Τι είναι η κολπίτιδα;

Τι είναι η κολπίτιδα;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Κολπίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του κόλπου και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς. Οι κολπίτιδες είναι συνηθισμένες κι εύκολα θεραπεύσιμες.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε κολπίτιδα;

Τα κλασικά συμπτώματα μιας κολπίτιδας είναι ερυθρότητα και κνησμός στην περιοχή του κόλπου και χαρακτηριστική αύξηση των εκκρίσεων, που έχουν και δυσάρεστη οσμή. Μια μικρή έκκριση δεν αποτελεί ένδειξη κολπίτιδας, είναι κάτι φυσιολογικό και οφείλεται στη λειτουργία των αδένων του τραχήλου και του κόλπου. Εάν όμως, η έκκριση αυξηθεί σε ποσότητα, τότε θα πρέπει να επισκεφθούμε το γυναικολόγο. Οι εκκρίσεις ποικίλλουν σε χρώμα ανάλογα με την αιτία που τις προκαλεί και έτσι έχουν χρώμα λευκό, πράσινο ή κιτρινοπράσινο. Άλλοτε είναι παχύρρεστες και άλλες φορές λεπτόρρευστες, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα πόνο κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή ή αίσθημα καύσου.

Πού οφείλεται η κολπίτιδα;

Μύκητες
Ευθύνεται ο μύκητας Candida Αlbicans και τα συμπτώματα είναι ερεθισμός και έντονος κνησμός στην περιοχή του κόλπου και του αιδοίου, πόνος κατά την ούρηση και τη σεξουαλική επαφή. Πολλές φορές παρατηρούνται παχύρρευστες λευκές κολπικές εκκρίσεις, που θυμίζουν «κομμένο» γιαούρτι αλλά δεν έχουν δυσάρεστη οσμή.

Τριχομονάδες
Οφείλεται στο παράσιτο Trichomonas Vaginalis. Στις πιο πολλές περιπτώσεις μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Εμφανίζεται λεπτόρρευστη δύσοσμη έκκριση, κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης, που συνοδεύεται από ερυθρότητα και φαγούρα. Υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια της συνουσίας, πόνος κατά την ούρηση ενώ σπάνια υπάρχει πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
Βακτήρια
Οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς, με συχνότερο την Gardnerella Vaginalis που ενοχοποιείται για το 95% των περιπτώσεων. Αρκετές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα, ενώ σε άλλες παρατηρείται λιγοστό γκριζόλευκο κολπικό έκκριμα με δυσάρεστη οσμή ψαριού.

Οδηγίες και συμβουλές για την αποφυγή της κολπίτιδας

1. Ιδιαίτερη προσοχή στην εκλογή του ερωτικού σας συντρόφου, να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό.
2. Κάνετε τακτικά τεστ Παπ.
3.Πλένετε πολύ καλά τα εξωτερικά γεννητικά σας όργανα.
4.Μην αφήνετε ενδοκολπικά ταμπόν για πολύ χρόνο μέσα στο κόλπο.
5.Μην αφήνετε το σπιράλ περισσότερο χρονικό διάστημα από αυτό που σας έχει συστήσει ο γυναικολόγος σας.
6. Αποφεύγετε την κολύμβηση σε μολυσμένα νερά.
7. Αποφεύγετε τα πολύ στενά ρούχα, τα συνθετικά υφάσματα.
8. Μετά την αφόδευση να σκουπίζεστε πάντα με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω για να αποφεύγετε την μόλυνση του κόλπου με μικρόβια από το έντερο.
9. Αν νιώστε το παραμικρό σύμπτωμα, ερεθισμό, φαγούρα, δυσοσμία ή πόνο στα γεννητικά όργανα ή αύξηση των υγρών, να επισκεφτείτε αμέσως το γυναικολόγο.
10. Μην αφήνετε οποιοδήποτε πρόβλημα γυναικολογικής φύσεως να χρονίσει.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts