ντοπαμίνη, ή ισταμίνη) που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. 

Eπιπρόσθετες πληροφορίες για την μειωμένη πρόσληψη τυραμίνης από την διατροφή:

  • Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε τυραμίνη μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με την μορφή στην οποία βρίσκονται.
  • Η προετοιμασία, η επεξεργασία και αποθήκευση των τροφίμων μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητα του ίδιου τροφίμου σε τυραμίνη.
  • Όταν τα τρόφιμα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία δωματίου, οι πρωτεΐνες που περιέχονται σε αυτά διασπώνται, οπότε τα επίπεδα τυραμίνης αυξάνονται.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Τσάι του βουνού, ή άλλα επεξεργασμένα βότανα πιθανόν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που περιέχουν αναστολείς της μονοάμινο οξειδάσης. Η γκουαράνα (Guarana), που συνήθως περιέχεται σε θεραπείες με βότανα, περιέχει 3-5 φορές περισσότερη καφεΐνη, από ότι το τσάι ή ο καφές.
  • Να ακολουθήσετε τη δίαιτα αυτή για 2 εβδομάδες αφού σταματήσετε την φαρμακευτική αγωγή με φάρμακα που περιέχουν αναστολείς της μονοάμινο οξειδάσης (ΜΑΟΙ).

Για εξατομικευμένη  διατροφική αγωγή απευθυνθείτε στον Διαιτολόγο σας, ο οποίος σε συνεργασία με τον γιατρό σας, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts