Οι αλλαγές στην γυναίκα με τον ερχομό ενός παιδιού

         Δίχως καμία αμφιβολία, ο ερχομός ενός παιδιού αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός.

Ωστόσο, η εγκυμοσύνη και ο ερχομός ενός παιδιού αποτελούν μια κρίσιμη φάση, τόσο για τη μέλλουσα μητέρα, όσο και για τον πατέρα, καθώς απαιτεί από αυτούς να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις.

            Σε ένα πρώτο επίπεδο η γυναίκα εμφανίζει σωματικές αλλαγές, οι οποίες σε συνδυασμό με τις αλλαγές των ορμονών επηρεάζουν την ψυχολογία της με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο ευάλωτη και ευερέθιστη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η αύξηση του βάρους της, την κάνει να αισθάνεται ότι χάνει τη θηλυκότητά της και ότι παύει πλέον να είναι ποθητή στο σύντροφό της με αποτέλεσμα να χάνει την αυτοεκτίμησή της.

Μια επιπλέον αλλαγή που υφίσταται η γυναίκα με τον ερχομό του παιδιού, έχει να κάνει με την έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Η γυναίκα με τον ερχομό του παιδιού δεν έχει το χρόνο που είχε πριν για ξεκούραση, εξόδους, ταξίδια και άλλες δραστηριότητες. Ένα παιδί, ειδικά όταν είναι στη βρεφική και στην προσχολική ηλικία, έχει ανάγκη από τη συνεχή φροντίδα κάποιου και το πρόσωπο αυτό συνήθως είναι η μητέρα.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο καλείται να ανταποκριθεί η νέα μητέρα, είναι αυτό της εργασίας της και ο συνδυασμός καριέρας και οικογένειας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η γυναίκα αποφασίζει να εγκαταλείψει την εργασία της συνειδητά, προκειμένου να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, και κυρίως στις μέρες μας όπου συνήθως εργάζονται και οι δύο σύζυγοι για να τα βγάλουν πέρα, η γυναίκα καλείται να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στην εργασία και στην οικογένεια. Ο συνδυασμός αυτός δεν είναι πάντοτε εύκολος, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου και ο σύζυγος εργάζεται πολλές ώρες και δεν υπάρχει κάποιος άλλον να βοηθήσει (π.χ. παππούδες- γιαγιάδες, baby sitter). Σε γενικές γραμμές πάντως, είναι καλό για τη νέα μητέρα να απασχολείται κάποιες ώρες της ημέρας και εκτός σπιτιού, προκειμένου να νιώθει και η ίδια χρήσιμη και δημιουργική αλλά και για να αλλάζει παραστάσεις. Αρκεί αυτό να μην τη φορτίζει με επιπλέον άγχος για τη φροντίδα του μωρού και τις δουλειές του σπιτιού.

Από όσα προηγήθηκαν, γίνεται σαφές ότι ο ερχομός ενός παιδιού συνδέεται με μια σειρά από αλλαγές στη ζωή του ζευγαριού. Με την εγκυμοσύνη, η δυάδα «γυναίκα- άντρας», διευρύνεται και γίνεται τριάδα «μητέρα- πατέρας- παιδί». Η μητέρα καλείται να προσαρμοστεί στη νέα αυτή πραγματικότητα. Η προσαρμογή αυτή, ωστόσο δεν είναι πάντοτε εύκολη. Υπάρχουν περιπτώσεις που η γυναίκα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα γεγονός που εκδηλώνεται με σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές.

Σε κάθε περίπτωση, η μητέρα καλείται να εξισορροπήσει ανάμεσα στον ρόλο της ως σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη, γεγονός που δεν είναι πάντοτε εύκολο. Ας μην ξεχνούμε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό, πράγμα που σημαίνει ότι αντιδρά με διαφορετικό τρόπο και έχει διαφορετική ανοχή σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή του. Αυτό που απαιτείται, είναι η στήριξη από το οικογενειακό περίγυρο και κυρίως από το σύντροφο, ο οποίος θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο να τη βοηθά, να της συμπαραστέκεται, να τη στηρίζει και να κατανοεί τις ανάγκες της.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Εγκυμοσύνη. Επειδή το κυκλοφορικό σύστημα επεκτείνεται γρήγορα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αρτηριακή πίεση είναι πιθανό να πέσει. Αυτό είναι φυσιολογικό και η αρτηριακή πίεση συνήθως επιστρέφει στο επίπεδο πριν από την εγκυμοσύνη αφού γεννήσεις. […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ