Βιταμίνη Ε, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό

Βιταμίνη Ε, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon5 min read
Spread the love

H βιταμίνη Ε ανακαλύφθηκε το 1920 ως ουσία με λιποδιαλυτική δράση που απαιτούνταν για την παρεμπόδιση του εμβρυϊκού θανάτου. Αναγνωρίστηκε χημικά την επόμενη δεκαετία και ονομάστηκε τοκοφερόλη από το ελληνικό τόκος (γέννηση) και το «φέρειν» (φέρω).

Η βιταμίνη Ε είναι η πιο γνωστή λέξη και αναφέρεται σε δύο οικογένειες βιολογικά ενεργών ουσιών, οι οποίες είναι οι τοκοφερόλες και οι λιγότερο βιολογικά ενεργές ουσίες με κορεσμένες πλευρικές αλυσίδες, οι τοκοτριενόλες.

Και οι δύο μορφές, η φυσική και η συνθετική μορφή της α-τοκοφερόλης απορροφούνται, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Μόνο η μισή από την συνθετική της μορφή παραμένει στο πλάσμα, η υπόλοιπη αποβάλλεται. Γι’ αυτό, η φυσική της μορφή είναι δύο φορές περισσότερο δραστική από την αντίστοιχη συνθετική. Πρόκειται για ένα άκρως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την καλή υγεία.

Δράση

Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Χρήση

Η χρησιμότητα της βιταμίνης Ε για όλους τους τύπους κυττάρων είναι δεδομένη, αλλά επιπρόσθετα έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει ιδιαίτερα τις μεμβράνες των κυττάρων του αίματος, του νευρικού συστήματος, των σκελετικών μυών και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, από τις αρνητικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η βιταμίνη Ε συνεργάζεται και με άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και το σελήνιο.

Είναι μια ισχυρά αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών. Από έρευνες προκύπτει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ ριζών και ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης πολλοί ερευνητές εκτιμούν ότι η διαδικασία της γήρανσης από μόνη της είναι αποτέλεσμα αυξημένης συσσώρευσης ελεύθερων ριζών. Υπάρχουν μελέτες, που απέδειξαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της ζωής, αφού επιβραδύνει τη καταστροφή των βιολογικών μεμβρανών.

Ανεπάρκεια

Η αβιταμίνωση Ε προκαλεί στείρωση, τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα, καθώς και βλάβες των ιστών, ιδιαίτερα του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Στον άνθρωπο πραγματική αβιταμίνωση Ε είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί, λόγω της διάδοσης της στα φυτά. Βιταμίνη Ε χορηγείται θεραπευτικά σε περιπτώσεις συχνών αποβολών (εξ ου και “τοκοφερόλη”) καθώς και μυϊκής δυστροφίας με πολύ καλά αποτελέσματα. Ανεπάρκεια βιταμίνης Ε, μπορεί να παρατηρηθεί σε καταστάσεις κακής θρέψης, σε παιδιά με σύνδρομο δυσαπορρόφησης λίπους ή με ηπατικές νόσους.

Συμπτώματα

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νευρολογικών συμπτωμάτων, αστάθεια, καταστροφή του αμφιβληστροειδούς του ματιού και μυοπάθεια.

 

Συνιστώμενη πρόσληψη

Ο πίνακας που ακολουθεί περιλαμβάνει τη συνιστώμενη πρόσληψη της βιταμίνης Ε σε mg ημερησίως στα διάφορα επίπεδα ηλικίας.

Συνιστώμενη πρόσληψη για βιταμίνη Ε
Επίπεδο Ηλικίας Ηλικία Άρρεν

(mg/day)

Θήλυ

(mg/day)

Βρέφη 0-6 μηνών 4 mg (6 IU) 4 mg (6 IU)
Βρέφη 7-12 μηνών 5 mg (7.5 IU) 5 mg (7.5 IU)
Παιδιά 1-3 χρόνων 6 mg (9 IU) 6 mg (9 IU)
Παιδιά 4-8 χρόνων 7 mg (10.5 IU) 7 mg (10.5 IU)
Παιδιά 9-13 χρόνων 11 mg (16.5 IU) 11 mg (16.5 IU)
Έφηβοι 14-18 χρόνων 15 mg (22.5 IU) 15 mg (22.5 IU)
Ενήλικες 19 χρόνων + 15 mg (22.5 IU) 15 mg (22.5 IU)
Εγκυμοσύνη Όλες οι ηλικίες 15 mg (22.5 IU)
Θηλασμός Όλες οι ηλικίες 19 mg (28.5 IU)

 

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε

Ο πίνακας περιλαμβάνει μερικά τρόφιμα και την ποσότητα της περιεχόμενης βιταμίνης Ε (α-τοκοφερόλης και  γ-τοκοφερόλης) σε mg.

Τρόφιμο Ποσότητα α-τοκοφερόλη (mg) γ-τοκοφερόλη (mg)
Ελαιόλαδο 1 κ. σούπας 1.9 0.1
Σογιέλαιο 1 κ. σούπας 1.1 8.7
Καλαμποκέλαιο 1 κ. σούπας 1.9 8.2
Λάδι canola 1 κ. σούπας 2.4 3.8
Safflower oil 1 κ. σούπας 4.6 0.1
Ηλιέλαιο 1 κ. σούπας 5.6 0.7
Αμύγδαλα 30 γραμμάρια 7.4 0.2
Φουντούκια 30 γραμμάρια 4.3 0
Φιστίκια 30 γραμμάρια 2.4 2.4
Σπανάκι ωμό ½ φλιτζάνι 0.3 0
Καρότα ωμά ½ φλιτζάνι 0.4 0
Αβοκάντο 1 ολόκληρο 2.7 0.4

 

Βιβλιογραφία

  1. Linus Pauling Institute
  2. Traber MG. Utilization of vitamin E. Biofactors. 1999;10(2-3):115-120. (PubMed)
  3. Traber MG. Vitamin E. In: Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkiins; 2006:396-411.
  4. Bruno RS, Leonard SW, Atkinson J, et al. Faster plasma vitamin E disappearance in smokers is normalized by vitamin C supplementation. Free Radic Biol Med. 2006;40(4):689-697. (PubMed)
  5. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Vitamin E. Dietary reference intakes for vitamin C, vitamin E, selenium, and carotenoids. Washington D.C.: National Academy Press; 2000:186-283. (National Academy Press)
  6. Traber MG. Does vitamin E decrease heart attack risk? summary and implications with respect to dietary recommendations. J Nutr. 2001;131(2):395S-397S. (PubMed)
  7. Traber MG. Vitamin E regulatory mechanisms. Annu Rev Nutr. 2007;27:347-362. (PubMed)
  8. Traber MG, Elsner A, Brigelius-Flohe R. Synthetic as compared with natural vitamin E is preferentially excreted as alpha-CEHC in human urine: studies using deuterated alpha-tocopheryl acetates. FEBS Lett. 1998;437(1-2):145-148. (PubMed)
  9. Christen S, Woodall AA, Shigenaga MK, Southwell-Keely PT, Duncan MW, Ames BN. gamma-tocopherol traps mutagenic electrophiles such as NO(X) and complements alpha-tocopherol: physiological implications. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997;94(7):3217-3222. (PubMed)
  10. Li D, Saldeen T, Mehta JL. gamma-tocopherol decreases ox-LDL-mediated activation of nuclear factor-kappaB and apoptosis in human coronary artery endothelial cells. Biochem Biophys Res Commun. 1999;259(1):157-161. (PubMed)
  11. Helzlsouer KJ, Huang HY, Alberg AJ, et al. Association between alpha-tocopherol, gamma-tocopherol, selenium, and subsequent prostate cancer. J Natl Cancer Inst. 2000;92(24):2018-2023. (PubMed)
  12. Jiang Q, Christen S, Shigenaga MK, Ames BN. gamma-tocopherol, the major form of vitamin E in the US diet, deserves more attention. Am J Clin Nutr. 2001;74(6):714-722. (PubMed)
  13. Traber MG. Vitamin E. In: Bowman BA, Russell RM, eds. Present Knowledge in Nutrition. 9th ed. Volume 1. Washington, D.C.: ILSI Press; 2006:211-219.
  14. Ford ES, Sowell A. Serum alpha-tocopherol status in the United States population: findings from the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Am J Epidemiol. 1999;150(3):290-300. (PubMed)
  15. Ahuja JK, Goldman JD, Moshfegh AJ. Current status of vitamin E nutriture. Ann N Y Acad Sci. 2004;1031:387-390. (PubMed)
  16. Maras JE, Bermudez OI, Qiao N, Bakun PJ, Boody-Alter EL, Tucker KL. Intake of alpha-tocopherol is limited among US adults. J Am Diet Assoc. 2004;104(4):567-575. (PubMed)
  17. Knekt P, Reunanen A, Jarvinen R, Seppanen R, Heliovaara M, Aromaa A. Antioxidant vitamin intake and coronary mortality in a longitudinal population study. Am J Epidemiol. 1994;139(12):1180-1189. (PubMed)
  18. Kushi LH, Folsom AR, Prineas RJ, Mink PJ, Wu Y, Bostick RM. Dietary antioxidant vitamins and death from coronary heart disease in postmenopausal women. N Engl J Med. 1996;334(18):1156-1162. (PubMed)
  19. Rimm EB, Stampfer MJ, Ascherio A, Giovannucci E, Colditz GA, Willett WC. Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in men. N Engl J Med. 1993;328(20):1450-1456. (PubMed)
  20. Stampfer MJ, Hennekens CH, Manson JE, Colditz GA, Rosner B, Willett WC. Vitamin E consumption and the risk of coronary disease in women. N Engl J Med. 1993;328(20):1444-1449. (PubMed)
  21. Cherubini A, Zuliani G, Costantini F, et al. High vitamin E plasma levels and low low-density lipoprotein oxidation are associated with the absence of atherosclerosis in octogenarians. J Am Geriatr Soc. 2001;49(5):651-654. (PubMed)
  22. Gale CR, Ashurst HE, Powers HJ, Martyn CN. Antioxidant vitamin status and carotid atherosclerosis in the elderly. Am J Clin Nutr. 2001;74(3):402-408. (PubMed)
  23. McQuillan BM, Hung J, Beilby JP, Nidorf M, Thompson PL. Antioxidant vitamins and the risk of carotid atherosclerosis. The Perth Carotid Ultrasound Disease Assessment study (CUDAS). J Am Coll Cardiol. 2001;38(7):1788-1794. (PubMed)
  24. Simon E, Gariepy J, Cogny A, Moatti N, Simon A, Paul JL. Erythrocyte, but not plasma, vitamin E concentration is associated with carotid intima-media thickening in asymptomatic men at risk for cardiovascular disease. Atherosclerosis. 2001;159(1):193-200. (PubMed)
  25. Lee IM, Cook NR, Gaziano JM, et al. Vitamin E in the primary prevention of cardiovascular disease and cancer: the Women’s Health Study: a randomized controlled trial. JAMA. 2005;294(1):56-65. (PubMed)
  26. Glynn RJ, Ridker PM, Goldhaber SZ, Zee RY, Buring JE. Effects of random allocation to vitamin E supplementation on the occurrence of venous thromboembolism: report from the Women’s Health Study. Circulation. 2007;116(13):1497-1503. (PubMed)
  27. Traber MG, Frei B, Beckman JS. Vitamin E revisited: do new data validate benefits for chronic disease prevention? Curr Opin Lipidol. 2008;19(1):30-38. (PubMed)
  28. West AL, Oren GA, Moroi SE. Evidence for the use of nutritional supplements and herbal medicines in common eye diseases. Am J Ophthalmol. 2006;141(1):157-166. (PubMed)
  29. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E and beta carotene for age-related cataract and vision loss: AREDS report no. 9. Arch Ophthalmol. 2001;119(10):1439-1452. (PubMed)
  30. Gritz DC, Srinivasan M, Smith SD, et al. The Antioxidants in Prevention of Cataracts Study: effects of antioxidant supplements on cataract progression in South India. Br J Ophthalmol. 2006;90(7):847-851. (PubMed)
  31. McNeil JJ, Robman L, Tikellis G, Sinclair MI, McCarty CA, Taylor HR. Vitamin E supplementation and cataract: randomized controlled trial. Ophthalmology. 2004;111(1):75-84. (PubMed)
  32. Teikari JM, Rautalahti M, Haukka J, et al. Incidence of cataract operations in Finnish male smokers unaffected by alpha tocopherol or beta carotene supplements. J Epidemiol Community Health. 1998;52(7):468-472. (PubMed)
  33. Meydani SN, Meydani M, Blumberg JB, et al. Vitamin E supplementation and in vivo immune response in healthy elderly subjects. A randomized controlled trial. JAMA. 1997;277(17):1380-1386. (PubMed)
  34. Han SN, Meydani SN. Vitamin E and infectious diseases in the aged. Proc Nutr Soc. 1999;58(3):697-705. (PubMed)
  35. Meydani SN, Leka LS, Fine BC, et al. Vitamin E and respiratory tract infections in elderly nursing home residents: a randomized controlled trial. JAMA. 2004;292(7):828-836. (PubMed)

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts