Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, αυτοάνοση πάθηση του δέρματος, για την εμφάνιση της οποίας σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν κυρίως γενετικοί αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Δεδομένα δείχνουν ότι η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην παθογένεσή της. Φαίνεται ότι η διατροφή αλλά και το σωματικό βάρος μπορούν να επιδεινώσουν την ψωρίαση, ή ακόμα και να δώσουν το έναυσμα για την εμφάνισή της. [1]

Ποιος είναι ο πιθανός σύνδεσμος μεταξύ ψωρίασης, σωματικού βάρους και παχυσαρκίας;

Ο πιθανός συνδετικός κρίκος μεταξύ παχυσαρκίας και ψωρίασης είναι η χρόνια, ήπιας μορφής φλεγμονή που χαρακτηρίζει και τις δυο. Η ψωρίαση ανάλογα με τη σοβαρότητα της, έχει συσχετιστεί με μεταβολικό κίνδυνο που οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, και συνεπώς καρδιαγγειακού κινδύνου. [1,2,3] Φαίνεται ότι μεταξύ τους έχουν μια αμφίδρομη σχέση, με την παχυσαρκία να προδιαθέτει για ψωρίαση και την ψωρίαση να ευνοεί την παχυσαρκία. [1] Το περίσσιο σωματικό βάρος συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη σοβαρότητα ψωρίασης, ή ακόμα και με μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία της. Μείωση σωματικού βάρους είναι πιθανό να προταθεί σε υπέρβαρους/ παχύσαρκους ασθενείς (ΒΜΙ> 25 kg/m2) ως επιπρόσθετη θεραπευτική μέθοδος.[4] Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της σοβαρότητας της νόσου και προστασία από ενδεχόμενο κίνδυνο συννοσηρότητας, ιδιαιτέρως στους παχύσαρκους ασθενείς. [1]

Ψωρίαση και κοιλιοκάκη

Οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν διπλάσια πιθανότητα να πάσχουν από κοιλιοκάκη σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οι ασθενείς που πάσχουν ταυτόχρονα από ψωρίαση και κοιλιοκάκη ευνοούνται από δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, η οποία φαίνεται όχι μόνο να βοηθά στην καλυτέρευση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων αλλά και στη μείωση της σοβαρότητας της ψωρίασης. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης να ακολουθείται μόνο από ασθενείς που έχουν εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κοιλιοκάκης, έπειτα από αποτέλεσμα βιοψίας. [4]

Ψωρίαση και συμπληρώματα διατροφής

Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων όπως ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β12, βιταμίνης D και σεληνίου, ενώ άλλες προτείνουν περαιτέρω έρευνα. [1,2,4]

Διατροφικές συστάσεις

Όσον αφορά τις διατροφικές συστάσεις για την ψωρίαση δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη βιβλιογραφία. Ωστόσο, βασιζόμενοι στα τωρινά δεδομένα προτιμάται η κατανάλωση ελαιόλαδου ως η βασική πηγή διαιτητικού λίπους, 3 μερίδες φρούτων και 2 μερίδες λαχανικών σε καθημερινή βάση και όσπρια, λιπαρά ψάρια και 1 μερίδα καρύδια (2 ολόκληρα) τουλάχιστον 3 φορές ανά εβδομάδα το καθένα από αυτά. {4] Τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, ρέγγα, σκουμπρί και πέστροφα συνιστώνται για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνης D. [4]

Τέλος, γενικότερα να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός τακτικής ιατρικής παρακολούθησης με ένα εξατομικευμένο διαιτητικό πλάνο προβλέπεται να φέρει τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της νόσου.

 

Βιβλιογραφία

  1. Barrea, L., Nappi, F., Di Somma, C., Savanelli, M., Falco, A., Balato, A., … & Savastano, S. (2016). Environmental risk factors in psoriasis: the point of view of the nutritionist. International journal of environmental research and public health13(7), 743.
  2. Zeng, J., Luo, S., Huang, Y., & Lu, Q. (2017). Critical role of environmental factors in the pathogenesis of psoriasis. The Journal of dermatology44(8), 863-872.
  3. Katta, R., & Desai, S. P. (2014). Diet and dermatology: the role of dietary intervention in skin disease. The Journal of clinical and aesthetic dermatology7(7), 46.
  4. Ford, A. R., Siegel, M., Bagel, J., Cordoro, K. M., Garg, A., Gottlieb, A., … & Liao, W. (2018). Dietary Recommendations for Adults with Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation: A Systematic Review. JAMA dermatology.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

5 + 1 =