Ο βήχας είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα παιδικής ασθένειας. Μπορεί να είναι ενοχλητικός, αλλά συνήθως δεν είναι σημάδι σοβαρής πάθησης. Στην πραγματικότητα, ο βήχας είναι ένα υγιές και σημαντικό αντανακλαστικό που βοηθά στην προστασία των αεραγωγών στο λαιμό και το στήθος.

Αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν βήχα.

Κρυολόγημα – Γρίπη : Ένας βήχας που συνοδεύεται από καταρροή και φτέρνισμα, πόνους στο σώμα και πυρετό, μπορεί να υποδηλώνει κρυολόγημα είτε γρίπη .

Οι αλλεργίες ή η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένο βήχα καθώς και φαγούρα στο λαιμό, καταρροή, υγρά μάτια, πονόλαιμο ή εξάνθημα. Μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας σχετικά με τα τεστ αλλεργίας για να μάθετε ποια αλλεργιογόνα προκαλούν το πρόβλημα και ζητήστε συμβουλές για το πώς να αποφύγετε αυτά τα αλλεργιογόνα.

Τα αλλεργιογόνα μπορεί να περιλαμβάνουν τρόφιμα, γύρη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και σκόνη. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει φάρμακα για την αλλεργία ή εμβόλια αλλεργίας.

Το άσθμα μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή τα συμπτώματα διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Αλλά ένας βήχας με συριγμό, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα, είναι ένα από τα πολλά σημάδια. Μπορεί επίσης να προκληθεί βήχας μετά από αυξημένη σωματική δραστηριότητα ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η θεραπεία για το άσθμα εξαρτάται από το τι το προκαλεί και μπορεί να περιλαμβάνει την αποφυγή παραγόντων όπως τη ρύπανση, ο καπνός τσιγάρου ή τζακιού ή τα αρώματα και πάντα με τις κατάλληλες οδηγίες και την φαρμακευτική αγωγή που σας προτείνει ο γιατρός του παιδιού σας.

Πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του βήχα

Δώστε στο παιδί αρκετά υγρά. Τα υγρά βοηθούν έτσι ώστε η βλέννα (φλέματα) να γίνεται πιο λεπτόρρευστη ώστε να μπορεί να την αποβάλλει πιο εύκολα ο οργανισμός. Πρόληψη της αφυδάτωσης. Τα ζεστά – χλιαρά υγρά, όπως οι σούπες το τσάι ή οι φρέσκοι χυμοί, μπορούν να καταπραΰνουν το λαιμό. Οι καραμέλες με πρόπολη, (όχι σε παιδιά κάτω των 3-4 ετών λόγω πιθανότητας πνιγμού), έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να απαλύνουν τον ξηρό βήχα και να καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό. Επίσης ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση του βήχα καθώς δρα ως κατασταλτικό του βήχα. Προσοχή για αλλεργίες σε παιδιά μικρότερα του 1 έτους γιατί το μέλι μπορεί να περιέχει βακτήρια επιβλαβή για τα βρέφη. Στα μωρά δώστε άφθονο μητρικό γάλα ή φόρμουλα.

Μέτρια υγρασία στο χώρο: Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού ή κάντε στο παιδί ένα ντους με ατμό.

Αποφύγετε τον καπνό του τσιγάρου. Το Παιδιά που εκτίθενται στο καπνό του τσιγάρου έχουν συχνότερα σοβαρά προβλήματα υγείας ή προβλήματα υγείας που συνεχώς χειροτερεύουν. Συγκεκριμένα το παθητικό κάπνισμα ερεθίζει τους πνεύμονες και μπορεί να επιδεινώσει τον βήχα.

Δροσερός αέρας: Εάν το παιδί σας έχει παροξυσμό, βγάλτε το έξω για λίγο. Ο δροσερός αέρας μερικές φορές μπορεί να ανακουφίσει τον παθητικό βήχα. (Απλώς βεβαιωθείτε ότι τα ντύνετε σωστά για τις καιρικές συνθήκες.) Εάν αυτό δεν σας βοηθά ή πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι άρρωστο, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Φυσιολογικός ορός : Αμπούλες φυσιολογικού ορού ή θαλασσινού νερού στη μύτη μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση της συμφόρησης.

Χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να σηκώσετε το κεφάλι του παιδιού τη νύχτα.

Τζίντζερ με χαμομήλι, μέλι και λεμόνι : καταπραΰνει τη φλεγμονή του λαιμού.

Λάδι ευκαλύπτου: φαίνεται να βοηθά στη διάσπαση της βλέννας (φλέματα).

Τσάι Μέντα , Παστίλιες με πρόπολη καταπραΰνουν τον βήχα.

Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων και μπορεί να βοηθήσει εάν ο βήχας προκαλείται από ΓΟΠΝ .

Ρωτήστε τον παιδίατρό σας πριν δώσετε στο παιδί σας οποιοδήποτε φάρμακο για τον βήχα. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα προορίζονται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του βήχα και του κρυολογήματος και όχι της υποκείμενης νόσου. Έρευνες δείχνουν ότι τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται, εκτός από τα αντιπυρετικά και τα αναλγητικά, δεν συστήνονται για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος σε παιδιά κάτω των 6 ετών.

ΠΗΓΕΣ :

 • S. Department of Health and Human Services: “Get Set for Winter Illness Season.” Cough. National Heart, Lung, and Blood Institute. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/cough. Accessed May 8, 2019.
 • Cough in children. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/pediatrics/symptoms-in-infants-and-children/cough-in[1]children?query=cough. Accessed May 8, 2019.
 • When to give kids medicine for coughs and colds. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/when-give-kids-medicine-coughs-and-colds. Accessed May 8, 2019.
 • Chronic cough. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2017.
 • Use caution when giving cough and cold products to kids. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/drugs/special-features/use-caution-when-giving-cough-and-cold-products-kids. Accessed May 8, 2019.
 • Pappas DE. The common cold in children: Management and prevention. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 20, 2019.
 • Green JL, et al. Safety profile of cough and cold medication use in pediatrics. Pediatrics. 2017;139:1.
 • National Heart, Lung, and Blood Institute. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/copd. Accessed May 28, 2019.
 • Botulism: Prevention. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/botulism/prevention.html. Accessed June 4, 2019.
 • Olson EJ (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. June 5, 2019.
 • 2019 WebMD,
 • Boston Children’s Hospital: “KidsMD Health Topics: Cough.”
 • Dele Davies, MD, pediatric and infectious diseases consultant, University of Nebraska Medical Center.
 • org: “Coughing.”
 • Medline Plus: “Cough.”
 • MedicineNet
 • National Heart, Lung, and Blood Institute: “What is Cough?”
 • Asthma and Allergy Foundation of America: “Allergy Facts and Figures.”
 • American Academy of Pediatrics: «Cough,” «Treating Bronchiolitis in Infants,” «Croup Treatment.»
 • American Academy of Allergy, Asthma & Immunology: «Cough in Children: Tips to Remember.»
 • CDC: «Cold and Cough Medicines: Information for Parents.»
 • Children’s Hospital Colorado: «Your Child’s Cough,» «Flu Facts,» «Whooping Cough (Pertussis),» «Asthma Basics,» «Asthma and Allergy Awareness – Information You Can Use.»
 • KidsHealth.org: «Infections: Common Cold