Παιδί και υπολογιστής: Ποιος θα κερδίσει;

Παιδί και υπολογιστής: Ποιος θα κερδίσει;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ρωτάμε πόση ώρα να αφήνουμε τα παιδιά μας στον υπολογιστή , στο τάμπλετ, στη τηλεόραση λες και ο καθένας έχει εξειδικευτεί στο να απαντάει στην ερώτηση αυτή.

Ωραία ας μιλήσουμε με αριθμούς :
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής :

-Τα βρέφη μέχρι και την ηλικία των 2 χρόνων ΔΕΝ  πρέπει να έρχονται σε επαφή με καμία από αυτές τις συσκευές.

– Τα παιδιά από 2 έως 5 ετών, όχι πάνω από 1 ώρα συνολικής ενασχόλησης.

Μετά από αυτά τα στάδια της ζωής των παιδιών καθώς και μέχρι την ενηλικίωση ενδεικτικά αναφέρεται η απασχόληση μέχρι 2 ώρες.

Ωραία . Τώρα που διαβάσαμε αυτό, το θεωρούμε αρκετό και θα το υιοθετήσουμε ;

Μα συγνώμη !!! Ξέρει κανείς να πει, πως θα μεγαλώσει ο κάθε γονιός  το παιδί του ;

Ο υπολογιστής, η τηλεόραση, το τάμπλετ και όλα αυτά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι καλά ή κακά. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία, είναι τι κάνει το παιδί με αυτά, πώς τα χρησιμοποιεί και πόσο χρόνο αφιερώνει.

Επομένως στην αρχική μας ερώτηση ποιος θα κερδίσει η απάντηση βρίσκεται στα όρια και στη σωστή καθοδήγηση των γονιών από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του παιδιού. Οι γονείς  πρέπει να είναι  δίπλα στο παιδί και να ελέγχουν το περιεχόμενο των πληροφοριών που δέχεται.

Με το να αφιερώνει υπερβολικά πολύ χρόνο το παιδί σε ηλεκτρονικές συσκευές θα παραμελεί τα μαθήματά του, θα βαριέται , θα βρίσκει ενδιαφέρον μόνο εκεί , δε θα ασχολείται με καμία άλλη δραστηριότητα με αποτέλεσμα να έχει χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, να αρνείται να πάει και να μην απολαμβάνει άλλες χαρές της ζωής ( παιχνίδι στην αυλή η στη γειτονιά, επικοινωνία και παιχνίδι με άλλα παιδιά κ.α).

Όταν όμως υπάρχει το μέτρο και η καθοδήγηση των γονιών το παιδί θα μάθει να χρησιμοποιεί σωστά το διαδίκτυο, τα κινητά , τον υπολογιστή, την τηλεόραση. Θα μάθει να εμπλουτίζει τις γνώσεις που έμαθε στο σχολείο , ψάχνοντας στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες  ή κάτι που δεν κατάλαβε καλά το διαδίκτυο ίσως δώσει λύση. Θα μάθει πως αφού έχει τελειώσει όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του (μαθήματα για το σχολείο , εξωσχολικές δραστηριότητες ή εξωσχολικά μαθήματα) μπορεί να δει το αγαπημένο του παιδικό( ένα επεισόδιο ) ή μπορεί να παίξει για δέκα λεπτά το αγαπημένο του παιχνίδι στο κινητό της μαμάς ή του μπαμπά.

Αγαπητοί γονείς μη φοβάστε να είστε αυστηροί! Να βάζετε όρια και κανόνες! Να καθοδηγείτε τα παιδιά σας ! Να είστε δίπλα τους! Να εφαρμόζετε αυτά που λέτε, χωρίς να αλλάζετε συχνά γνώμες!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts