Τι είδους πείνα έχεις τελικά;

Τι είδους πείνα έχεις τελικά;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Χρειάζεσαι μια σοκολατίνα ή μια αγκαλιά;

Πεινάμε, αλλά τι είδους πείνα έχουμε;  Πολλές είναι εκείνες οι φορές που το σώμα μας γίνεται υποχείριο του μυαλού μας και  του στρες μας ή της συναισθηματικής μας κατάπτωσης με αποτέλεσμα να βρίσκουμε διέξοδο στο φαγητό. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να  ξεχωρίσουμε τη βιολογική πείνα με την συναισθηματική.

Βιολογική Πείνα Συναισθηματική Πείνα
Εμφανίζεσαι σταδιακά Εμφανίζεται ξαφνικά
Συμπτώματα εμφάνισης: Κάτω από τον λαιμό (γουργούρισμα κοιλιάς) Συμπτώματα εμφάνισης: Πάνω από τον λαιμό (μυρωδιά παγωτού κ.α)
Εμφανίζεται κάποιες ώρες μετά το γεύμα Εμφανίζεται ακατάστατες ώρες
Σταματάει η πείνα αφού γευματίσουμε Δεν σταματάει ακόμα και εάν έχουμε φάει πολύ
Αφού φάμε αισθανόμαστε ευχαρίστηση Αφού φάμε αισθανόμαστε ενοχές

 

Πως να ελέγξουμε τη συναισθηματική πείνα;

  • Προγραμματίζουμε πάντα 5 γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες: 3 κυρίως (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 ενδιάμεσα (δεκατιανό και απογευματινό).
  • Κάνουμε καταγραφή του τι τρώμε: πολύ συχνά ο εγκέφαλος μας δεν θυμάται καν τι έφαγε την προηγούμενη ημέρα, έτσι κρατώντας ημερολόγιο, έχουμε τη δυνατότητα να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τι έχει καταναλώσει.
  • Κοιμόμαστε: ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός και 7 ώρες κατά μέσο όρο είναι αρκετές για μην έχουμε διαταραχές στο αίσθημα πείνας κορεσμού.
  • Τρώμε καλά λιπαρά: πολύ σημαντικό είναι να καταναλώνουμε καλά λιπαρά κάθε μέρα όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, αμύγδαλα και καρύδια. Με αυτό τον τρόπο αισθανόμαστε κορεσμό ενώ λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει καλύτερα και ο εγκέφαλος μας.
  • Καταναλώνουμε την απαραίτητη για το σώμα μας ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης: προσοχή όχι σκευάσματα αλλά τρόφιμα όπως αυγό και κοτόπουλο όχι μόνο υδατάνθρακα ώστε να αισθανθούμε ότι υπάρχει κορεσμός. Πολλές φορές τρώμε πολλούς υδατάνθρακες και λίγες πρωτεΐνες σε σχέση με την απαραίτητη για εμάς ημερήσια πρόσληψη με αποτέλεσμα να τρώμε και να πεινάμε.
  • Ενυδάτωση: Πολλές φορές δειψάμε αλλά δεν το καταλαβαίνουμε και έτσι τρώμε ενώ στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε ενυδάτωση. Εάν δεν είστε φαν του νερού, φτιάξτε τσάι με βότανα ή προσθέστε στο νερό σας λεμόνι. Γενικά καλό είναι να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά.
  • Γυμναζόμαστε: η γυμναστική σε καθημερινή βάση βοηθάει πολύ στη ρύθμιση της πείνας και του κορεσμού, μας δίνει ευεξία.

Εάν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη συναισθηματική πείνα μας τότε σίγουρα χρειαζόμαστε την βοήθεια ειδικού. Ο διαιτολόγος είναι  ο κατάλληλος για να σας ρυθμίσει τα γεύματα της ημέρας σας, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε μέσω της διατροφής και να ανιχνεύσει εάν υπάρχει διατροφική διαταραχή και πως να το δουλέψετε μαζί. Ο ψυχολόγος πάντα βοηθάει σε αυτή την προσπάθεια.

Πηγές:

  • Doris Wild Helmering and Carolina Werle, 2004. Think Thin, Be Thin. New York: Broadway Books:77
  • Βrian Wansink, 2006. Mindless Eating. New York: Pantam Dell: 153

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts