Βασικές οδηγίες διατροφής κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας

Βασικές οδηγίες διατροφής κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας αλλά και μετά το πέρας αυτής. Βασικός στόχος είναι η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών, η επαρκής λήψη πρωτεϊνών, η θωράκιση του οργανισμού με αντιοξειδωτικά και η διατήρηση σταθερού βάρους.

Αναγκαία επίσης είναι η επαρκής λήψη υγρών, για να προστατευτούν οι νεφροί και η ουροδόχος κύστη κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν πολυβιταμινούχα σκευάσματα καθώς και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία ενίοτε είναι χρήσιμα. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως πως κανένα σκεύασμα δε μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική διατροφή, οπότε η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και σε συνεννόηση με το γιατρό και το διαιτολόγο.

Η διατροφή πρέπει να αποτελείται καθημερινά από 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και από 2-3 ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό, απογευματινό και προαιρετικά προ ύπνου).

Προσπαθούμε να μη φορτώνουμε το στομάχι με μεγάλα γεύματα αλλά και να μη μένουμε νηστικοί πάνω από 3-4 ώρες! Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η διατροφή καλό είναι να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών (γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρι, όσπρια, δημητριακά και προϊόντα δημητριακών, λαχανικά, φρούτα, «καλά» λιπαρά όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους). Οι βασικές αρχές της Μεσογειακής διατροφής είναι εφαρμόσιμες και στην περίπτωση των καρκινοπαθών με αποδεδειγμένα θετικά οφέλη.

Ειδικότερα συστήνεται:

  • Καθημερινή και άφθονη κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών και των προϊόντων τους (ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης, πλιγούρι κ.α.)
  • Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως)
  • Ελαιόλαδο σαν κυριά πηγή λίπους
  • Κατανάλωση οσπρίων, λευκού κρέατος (ψάρι, κοτόπουλο, κουνέλι) και αυγού ως πηγή πρωτεΐνης.
  • Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως ως τυρί και γιαούρτι)
  • Χαμηλή κατανάλωση γλυκών
  • Μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων αυτού.

Καλό θα είναι να αποφεύγεται το επιπλέον αλάτι, τα τυποποιημένα σνακ καθώς και τα προϊόντα με προσθετή ζάχαρη. Η κατανάλωση αλκοόλ επίσης δε συνίσταται κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών.

Διατροφική αντιμετώπιση συνήθων προβλημάτων κατά τη χημειοθεραπεία

Ναυτία και έμετος
  • Αποφυγή μεγάλων γευμάτων που επιβαρύνουν το στομάχι. Είναι προτιμότερα τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Καλή μάσηση και αργή κατάποση της τροφής
  • Λήψη υγρών σε μικρή ποσότητα κάθε φορά. Η κατάποση με καλαμάκι μπορεί να είναι βοηθητική.
  • Αποφυγή γλυκών, τηγανητών και λιπαρών τροφών.
  • Αποφυγή τροφών με έντονη οσμή
  • Λήψη τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου
  • Μετά το γεύμα καλό είναι να μην ξαπλώνετε για δύο ώρες.
  • Αν υπάρχει πρωινή ναυτία, προτιμήστε τις ξηρές τροφές, όπως τοστ, μπισκότα και φρυγανιές (εφόσον δεν έχετε προβλήματα με το στόμα σας ή με την κατάποση). Δροσεροί χυμοί χωρίς ζάχαρη ίσως να βοηθήσουν.
Ξηρότητα ή ερεθισμός στο στόμα ή στον λαιμό
  • Κατανάλωση γευμάτων σε θερμοκρασία δωματίου ή αν είναι δυνατόν κρύα. Οι ζεστές και οι καυτές τροφές ερεθίζουν τις πληγές του στόματος.
  • Μαλακές τροφές όπως γιαούρτι, παγωτό, παιδικές τροφές, μπανάνες, πουρέ πατάτας, ελαφρώς βρασμένα αυγά, μακαρόνια με τυρί, κρέμες, χυμούς και διάφορα υγρά
  • Όξινες και ερεθιστικές τροφές, όπως είναι οι ντομάτες και οι χυμοί φρούτων (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και λεμόνι), και τροφές με πολύ αλάτι και μπαχαρικά καλό ερεθίζουν περεταίρω.
  • Τα άφθονα υγρά και η χρήση τσιχλών και καραμελών χωρίς ζάχαρη, βοηθούν.
Διάρροια
  • Συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.
  • Αποφυγή τροφών με πολλές ίνες, όπως είναι το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά, τα ωμά λαχανικά, τα φασόλια, οι σπόροι, τα ξηρά φρούτα και τα φρέσκα φρούτα (επιτρέπεται μπανάνα και μήλο χωρίς φλούδα)
  • Λήψη τροφές με λίγες ίνες, όπως άσπρο ψωμί, πολτοποιημένα δημητριακά χωρίς το φλοιό τους, άσπρο ρύζι, φρούτα χωρίς τον φλοιό, γιαούρτι, αυγά, πατάτες πουρέ, καθαρισμένα λαχανικά, ψάρια και κοτόπουλο χωρίς το δέρμα τους.
  • Αποφυγή καφέ, γλυκών, τα τηγανητών, λιπαρών και τα φαγητών με πολλά μπαχαρικά.
  • Πλήρης αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην οξεία φάση.
  • Μεγάλη κατανάλωση υγρών για να αναπληρώνονται αυτά που χάνονται με τη διάρροια. Προτιμήστε το νερό, το τσάι ή τους διαυγείς χυμούς σε θερμοκρασία δωματίου.
 Δυσκοιλιότητα
  • Άφθονη κατανάλωση υγρών, νερό και χυμούς από φρέσκα φρούτα.
  • Τρόφιμα πλούσα σε ίνες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά με το φλοιό τους, φρέσκα λαχανικά, φρέσκα ή ξηρά φρούτα, όσπρια.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts