Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα;

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται ραγδαία στην χώρα μας .Tα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν παθήσεις της καρδιάς (του καρδιακού μυός) ή των αιμοφόρων αγγείων. Οι παράγοντες κινδύνου είναι πολλοί αλλά οι πιο κλασικοί χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

Τροποποιήσιμους

παχυσαρκία, άγχος, στρες, κάπνισμα, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, μειωμένη άσκηση, κακές διατροφικές συνήθειες

Μη τροποποιήσιμους

(ηλικία, φύλο, φυλή, κληρονομικότητα)

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΙΜΟI ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ:

  • Παχυσαρκία, τα άτομα με αυξημένο κοιλιακό λίπος βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ακόμα και αν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου (περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη απο 94cm στους άνδρες και 80cm στις γυναίκες)
  • Άγχος-στρες, τα άτομα με αυξημένο άγχος εμφανίζουν συχνότερα καρδιαγγειακά προβλήματα. Όπως και οικονομικοί παράγοντες είναι και αυτό ένας δείκτης(στις μέρες μας) που επηρεάζει τα ποσοστά του άγχους
  • Κάπνισμα, οι καπνιστές έχουν 2-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο (το κάπνισμα μειώνει την HDL, προκαλεί υποξία καθώς αυξάνεται το μονοξείδιο του άνθρακα, αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής, το οξειδωτικό στρες κ.α)
  • Υπέρταση, αυξάνει το έργο της καρδιάς οδηγώντας σε αύξηση του πάχους των τοιχωμάτων της. Γενικά η υπέρταση συνήθως εμφανίζεται στο 30% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών και κυρίως σε άνδρες (36,6% άνδρες και 23,7% γυναίκες, απο δείγμα του 2001 στην Αττική)
  • Δυσλιπιδαιμία, όσο αυξάνονται τα επίπεδα της χοληστερόλης αυξάνεται και ο κίνδυνος του καρδιαγγειακού νοσήματος. Βέβαια τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα εξαρτώνται και από το φύλο, ηλικία, κληρονομικότητα, διαιτητικές συνήθειες.
  • Σακχαρώδης διαβήτης, ο διαβήτης συνήθως συνυπάρχει με υπέρταση, μειωμένη HDL, παχυσαρκία και υπερπηκτική κατάσταση.
  • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η καθιστική ζωή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Η συστηματική μέτριας προς έντονης έντασης δραστηριότητα μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία, όπως μείωση χοληστερόλης, αύξηση της ινσουλινοευασθησίας, βελτίωση της παχυσαρκίας και της υπέρτασης. Υπολογίζεται ότι 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης ή 60 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα μπορεί να μειώσει των κίνδυνο κατά 30%
  • Κακές διατροφικές συνήθειες, η διατροφή που στηρίζεται σε “κακά” λιπαρά, ζωικά λιπαρά, επεξεργασμένα τρόφιμα, μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, υψηλή κατανάλωση αλατιού συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμα φτωχές χώρες ή άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο μπορεί να έχουν κακές συνήθεις στη διατροφή.

ΜΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΙΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  • Όσον αφορά την ηλικία το 82% των ασθενών πεθαίνουν από καρδιαγγειακό νόσημα είναι άνω των 65 ετών. Η γήρανση οδηγεί σε αύξηση των παραγόμενων ελεύθερων ριζών, αύξηση των φλεγμονών, αύξηση του περιεχόμενου ασβεστίου στο αρτηριακό τοίχωμα , και δομικές αλλαγές. Με άλλα λόγια η γήρανση συνδέεται με γήρανση των αγγείων . Όπως είπε και ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins “η ηλικία του ατόμου καθορίζεται από την ηλικία των αρτηριών του”.
  • Όσο για το φύλο, οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο ακόμα και από τις γυναίκες που είναι κατά την εμμηνόπαυση. Η διαφορά των γυναικών και των ανδρών σε αυτό το κομμάτι είναι στα οιστρογόνα.
  • Κληρονομικότητα και φυλή, συνήθως είναι ένας σημαντικός παράγοντας η κληρονομικότητα αλλά και η φυλή, κυρίως στους παρακάτω: Αφρικάνοι, Μεξικάνοι, Ινδοί, Ασιάτες

ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ –ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Λιποπρωτείνη(<50mg/dl) , ινωδογόνο, CRP(αυξάνεται σε καταστάσεις φλεγμονής), ομοκυστείνη

Συμπερασματικά, μια υγιεινή διατροφή που συμπεριλαμβάνει φρούτα,λαχανικά , ω-3 (καλά λιπαρά) και μια μέση άσκηση , θα μας προστατέψει από τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προστατεύοντας την καρδιά μας, προστατεύουμε την ζωή μας!

ΠΗΓΕΣ

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts