Οστεοπόρωση: ένας σιωπηλός εχθρός

Οστεοπόρωση: ένας σιωπηλός εχθρός

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Καθώς το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου έχει διπλασιαστεί από το 1800, πολλές νέες “προκλήσεις” έρχονται για την ιατρική και για την θεραπεία ασθενειών που εμφανίζονται με την αύξηση της ηλικίας. Μία από αυτές τις ασθένειες είναι η οστεοπόρωση, δηλαδή η λέπτυνση και εξασθένηση των οστών. Αυτό σημαίνει ότι τα οστά μπορούν να σπάσουν πιο εύκολα. Η οστεοπόρωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής και μέσω των επιπλοκών του κατάγματος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα ,αλλά όχι μόνο, σε γυναίκες. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς “γνωρίστηκαν” με την νόσο τους πολύ “άσχημα” μετά από μια ξαφνική θραύση οστού. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, κάθε χρόνο οι Αμερικανοί πάσχουν από 1,5 εκατομμύρια οστεοπορωτικά κατάγματα, με αποτέλεσμα πάνω από 432.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις γραφείων και περίπου 180.000 εισαγωγές γηροκομείο. Επειδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο το κόστος της φροντίδας για την οστεοπόρωση και τις επιπλοκές της αναμένεται να αυξηθεί.

Παρά τη διαθεσιμότητα των οικονομικά αποδοτικής και καλά ανεκτής θεραπείας, μόνο το 23% των γυναικών ηλικίας 67 ετών και άνω, που είχαν κάποιο κάταγμα, εξετάστηκαν για πιθανή παρουσία οστεοπόρωση με τεστ μέτρησης οστικής πυκνότητας ή έλαβαν κάποια φαρμακευτική συνταγή κατά της οστεοπόρωσης, έξι μήνες μετά το κάταγμα. Υπάρχουν επίσης πολλές διαθέσιμες επιλογές για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, πριν ακόμα μια γυναίκα φτάσει στο σημείο να βιώσει ένα κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.

Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι γυναίκες, που δεν λαμβάνουν θεραπεία για την οστεοπόρωση;

Οι θεραπείες αυτές έχουν αντιμετωπίσει πολλαπλή αμφισβήτηση. Πολλές γυναίκες έχουν ερωτήσεις όταν κάνουν προληπτική θεραπεία, όπως: Μπορεί τα συμπληρώματα ασβεστίου να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας; Τι θα συμβεί στην γνάθο μου αν πάρω αυτό το φάρμακο; Το χάπι θα μου προκαλέσει καρκίνο του οισοφάγου; Αφού δεν πονάω, γιατί χρειάζομαι θεραπεία;

Ευτυχώς, υπάρχουν θετικές απαντήσεις για αυτά τα ερωτήματα.

Τι πρέπει να ξέρετε για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης:

Κατ ‘αρχάς, κάθε μελέτη έχει περιορισμούς και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για παράδειγμα, ο πληθυσμός που μελετήθηκε θα μπορούσε να είναι διαφορετικός και τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για εσάς. Επίσης, σημαντικός είναι ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη και αν εξετάστηκαν τυχόν συγχυτικοί παράγοντες κατά την εκπόνηση συμπερασμάτων. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, έχουμε μάθει πάρα πολλά σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των θεραπειών της οστεοπόρωσης.

  • Μέχρι σήμερα, κυριαρχεί ομοφωνία ότι δεν υπήρξε καμία αποδεδειγμένη αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά με την πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου.
  • Κάποιες μελέτες έχουν εξετάσει τον κίνδυνο βλάβης του ιστού της γνάθου με τη χρήση των διφωσφονικών, ενός τύπου φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός, αλλά σπανίως, ενώ τις περισσότερες φορές, συνδέεται με διφωσφονικά που χορηγούνται ενδοφλεβίως, δεν λαμβάνονται από το στόμα, όπως γίνεται με τα περισσότερα διφωσφονικά. Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για νέκρωση από ότι άλλες. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την προσωπική σας ρίσκο για σοβαρές παρενέργειες από τα διφωσφονικά.
  • Ένα άλλο κοινό ερώτημα είναι αν τα φάρμακα οστεοπόρωσης είναι επιβλαβή για τον οισοφάγο και το πεπτικό σύστημα. Υπάρχει κίνδυνος φλεγμονής του βλεννογόνου του εντέρου, αλλά αν ακολουθήσετε τις οδηγίες προσεκτικά κατά τη λήψη του φαρμάκου και του γιατρού σας, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός.
  • Επειδή η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή ασθένεια μέχρι να συμβεί ένα κάταγμα, οι γυναίκες συχνά αμφισβητούν την ανάγκη για θεραπεία. Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές και εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν εσάς και το γιατρό σας να αποφασίσει αν θα αρχίσετε τη θεραπεία, και ως ασθενής, έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε κάθε λεπτομέρεια από τις θεραπευτικές επιλογές που προσφέρονται.

Ο γιατρός σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να αποφασίσετε, παρέχοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και εξηγώντας τις σημαντικότερες παρενέργειες της κάθε θεραπείας που συνιστά. Από εκεί, θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη δική σας φροντίδα, Σταθμίστε τους κινδύνους και τα οφέλη – και σε συνεργασία με το γιατρό σας – αποφασίσετε σχετικά με τη θεραπεία για την οστεοπόρωση.

Σε κάθε περίπτωση μην αμελείτε τον έλεγχο οστικής πυκνότητας και την εξέταση των επιπέδων της ενεργού μορφής της βιταμίνης D στον ορό και την κατάλληλη θεραπεία. Μην ξεχνάτε ότι το τρίπτυχο -σωστή διατροφή, άσκηση με αντιστάσεις και τα σωστά συμπληρώματα διατροφής – μπορεί να σας βοηθήσουν τα προλάβετε ή να βελτιώσετε σημαντικά την οστική σας μάζα και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής.

πηγη

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts